Neki frizeri ovu boju zovu "zlatno bakarna", neki je zovu "vibrant strawberry red" - a mi je nazivamo najlepšom nijansom kose koju viđamo na crvenim tepisima i koja nas mami u opasne riđe vode.

Evo šta treba da znate ukoliko se odlučite baš za ovu boju, koja je postala apsolutni trend broj jedan u bojenju kose 2021. godine.

1. Kako da frizeru objasnite tačno šta želite?

Obavezno ponesite sa sobom fotografiju - ili još bolje dve fotografije: jednu sa bojom kakvu želite, i drugu kao ilustraciju boje koju nikako ne želite. U 80% kada klijent izađe nezadovoljan iz salona, to je rezultat nesporazuma sa frizerom.

2. Koliko je ova boja teška za održavanje?

Ova boja zahteva malo više pažnje i teža je za održavanje u odnosu na farbano plavu kosu. Kada izbeljujete kosu, iz nje uklanjate molekule boje. Kada se farbate u riđe, molekuli boje imaju tendenciju da se ispiru, te je zato potrebno više održavanja.

3. Kako izgleda proces bojenja tamno smeđe kose u bakarnu?

Kako bi se ova boja postigla na tamnijoj podlozi, neophodno je izbeljivanje i posvetljivanje koje bi moglo da isuši kosu, posebno ako je već farbana. Ukoliko je neophodno, bolje je proces podeliti na faze, kako bi kosa bila što manje oštećena.

4. Kako izgleda proces prelaska iz plave u riđu boju?

Plavušama je lakše jer nema uklanjanja tamnog pigmenta - zavisno od nijanse boje, ponekad će biti dovoljno i samo da se kosa tonira.

5. Na šta treba obratiti pažnju posle farbanja?

Posle farbanja bitno je koristiti šampon i balzam namenjen za farbanu kosu - idealno bi bilo da su proizvodi specijalno namenjeni kosi farbanoj u riđe. Bitno je i da se kosa ne pere vrelom vodom, kao i da se pere malo ređe nego obično. Za tamnokose ofarbane u ovu boju, održavanje podrazumeva farbanje izrastka, kao i toniranje kose ukoliko se boja ispire. Plavušama ofarbanim u bakarnu biće dovoljno farbanje izrastka. U svakom slučaju, pripremite se na malo češće posete frizerskom salonu.

6. Ukoliko ovu boju želite da postignete u "kućnim uslovim".

Osim korišćenja kupovnih farbi za kosu, kojima svoje vlasi možete ofarbati u bakarnu boju kose, postoje i prirodne tehnike koje ne oštećuju dlaku, a omogućavaju da se postigne jednako dobar efekat. Biće vam potrebnasamo dva sastojka!

- ½ pakovanja kane

- ⅓ pakovanja basme

Da biste postigli bronzanu boju kose pomešajte pola kesice kane u prahu i trećinu kesice basme.

Budite vrlo oprezni kada su ove mere u pitanju, jer ako ih pomešate u jednakim količinama dobićete boja kestena. Vrlo je važno da za bakranu boju kose upotrebite ⅓ basme. Sastojke pomešajte sa vrućom vodom.

Dobro izmešajte sve dok masa ne postane homogena. Nanesite je na kosu koju ste prethodno oprali i osušili. Intenzitet boje zavisiće od toga koliko je budete držali na kosi. To može biti od 15 minuta pa do dva sata. Nakon bojenja, kosu operite mlakom vodom.