"BILA SAM SILOVANA" Verica Rakočević progovorila o najvećoj traumi i otkrila zbog čega je MORALA DA ĆUTI

Verica Rakočević otkrila je da je bila silovana kada je imala samo 18 godina.

ATA Images

Nakon stravičnog slučaja Milene Radulović, Ive Ilinčić i Danijele Štajnfeld, tokom te 2021. godine veliki broj žena hrabro je javno istupio i pod haštagom #nisamprijavila otkrilo da su bile žrtve zlostavljanja.

Statistika je bila poražavajuća, gde se ispostavilo da je gotovo svaka druga dama prošla neki oblik nasilja, a jedna od onih koji su takođe progovorili o sopstvenoj traumi bila je i naša proslavljena dizajnerka Verica Rakočević.

Ona se nikad nije libila da govori o nekim stvarima iz svoje prošlosti, a sada se na ovaj korak odlučila kako bi pomogla i podržala sve žene žrtve nasilja.

Traumatični događaj preživela je 1966. godine kada je imala samo 18 godina, i kako kaže silovao ju je poznanik, a svoj slučaj prećutala je ponajviše zbog roditelja. Društvo je bilo veoma patrijarhalno, konzervativni stavovi vrlo rašireni, a njeni roditelji izuzetno strogi.

ATA Images 

- Želela sam da savetima i ličnom životnom pričom pomognem jednoj šesnaestogodišnjoj devojčici koju su silovali drugari - objasnila je svojevremeno Verica na RTS-u.

- U vreme kada sam silovana bila sam jako mlada, imala stroge roditelje, i nisam prijavila počinioca tog dela.

Verica se sada još jednom osvrnula na sve:

- To je jako škakljiva tema. Privatno imam svoj stav o tome i ne bih ga javno iznosila. Ja sam svoje traumatično iskustvo ispričala kod Nataše Miljković na RTS-u da bih pomogla savetima i ličnom - životnom pričom jednoj šesnaestogodišnjoj devojčici koju su silovali drugari. Bila sam jako mlada (18 godina), imala stroge roditelje, i nisam prijavila počinioca tog dela. Kasnije sam smatrala besmislenim da posle deset godina pokrećem priču koja ništa dobro ne bi promenila u mom životu. Ono što sada mogu da kažem je, prijavite odmah, istog trenutka i bez obzira kakav odnos imate sa roditeljima, oni su ti koji će uvek biti vaš zid odbrane.

ATA Images 

Na pitanje koja je njena poruka ženama koji su prijavile nasilje, a koja onima koje još to nisu učinile, Verica je rekla:

- Onima koje su prijavile, nemam šta da poručim, one koje nisu neka to učine odmah bez dana čekanja - dodala je ona za crnogorski "Magazinnina".

Nakon svega je ostala nepoverljiva muškarcima i kaže da joj je trebalo vremena da se oporavi.

pritnscreen/instagram 

- Rodite se sa snagom i predodređenošću da budete drugačiji. Kada još svim snagama negujete tu predodređenost onda tu nema velike tajne. Snaga uma, doslednost i istrajnost da budete to što jeste, bez obzira što se ne uklapate u kliše- rekla je Rakočević.

pritnscreen/instagram 

Verica je često govorila da žena u ormaru uvek mora da ima “slobodu”, a na pitanje šta treba da nosi u duši, Verica odgovara:

- Slobodu takođe i osećaj empatije i ljubavi prema sebi i svemu što je okružuje. Moramo biti pravedne i prema muškarcima zato što su postali ženstveni, a žene muškobanjaste.

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!