Milena Radulović nedavno je rekla "Nema jače sile nego kad se žene ujedine", a sada je to jednim potezom dokazala i legendarna glumica Mirjana Karanović

Istupila je javno sa rečima da ne želi da deli "daske koje život znače" sa Branislavom Lečićem, kako u predstavi koju su pripremali, tako ni u drugim sa repertoara, a njen potez dočekan je sa oduševljenjem. 

U moru onih koji bi radije postavljali pitanja zašto je neko ćutao, zašto nije prijavio ranije ili osuđivali sa onim čuvenim "verovatno je sama tražila", lepo je videti da postoje osobe koje se ne plaše da podrže onog u nevolji i osude ono što je, bez pgovora, užasna stvar. 

Naime, poznata srpska glumica uputila je mejl upravi Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) , saopštivši im odluku da ne želi više da nastupa u predstavi "Mamu mu je*em ko je prvi počeo", sve dok je na njoj angažovan Branislav Lečić.

Objavu je podelila na Instagramu, a mnogi su joj uputili reči podrške.

mirjana karanovic stori
printscreen/instagram/mirjanakaranovic 

"Poštovani obaveštavam vas da odbijam da igram sa Branislavom Lečićem u predstavi "Mamu mu je*em ko je prvi počeo", u znak protesta zbog njegovog ponašanja prema koleginici Danijeli Štajnfeld. Ovo se odnosi i na sve eventualne buduće predstave sa istim glumcem. Spremna sam da predstavu igram ukoliko se odlučite da ga zameni drugi glumac", napisala je Karanović u svom mejlu, koji je nešto kasnije podelila i na društvenim mrežama.

Ovaj gest Mirjane Karanović naišao je na ogroman odaziv javnosti, a pozitivni komentari nizali su se jedan za drugim. Ako se uzme u obzir da Danijelino prvo istupanje u javnost pre nekoliko meseci nije dočekano na najbolji način, te je podrška izostala, sada, nakon slučaja Milene Radulović i Ive ilinčić sa profesorom glume Mikom Aleksićem, i nakon što je konačno otkriveno, u danijelinom slučaju, da je reč o proslavljenom glumcu i bivšem ministru Branislavu Lečiću, dobro je da su makar neki shvatili koliko je podrška bitna, ako ne i najvažnija.

mirjana karanovic podrska
printscreen/instagram/mirjanakaranovic 

"Poštovani glumci, nije dovoljno napisati "Nisi sama", ovaj gest znači "Nisi sama"", "A što se tiče aktuelne situacije "znaš ti ko sam ja"... Znaš li ti kakvu snagu imaju žene kada stanu jedna uz drugu?", "E, pa žene, ovako se to radi, a ne "Što je ćutala do sada?"... samo su neki u nizu komentara na račun Mirjaninog poteza. 

Međutim, odgovor iz  JDP- a nije dobila.

"Nisam dobila odgovor iz JDP niti me je iko kontaktirao, ja sam to inicirala i javila mi se žena koja se bavi repertoarom i rekla da bi to trebalo da pošaljem napismeno, nije mi se javila ni upravnica, niti iko drugi i dobro svako ima svoje razloge. Onda sam osetila potrebu da to javno podelim, da podržim Danijelu, jer mislim da ima puno Danijela, ne samo u našoj profesiji, već svuda. Mislim da žene treba da se podržavaju, dobila sam i puno poruka podrške i od muškaraca koji shvataju koliko je to jedna priča koja je važna za ovo vreme u kome živimo i u kome moramo da menjamo način na koji se odnosimo jedni prema drugima. Da ne možemo da podrazumevamo neke stvari, da je pristanak veoma važna stvar, najvažnija. Da ne možemo da podrazumevamo da ako si ti muško, a ja žensko i flertujem sa tobom da ti automatski imaš neka prava na neki dodatni odnos koji ja nisam želela. To pravo imaju i žene i muškarci - da budu gospodari svojih sudbina" rekla je glumica i dodala da je čula sporni razgovor i da njoj kao ženi ništa dalje od toga nije potrebno. 

"Ja verujem Danijeli, ja sam čula taj razgovor koji je on imao sa njom i meni ništa više nije potrebno, ja nisam sudija ja ne presuđujem i osuđujem. Ja samo dajem podršku. Mene je vrlo iznenadilo, kad sam videla da je on naveden, osećala sam iznenađenje. Nisam ga okrenula jer mi je to toliko bilo strašno, razmišljala sam da ga okrenem i onda sam čula njegov glas na snimku", dodala je glumica.

Mirjana Karanović onda je otkrila da ona nikada nije bila u sličnoj situaciji, ali da su joj se studentkinje poveravale i pričale svoja iskustva.

"Ovo su veoma delikatne stvari, ali ja imam godina, mi smo mislili da je tako nešto nemoguće da se dešava, meni se nikad to nije dešavalo, jer očigledno nisam bila ta slatka devojčica koja je podizala libido. Imam i studentkinje koje su mi pričale šta se njima dešavalo, mi ne znamo koji je obim toga, najveći broj osoba se ne oglašava i mislim da ljudima treba verovati, jer zašto bi neko zbog lične popularnosti izlagao sebe tome. Zato verujem žrtvama, pre svega njima, i mislim da je na ovima da dokazuju nevinost, a ne na devojkama da dokazuju da su oni krivi" rekla je Karanovićeva u jutarnjem programu na televiziji K1.

Podsetimo, Danijela je prvi put istinu o silovanju otkrila u dokumentarcu "Zaceli me", a nakon toga priznala je i da je reč o jednom, kako je rekla "moćniku iz domaće filmske industrije", ali njegov identitet nije želela da otrkije. 

Štajnfeldova, domaćoj publici poznata je po ulogama u filmovima "Ivkova slava", "Mi nismo anđeli", kao i kroz serije "Vratiće se rode", "Ono kao ljubav", "Ranjeni orao", a publika ju je gledala i u brojnim pozorišnim predstavama.

Nakon traumatičnog čina, Danijela se odselila u Ameriku i tamo nastavila svoju karijeru. Nakon što je prošle godine na Sarajevskom filmskom festivalu predstavila svoj dokumentarac, izložena je pritisku javnosti da otkrije o kome se tačno radi, što je i učinila pre dva dana u tužilaštvu. 

Ko je sve podržao Mirjanu Karanović, a samim tim i Danijelu Štajnfeld, pogledajte u galeriji: 

printscreen/instagram/mirjanakaranovic Mirjana Karanović, podrška Danijeli Štajnfeld