Postoji samo jedna mera koja je sasvim bezrezervna - to je ljubav. A prema kome je ponekad najlakše uskratimo? Prema sebi.

Iako to ne želimo, naša razmišljanja, sećanja i razumevanje života još od najranijih godina su pothranjeni u ogromnoj bazi podataka - podsvesnom umu.

Mi delujemo i živimo u skladu sa onim što su nas učili da verujemo, a to nije uvek onako kako se čini. Vrlo je moguće imati uverenja za koja i ne znamo da ih imamo, a sabotiranje sebe grubo predstavlja stajanje samome sebi na putu ka vrednosti.

Na površnom nivou, najlakše svoju vrednost gledamo kroz prizmu lepote. Zato ponekad često mislimo da naša vrednost zavisi od našeg lica, našeg oblika tela, ili koliko pažnje dobijamo, koliko smo popularni, koliko „lajkova“ dobijamo u poređenju sa drugima.

Nova kampanja za Loreal u kojoj glavnu ulogu pripovedača ima glumica Kejt Vinslet navela je žene, muškarce, dečake i devojčice širom sveta da se pogledaju u ogledalo i kažu reči koje bude nadu i podižu samopouzdanje i vrednovanje svog prava da budete to što jeste.

"Ja vredim.
Prilično je dobro reći to.
Ja vredim. Magična je ta fraza.
I siguran sam da verovatno razmišljate: "Lako je njoj to da kaže. Ona sate provodi kod frizura i šminkera da bi tako izgledala. Naravno da se oseća vrednom." Zato što se lepota može osećati kao supersila, zar ne?

Ali ovo mora da se reši u nekom trenutku. Težak deo, zaista težak deo za sve nas, je znati kako se osećati „vredno“ bez ičega od ovoga. Jer, biću iskrena, ja stvarno ne izgledam ovako sve vreme. Mislim, ko izgleda? Pa... da li je onda vredno ono što je ostalo?"

Pričala je glumica dok je skidala šminku koja u današnje vreme neretko predstavlja moć vrednosti onoga što jesmo.

Iako se složila da je lakše to reći nego uraditi, Kejt Vinslet je objasnila pojam vrednosti.

" "Vrednost" je o tome da poseduješ pravo da budeš ti. Da prihvatiš svoje telo, kožu i lice koje će se promeniti kako godine prolaze. To je činjenica."

Kritikovanje, uspoređivanje sa drugima i želja da se promenimo su stvari koje čine sve ono što jesmo.

"Svi mi imamo stvari zbog kojih kritikujemo sebe, koje ponekad želimo da promenimo ili se upoređujemo sa drugima. Naši ožiljci, nesavršenosti i naše razlike. Ali sve te stvari nas čine upravo onim što jesmo. I možda, dok svi hodamo svetom, možemo biti tu jedni za druge bez ikakve osude.Bez obzira na naše razlike i izbor identifikacije, jer u jedinstvu i sa prihvatanjem, zajedno možemo da budemo veći. Dakle, hajde da se oslonimo jedni na druge, slavimo jedni druge i znajmo da sa ili bez šminke, uvek budemo mi. Biti autentičan je sve što je važno. I to je vredno toga."

Glumica je zatim sve pozvala na mali test.

"Dakle, pogledajte se u ogledalo, kako god da ste trenutno, šta god da su vaše prepreke ili ciljevi, ostavite ih po strani na sekundu i hajde da pokušamo ovo zajedno.

Odvojite malo vremena.

"Ja sam vredna toga."
Ponovi.
"Ja sam vredna toga."
Zato što jesi."

U opisu posta nove kampanje glumica je još nekoliko stvari savetovala pratiocima.

"Vodite računa o svom načinu razmišljanja, budite mirni prema sebi. Ne težite nemogućim idealima. Ne dozvolite da vas društveni mediji uvuku u vrtlog koji ponekad može da zavara!
Jednostavne stvari mogu vam doneti i veliku radost."