Jedina situacija kada je u redu da mi lice bude klizavo je posle umivanja ili izlaska iz vode. Svaka druga je big no no što se mene tiče. Istina je da je ovo leto varljivo, ali poslednjih nedelja je sve toplije i toplije. Vi želite da izgledate profesionalno, ili samo doterano, ali na 30+ to ne ide baš tako glatko.

Da potpuno zaobiđete znojenje teško da je moguće, ali postoji tehnika nanošenja šminke i biranja proizvoda koji će dati najbolje rezultate. Evo mojih predloga i saveta.

Prvo, pre šminkanja bitno je kakvu kremu koristite. Uglavnom ne koristim prajmere već puder nanesem direktno na kremu, ali preporučujem one na bazi silikona. Tokom vrućina biram gelaste hidratantne kreme jer mislim da je bitno da koža bude hidrirana. Kada joj fali vlage hoće pojačano da se masti, a svakako ćete izbacivati dosta tečnosti usled znojenja tela.

Manje je više

Iz mog iskustva najbolje rešenje za podlogu je puder ili korektor koji ima vrlo dobro prekrivanje i koji je dugotrajan. Sa njim je trik što ćete naneti minimalnu količinu, dok će on dati maksimalne rezultate po pitanju pokrivne moći. Koristite ga isključivo na mestima koja zahtevaju ujednačavanje i tako ćete dati prostira koži da diše što je važno tokom visokih temperatura. Korektor koji sam nedavno otkrila i koji ima upravo ove osobine jeste Benefit Boiing Cakeless Concealer.

* Ukoliko želite potpuno da izbegnete puder predlažem da isprobate neku kremu za samopotamnjivanje. Ona će licu dati malo boje i u ten će delovati svežije, ujednačenije.

Setovanje i blot papirići

Ok, naneli smo podlogu i sada treba da je setujemo. Moj savet je da koristite neki mineralni puder ili fini transparentni puder. Bilo bi zgodno da ga uvek imate pri ruci u toku dana, a ono što je obavezno su blotting papirići za upijanje masnoće! Tokom letnjeg perioda ih koristim non-stop. Ukoliko vam papirići nisu pri ruci razdvojite maramicu i jednom slojem pokupite masnoću sa lica.

Lozinka je: Waterproof

Što se tiče ostatka šminke negde je logično da ću preporučiti vodootpornu šminku. Međutim, pored podrazumevane vodootporne maskare, postoji recimo i vodootporni bronzer. Onaj koji ja koristim i preporučujem je Make Up For Ever Pro Bronzer Fusion. Pored njega, volim i Clarins Ombre Velvet kremastu dugotrajnu senku u nijansi 01. Takođe, postoje i vodootporne olovke ili markeri za obrve, ukoliko ih docrtavate.

Kada su usne u pitanju tu mi nije bitna dugotrajnost i najviše volim sjajeve. A ono što predlažem da izbegavate su hajlajteri. Lice će neminovno dobiti sjaj posle par sati. Ono što ja volim jeste da stavim mao kremastog rumenila, jer mi se obrazi ne maste a malo sjaja na jagodicama uvek lepo izgleda.

Foto: @chiaracs_