Češljanje kose je jednostavno, zar ne? Ali ono što smo naučili u mladosti zapravo nije uvek jedino i tačno. Naime, da li ste znali da jednostavno provlačenje četke kroz kosu ne mora nužno značiti i da vam se kosa mrsi i zapetljavanja?

Saveti poput češljanja odozdo (od vrha pramenova i postepeno napredujući prema gore, ka glavi) ili češljanje samo kada je kosa mokra, posebno su važni za osobe sa gustom i/ili kovrdžavom kosom, jer je takva kosa više sklona mršenju. Ali, glatka i ravna kosa će takođe imati koristi od ovog saveta.

Držite ovako četku i smanjite čupanje kose.
Freepik/gpointstudio 

Ipak, savet njujorškog frizera Meta Njumana ipak nas je iznenadio. Sada pažljivo pročitajte: prema Njumanu, uvek ste pogrešno držali četku za kosu!

Umesto dobro poznatog „horizontalnog češljanja” – češljanja četkom koju držite horizontalno, on preporučuje da četku okrenete i držite uspravno, jer upravo ti čini da lakše raspetljate kosu.

Pravilno držanje četke za kosu Instagram/mattloveshair

On objašnjava da je većina čekinja za kosu raspoređena u cik-cak formacije - kada se gleda horizontalno. Ali kada ga okrenete, formiraju ravne redove koji lakše prolaze kroz kosu.
Dakle, ako češljate kosu dok držite četku uspravno, pojedinačni pramenovi klize kroz četku, a sa horizontalnom četkom dolazi do nepotrebnog petljanja.

Pravilno držanje četke.
Shutterstock 

Rezultat: kosa bez zapetljanja i bez neprijatnog čupanja! Jednostavno brilijantno, zar ne?