Poslednjih godina mnogi beauty eksperti bruje o benefitima svile. Konkretno, o njenom anti-age efektu koji ima na lice. Ako vašu pamučnu jastučnicu zamenite svilenom, vaša koža će se manje "gužvati" tokom sna i samim tim, imaćete manje bora. Sigurno znate za pravilo: Kad skidate maskaru ne vucite kožu, budite nežni prema predelu oko očiju - jer tako sprečavate rani nastanak bora. E pa, isto je tako i sa svilenim jastučnicama. One su nežne prema vašoj koži i kosi, i sprečavaju moguću iritaciju ili mršenje vlasi.

Ali zašto svileni turban za kosu?

Ako se vratimo malo u prošlost, videćemo da postoji tradicija uvijanja kose u maramu ili turban. To nije novina i žene su vekovima to radile - sa razlogom. Možda ste prvo pomislili na crnkinje, koje i dan danas podižu svoju gustu i kovrdžavu kosu u maramu, ali ovakav vid zaštite će biti od koristi svakom tipu kose.

Koje su prednosti svile u odnosu na pamuk?

Po mišljenju stručnjaka, klasične pamučne jastučnice su glavni razlog zapetljane kose, pa zbog toga i loše frizure. Svilena tkanina smanjuje trenje za 40% i na taj način čuva vašu vlas ali i frizuru.

Tokom sna mi se prirodno često okrećemo. Usled okretanja javlja se trenje koje onda uzrokuje razne probleme poput lomljenja dlake, tanjenja kose, i prekomernog mršenja. Ako ste prethodni dan izašli iz frizerskog salona sa savršeno isfeniranom kosom, velike su šanse da će jutarnja frizura biti samo bleda senka jučerašnje. A to ne mora tako da bude. Zato je svileni turban rešenje za ove probleme.

Pre nego što stavite turban, važno je da kosu podignete u visoku punđu i lagano je vežete. Nemojte stezati.Takođe, bitno je da kosa bude potpuno suva jer vlaga ne reaguje dobro sa svilom. Ukoliko nemate turban, može vam poslužiti i svilena marama. Moguće da ćete imati prvobitan period navikavanja, ali vas ohrabrujemo da ne odustajete. Jer kad i sami primetite rezultate, više nećete spavati bez njega.

Dole se nalaze naše preporuke kao i linkovi gde možete kupiti svilene aksesoare. Pomenuti sajt dostavlja za Srbiju!

P.S. Svileni turban je i savršen modni aksesoar sa kojim ćete zaista izgledati šik.

Foto: @courtney_flowers