Kosa je važan deo svake osobe jer čini razliku po kojoj nas lako prepoznaju. Nije važno da li je duga ili kratka, ravna ili kovrdžava, plava, crna ili crvena, kosa je ta koja daje lični pečat.

I dok više pažnje obraćamo na njeno stilizovanje i promene boje kose, redovna nega ispašta.

I usled promene vremena i jesenskog opadanja kose, koji gotovo direktno udara i na gubitak samopouzdanja, duga i zdrava kosa deluje kao nedostižan cilj. Ipak, domaća maska za brži rast kose može da učini pravo čudo za vas.

zena neguje kosu
Shutterstock 

U mnogo slučajeva, rešenje protiv opadanja kose postoji i maske za rast kose mogu biti jedan od njih. 

Ukoliko ste obratili pažnju, mogli ste primetiti da se pantenol nalazi u brojnim kozmetičkim proizvodima kako za negu kose, tako i za negu lica, kao jedan od glavnih sastojaka.

Osim što ukoliko imate retku kosu treba da dodate šamponu ova 2 sastojka, poželjno je uključiti i ovu masku u rutinu nege.

Zbog čega pantenol utiča na brži rast kose?

On deluje direktno na kožu temena, ojačava koren dlake, i utiče direktno na folikul dlake, ubrzavajući njen rast.
Posebno se izdvaja po svom umirujućem delovanju na kožu glave, kao i po antiupalnim svojstvima. Stoga se rastvor pantenola može direktno utrljavati na teme, i to svako veče, bez bojazni da možete preterati. Odgovara svim tipovima kože.

U svakom slučaju, zbog svega ovog pantenol je glavni sastojak maske za brži rast kose, koju možete napraviti u svojoj kućnoj radinosti.

negovanje kose
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Domaća maska od pantenola

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

- 10 kapi pantenol rastvora

- Nekoliko kapi ricinusovog ulja

- 50 ml kapi od koprive

- jedno žumance

Sve ovo dobro promešajte dok ne dobijete homogenu masu, koju ćete potom naneti na suvu kosu. Dobro je utrljajte na teme, ali i duž same dlake. Uvijte kosu u peškir, ili još bolje u najlon kesu, i ostavite masku da deluje 2 sata.

Potom je isperite mlakom vodom.

Zatim operite kosu uobičajeno.