PORNHUB UVEO RESTRIKICIJE NA SADRŽAJ SILOVANJA: Ukinuta opcija download-a i neovlašćenog objavljivanja sadržaja

Gigant u oblasti sadržaja za odrasle, objavio je nedavno da će ukinuti opciju download-a, kao i objavljivanje sadržaja od strane neverifikovanih naloga, te da će pojačati nadzor svog sadržaja. Sve to pod pritiskom aktivista.

Profimedia

Aktivisti su vodili dugu borbu kako bi pritisnuli Pornhub kompaniju da zaštite one koji su pretrpeli zlostavljanje i silovanje, a čiji je sadržaj završio na ovom sajtu bez njihovog odobrenja i saglasnosti. Ovome je prethodila ultra liberalna politika kompanije - svako sa besplatnim nalogom je mogao da objavljuje sadržaj, bez prethodno dobijenog odobrenja i bez provere autorskih prava.

Ceo slučaj je eskalirao kada je novinar New York Times-a i dobitnik Pulicerove nagrade, Nikolas Kristof, objavio priču o zlostavljanju dece i videima istog koji su se našli na ovoj platformi.

Iz Pornhuba su izjavili da će početi i sa korišćenjem softvera CSAI Match, koji se bori protiv seksualnog zlostavljanja dece, kao i Content Safety API, Google alatku veštačke inteligencije za detektovanje ilegalnih snimaka, ali i PhotoDNA, tehnologiju koju Google, Facebook i drugi koriste kako bi automatski detektovali fotografije seksualnog zlostavljanja dece.

Upotreba ovih tehnologija mogla bi u velikoj meri da utiče na živote žrtava osvetničke i nasilničke pornografije, ali i na profit oni koji su svoj sadržaj zaštitili autorskim pravima. Takođe, ove odluke povlače i ozbiljnije regulative u samoj industriji, te suzbijanje slobodnog protoka sadržaja seksualnog nasilja.