Prva epizoda dokumentrca "Alen protiv Farou" premijerno će biti prikazana danas na HBO GO-u. Ovaj dokumentarni film istražuje više decenija dugu priču o optužbama Vudija Alena za za zlostavljanje njegove tada sedmogodišnje kćeri Dilan, naknadnom suđenju za strateljstvo pomenutog reditelja i glumice, njegove bivše nevenčane supruge Mie Farou, njegovoj vezi sa njenom usvojenom ćerkom Sun-Ji i posledicama toga. A na Fejsbuk stranici Vudija Alena je pre nekoliko dana objavljena reakcija na ovaj film.

Na Fejsbuk stranici Vudija Alena šerovan je tekst američkog scenariste Roberte Vajde u kojem se kritikuje pomenuti dokumentarac, a ističe loša namera Mie Farou i njene porodice. Objavljen je zatim i naslov njegovih memoara "Apropos of Nothing" iz 2020. u kojima on piše o Mii Farou, njihovoj deci, Sun-Ji i ćerki Dilan, negirajući da ju je sek*ualno zlostavljao.

Dokumentarni film “Allen v. Farrow", čiji su autori Kirby Dick i Amy Ziering, koji su se već bavili seksualnim zlostavljanjem pa je zato i porodica Mie Faoru prihvatila da dokumentarni- mini serijal od četiri nastavka snimi upravo sa njima, iznosi drugu stranu priču.

U filmu nema Vudija Alena, prikazuje se i čuje sa arhivskih materijala, njegovih memoara i snimljenih telefonskih razgovora koje je vodio sa Miom pre skoro 30 godina, kada se zlostavljanje dešavalo.

Teško je i verovati da bi reditelj pristao da se pojavi u dokumentarcu jer nikada nije priznao da je zlostavljao ćerku.

Vudi Alen
Shutterstock 

U filmu se pojavljuju sin Mie Farou i Vudija Alena Ronan, porodični prijatelji, istražitelji koji su radili na slučaju, stručnjaci... Dokumentarac nije samo priča o zlostavljanju u porodici poznatih ljudi već je i kanal za još jedno upozorenje da je javnost sumnjala u Miu Farou i njene tvrdnje. Dokumentarni serijal donosi šokantne i eksplicitne detalje o zlostavljanju male Dilan koje je trajalo do njene sedme godine, ali i borbu njene majke protiv aparata koji je branio Alena, piše "Večernji hr".

"Kada sam imala sedam godina, otac me ugurao u šupu naše kuće na jezeru i seksualno me je napastovao. I ranije se to događao, od neprikladnog diranja do guranja palca u usta", rekla je DIlan u dokumentarcu. Snimci njenog svedočenja sa sedam godina su šokantni.

Vudi Alen
Shutterstock 

"Vudi, sa njom nešto nije u redu. Hoda po kući držeći se za vaginu. Spava sa mnom. Boji se tebe. Povredio si je. Ljuta sam na sebe jer joj nisam pomogla. Rekla mi je: “Mama, nisi mi pomogla. Tata to nije trebalo da radi, nije smeo da me povredi?", čuje se u filmu Mia kako govori u jednom telefonskom razgovoru s Alenom.

“Gde te dirao?”, pita Mia u filmu Dilan koja pokazuje na nogu. "Ušli smo u podrum, a on je počeo da me dira", rekla je Dilan pa pokazala intimne delove tela u analiziranom iskazu koji je ocenjen kao istinit.