Pogrešan izbor četke može oštetiti kosu jer ne odgovara svaka vrsta četke svakoj kosi. Za kosu je najzdravija četka s kombinacijom sintetičkih i prirodnih vlakana. Najlon zaglađuje vlasi, a veprova dlaka stimuliše cirkulaciju vlasišta što kosu čini sjajnijom. Plastični češljevi se ne preporučuju jer lome vlasi.

Protiv elektriciteta

Za kosu sklonu elektricitetu najbolje je izabrati pljosnatu, široku, četvrtastu četka s jastučićem koja će izravnati, izgladiti i razmrsiti mokru kosu. Odlična je i za suvu kosu jer je spušta i 'smiruje'. Pljosnata četka je idealna za završno oblikovanje kovrdža.

Volumen

Obična okrugla četka će pomoći kod kose kojoj nedostaje volumena. Pomoću nje možete dobiti sličan učinak kao i s velikim uvijačima za kosu, tj. blage kovrdže.

okrugla četka preporučuje se onima koji imaju problem s volumenom
Shutterstock 

Kuglice za ravnu kosu

Četke s kuglicama na vrhu su nežne za vlasište te brzo i učinkovito razmrsuju i ravnaju kosu. Najbolje je izabrati četku kod koje su kuglice spojene s čekinjama, a ne zalijepljene.

četke sa kuglicama na vrhu dobre su za vlasište
Shutterstock 

Fen frizura

Vent četka sa široko razmaknutim čekinjama i s otvorima za vazduh pogodna je za brzo feniranje kose i kreiranje volumena. Dobra je i za oblikovanje vlažne gelirane frizure. Idealna je za brzo sušenje kose zato što pozicija zubaca omogućuje bolju cirkulaciju vazduha

Termokeramička četka

Termokeramička četka je savršena za feniranje zato što u potpunosti prianja uz glavu, a proširenje na krajevima četke kao i keramički sloj omogućuju da se jednoliko grije. Upravo zbog toga manje oštećuje kosu.

termokeramička četka dobra je za feniranje
adam-winger-FkAZqQJTbXM-unsplash.jpg 

Okrugla četka

Okrugla četka odgovara svim tipovima kose, i ravnoj i kovrdžavoj, ali i tankoj i gustoj. Savršena je za feniranje, ali i za blage kovrdže. Najbitnije je samo pre stilizovanja da kosa nije mokra već vlažna.

Manje okrugle četke idealne su za poludugu kosu, a koriste se za uvijanje, dodavanje volumena i oblikovanje šiški. Kosi daju punoću tako da vlasi guraju prema korenu, pa je frizura postojana.

A u nastavku otkrijte i kako možete postići talase u kosi, ali bez korišćenja četke:

Feniranje talasa bez četke TikTok/yazblends