Koliko puta ste pokušali da se isfenirate sami, a da rezultat nije bio ni približno kao u salonu? Da, možda ste koristili i slične preparate, tehniku... ali zadovoljavajući rezultati su ipak izostali. Međutim, utešno je to što ste verovatno samo propustili neke od ključnih koraka, što se da lako ispraviti. 

Na prvom mestu, za dobru frizuru krucijalna je dobra četka, ali nije zgoreg i da obratite pažnju na par proizvoda ako zaista želite da vaša kosa zadrži lep oblik danima. Takođe, bitna je i sama priprema, jer bez toga, makar imali i najbolju tehniku feniranja na svetu, frizura neće potrajati.

I kod kuće možete dobiti efekat kao u salonu.
Instagram 

Ništa bez okrugle četke

Dakle, ono što je "must" kada je reč o feniranju kod kuće je dobra orkugla četka. Veoma je bitno i kakvu ćete odabrati, a mnogi greše kada izaberu prevelike. Što je četka manja, dobijate raznolikost oblika, mogućnost pravljenja lokni i slično. Veće četke ispravljaju kosu, ali ne daju volumen, te je preporuka da počnete sa prečnikom od 32 do 38 milimetara, a potom spustite na četke od 35 do 45 milimetara, u zavisnosti od dužine kose.

Osobe koje imaju jako dugu kosu, a žele da oblikuju vrhove mogu koristiti veće četke, ali je preporuka da se ne ide preko 45 milimetara jer se sa većim ne dobija nikakav efekat.

Za feniranje je dobro koristiti velike četke.
engin-akyurt-4du1ZBIscOM-unsplash.jpg 

Takođe, iako vam može biti primamljivo da kupite četke sa prirodnom dlakom, za feniranje je preporuka da se koriste one koje imaju najlonske čekinje. Izbegavajte plastiku jer se može otopiti na višim temperaturama.

Priprema je ključna

Uvek počnite tako što ćete kosu pripremiti na pravi način. To znači da je obavezno nanošenje proizvoda protiv kovrdžanja, vlage i zaštitu od toplote, kao i nešto što će vam obezbediti dugotrajnost, poput musa ili spreja. Ukoliko želite da frizura traje danima, preporuka je i da penu stavljate pre samog sušenja, dok je kosa još mokra.

i kod kuće možete dobiti sjajnu frizuru uz pomoć okrugle četke.
Shutterstock 

Kosu prosušite, a potom je fenirajte tako što vlasi odižete četkom od korena kako biste povećali volumen. Četku možete i ostaviti u kosi i sušiti je neko vreme, pustiti da se malo prohladi, pa tek onda izvući.

Kako se kosa pravilno fenira?

Četku uvek vucite horizontalno, na "gore" što je moguće ravnijom linijom. Preporuka je da na početku koristite manje četke. Na ovaj način dobijate volumen i oblik. Tek onda kada stilizovanje krajeva dođe na red, preporuka je da ih povlačite dijagonalno i to četkom sa većim prečnikom ukoliko želite da se fenirate na ravno, ili manjom, ukoliko pravite talase ili lokne.

Zašto je toliko važno da nakon feniranja kosu "ohladite"?

Toplota daje formu, a hladnoća popravlja eventualne "greške" i na neki način daje završnicu stilizovanju, čime se dlaka "navikava" na frizuru i samim tim, dobijate dugotrajnost.

"Zavesica" šiške zahtevaju posebnu tehniku

Kako biste dobili volumen kod curtain šiški, najpre ih treba osušiti ka licu, a potom ih izvući četkom na stranu. Da biste dobili prepoznatljivi look, zagrejte četku dodatno pre nego što njom prođete kroz kosu i sušite je tako neko vreme. Na kraju prebacite fen na hladno duvanje i tako završite stilizovanje.

3 najvažnija koraka za postojanu frizuru

#1 Proizvodi

Jako je bitno da izaberete proizvode koji će vam obezbediti to što želite. Primera radi, ukoliko želite frizuru sa volumenom, trebalo bi da koristite i šampon i regenerator koji će je odići, umesto da je "zaližu", slepe i učine tanjom.

#2 Kosa mora da bude dovoljno suva

Uverite se da je kosa dovoljno suva pre nego što počnete sa stilizovanjem. Dovoljno je da je prosušite na oko 80-90 procenata, inače stilizovanje neće imati nikakvog smisla, i samo ćete bespotrebno isušiti i oštetiti kosu.

#3 Kombinacija toplog i hladnog vazduha

Za dugotrajnije rezultate preporuka je da smenjujete toplo i hladno feniranje. Kosu najpre isfenirajte četkom i fenom koristeći vruć vazduh, a potom obavezno prođite kroz kosu sa hladnim vazduhom.

feniranje, kosa, četka za feniranje Instagram/milena.stefanovaa