Sigurna sam da nezi vašeg lica posvećujete dovoljno pažnje, ali šta je po pitanju kose? Da li i za nju odvajate potrebno vreme ili je zapostavljate? Priznajem, prva sam kriva za ovo! Za negu lica uvek imam vremena ali o kosi uopšte ne vodim dovoljno računa. Pa hajde da ovo budi motivacija za sve nas zajedno da nešto preduzmemo!

Sve počinje od zdravog i srećnog temena glave  

Da bi vaša kosa izgledala najbolje što može, neke stvari ćete morati da promenite. To može biti režim nege, zamena šampona, isprobavanje novog tretmana ili čak promena frizure. Redovno šišanje krajeva je obavezno, plus, zdravi krajevi čine kosu gušćom.

Ako prečesto koristite proizvode koji sadrže mnogo silikona ili još gore, kao ja, redovno prskate suve šampone (iz razloga što mi se kosa brzo masti), predlažem da počnete sa eksfolijacijom temena. Ovi preparate možete naći u formi mehaničkog skraba, serum-tretmana za teme ili šampona sa piling efektom. Odstranjivanje nakupljenog sadržaja sa temena veoma je važno jer zdravo teme znači zdrava kosa! Kosa će početi brže da vam raste, vlasi neće biti teške i beživotne a vremenom kosa može postati i gušća jer će se začepljene folikule osloboditi i pustiti novu dlaku da slobodno raste.

Šta možete da uradite da vratite izgubljeni sjaj vlasi?  

Kao što kožu morate hidrirati i nahraniti da bi sijala, tamo morate i kosu. Hidrataciju je bitno obezbediti pre stilizovanja, ali je još važnije zadržati je posle stilizovanja. Korišćenje hranljivih maski na nedeljnoj bazi pospečuje prirodan odsjaj. Potražite one sa negujućim uljima poput arganovog i bademovog, kao i one sa keratinom u sebi.

Međutim, mnogo je veći izazov sačuvati hidrataciju posle stilizovanja. Zato posle svakog pranja koristite lagane regeneratore u spreju i proizvode za termalnu zaštitu ako kosu nameravate da izložite toploti. Peglu zaboravite na neko vreme i neka fen bude vaš prijatelj. Sa velikom pljosnatom četkom ćete postići vrlo zadovoljavajuć efekat, i ukoliko niste vešti. Feniranje uvek završite sa hladim mlazom vazduha kiako bi se zatvorila folikula dlake. Na kraju, nanesite par kapi seruma ali samo na krajeve kose.

devojka
freepik/lookstudio 

Ako imate ozbiljniji problem, ne zanemarujte ga

Možda je vaš problem pojačan gubitak kose, kruta i krta vlas, višak peruti ili kosa koju ne možete da ukrotite. Rešenje postoji. Ono se može sanirati uz pomoć nekog površinskog tretmana u vidu maske, promene šampona ili odlaska pod makaze možda, ali ako je problem ozbiljnije prirode zakažite termin i odradite konsultaciju sa frizerom ili doktorom. Vaš problem može biti i hormonalne prirode a tu je ipak potrebna stručna pomoć.

Ono što ja radim kada želim kosi da pružim više brige je praktično a vrlo učinkovito. Stavim masku ili neko ulje u toku dana pa ako treba da izađem napolje taj dan idem sa kačketom, a često i prespavam sa tretmanom. Kosa je posle tog pranja uvek znatno lepša i svilenkastija. Takođe, pošto koristim često suve šampone, trudim se da povremeno uradim piling temena i posle toga mi je dlaka uvek rastresita i svilena!