KOSA VAM SE BRZO MASTI? Počnite da konzumirate OVE NAMIRNICE, jer one pomažu da kosa što duže ostane čista

Ove 3 namirnice doprineće da kosa što duže ostane čista i negovana!

Instagram

Ako imate masnu kosu, verovatno znate koliko može biti iscrpljujuće pranje kose svaki ili svaki drugi dan. Masna kosa može izgledati neuredno i teško ju je stilizovati iako postoje brojne frizure za prljavu kosu. Zbog toga ju je veoma teško sakriti, a većina praktičnih trikova - kao što je trljanje bebi pudera u koren kose obično samo pogoršava izgled.

Najveći problem je kada masna kosa postane trajno stanje - akumulacija sebuma može začepiti folikule i izazvati ozbiljnije probleme kože glave, uključujući masnu perut i prekomerni gubitak kose.

Stoga ovaj problem ne treba zanemariti, već istražiti načine za smanjenje lučenja sebuma bez isušivanja vlasišta.

Stroga, pronašli smo koja hrana sprečava da se kosa masti i što duže je čuva čistom:

1. Namirnice bogate vitaminima B i E

Ovi vitamini vrlo su važni za zdravlje tela, ali i za zdravlje i lepotu kose. Stručnjaci ističu da namirnice bogate vitaminima B i E sprečavaju da se kosa masti i čine da izgleda zdravije i bolje. Namirnice bogate vitaminom B su mahunarke, razno voće i povrće, a vitamin E sadrži zeleno lisnato povrće, seme suncokreta i orašasti plodovi.

Shutterstock 

2. Hrana koja sadrži cink

Našem telu je potrebno svakodnevno unođšenje cinka jer ga naše telo ne skladišti. Kada u telu ima dovoljno cinka, to sprečava žlezde da luče dodatne masnoće. Namirnice koje sadrže najviše cinka su riba, integralne žitarice, jaja, soja, plodovi mora...

Unsplash/ Laura Lauch 

3. Zdrave masnoće

Ako imate problem sa kosom koja se brzo masti, to ne znači da treba u potpunosti da prestanete da jedete hranu koja sadrži masnoće. Potrebno je da ograničite unos zasićenih i trans masti (margarin, buter, masnoće životinjskog porekla). Zamenite ih zdravim masnoćama (orašasti plodovi, masoće iz ribe, masnoće iz povrća).

unsplash/ Towfiqu Barbhuiya