SELMA HAJEK: Prva Meksikanka koja je NOMINOVANA ZA OSKARA

Pored titule seks simbola, Selma Hajek je iza atraktivnog izgleda činila i danas čini mnogo više. Ona je prva Meksikanka nominovana za Oskara za ulogu Fride Kalo. Pored fizičkih bolesti ona svakim novim filmom dokazuje da je borkinja.

Profimedia

Selma je juče proslavila 54. rođendan, a iza ovih zlatnih godina ima godine truda, negovanja talenta, borbe i istrajnosti. Uloga u filmu Frida, u kom portretiše čuvenu sunarodnicu slikarku Fridu Kalo, donela joj je nominaciju za Oskara i BAFTA-u. Time je postala prva Meksikanka koja je dobila nominaciju za nagradu Američke filmske akademije (druga je Jalica Aparisio za ulogu u filmu Roma).

Zanimljiva je činjenica da je tokom snimanja Frida izmenjala 50 kostima, a ona teška jeste da je doživela nervni slom, zbog producenta koji ju je psihički maltretirao. Selmi je dijagnostikovana disleksija sa samo 12 godina. Ona ima i dijabetes, ali je to ne sprečava da snima filmove u kojima maestralno glumi.

Odrasla je u Verakruzu, a studirala je međunarodnu politiku. Veliku slavu u Meksiku stekla je tumačenjem Tereze u sapunici Tereza i isto glavnom ulogom u filmu Dolina čuda (najnagrađivanije delo meksičke kinematografije). U Holivudu se probila kroz Rodrigezov Desperado. Zatim su usledili Trkači, pa Četiri sobe i do njene 30. godine i sada kultni film Od sumraka do svitanja. 

Pokrenula je i humanitarnu fondaciju koja se pomaže ženama koje su pretrpele nasilje, te deci koja su izložena nasilju i siromaštvu u Meksiku.