Leto je stiglo i ako vam je asocijacija na vrele morske dane podignuta kosa ili jednostavno sklonjena kosa sa lica - posotji bezbroj magičnih frizura sa kojima ćete uvek blistati, ali ipak treba da obratite pažnju i ove 4 izbegavate u širokom luku.

Osim što ove četiri frizure lome i tanje kose, one su uzrok opadanja na određenim delovima kose (kao što su to npr. zalisci ili sam centar temena glave).

Visoki rep lomi i uništava kosu.
ENT / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Na kvalitet kose, njen volumen, rast, takođe utiče i kako kosu stilizujemo. Tako neka od naših omiljenih frizura može da uzrokuje opadanje kose, poput visokog konjskog repa ili visoke punđe.

Ovakve frizure vrlo često stavljaju dodatni pritisak na folikule kose, što uzrokuje njihovo oštećivanje i trajno uništavanje. To može da dovede do ćelavljenja, kod čega se trajno oslabljuje folikula i kosa više nikad ne može da raste na tom mestu. Opustite rep.

Pokušajte da nosite raspuštenu kosu kad god je to moguće, pogotovo dok spavate. A, ako baš morate da vežete rep, neka bude mekano vezan.

Dermatolog Lili Talakub na TikToku neprestano deli savete vezane za kožu i kosu, a jedan od njenih poslednjih videa u kom objašnjava koje frizure dovode do gubitka kose, izazvao je posebnu pažnju.

Visoka punđa uništava i lomi kosu.
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Lili je u videu pokazala 4 frizure koje treba izbegavati jer previše zatežu kosu. Hejli Biber bila je primer punđe, dok je Kortni Kardašijan bila primer za visoki rep, koji je jedna od njenih omiljenih frizura.

Frizure od kojih kosa opada Youtube/@drlilyt

Pored ovoga, dredovi i sitne pletenice, ali i ekstenzije za kosu nikako ne prijaju korenu glave i čine da vlasi otpadaju, a prve promene vidljive su najčešće na temenu.