Jovana Božarić-Stanišić, voditeljka Jutarnjeg programa RTCG uspela je u par poteza da ostavi bez reči ceo region.

Njena nečuvena izjava novi je šamar svim ženama koje su pretrpele bilo kakav vid nasilja ikada, jer dotična praktično opravdava postupke pojedinaca.

Naime, ona je ugostila koordinatorku SOS telefona Biljanu Zeković, a potom je irazila svoj stav:

"Ne mora da uvek bude tako kako ste naveli primer. Hoću reći, postoji i druga strana. Ja se vodim onim da žena, kada je trenutak da nešto izbegne ili ne kaže da ne bi isprovocirala suprotnu stranu, da treba da prekine. Ima žena koje ne prekidaju, zaista ih ima", rekla je Božarić-Stanišić.

I dok ju je kolega Boris Šarančić u čudu gledao šta govori, a gošća se sudzdržavala da ispadne pristojna i da joj lepo objasni da nije u pravu, Jovana je jednostavno navaljivala da "kaže kako stvarno stoje stvari".

Koordinatorka SOS telefona Biljana Zeković pokušala je da voditeljki Jutarnjeg programa objasni da nije u pravu.
pritnscreen/youtube 

U ovom slučaju, zaista može da se citira ona stara "dođu tako vremena kad pametan zaćuti...", jer nevezano da li ste domaćica, kuvarica, spremačica, inženjerka, obrazovana, neobrazovana, sa sela ili iz grada, sa decom ili bez porodice, da imate lošu reputaciju ili ste žena na svetkosom glasu... niko, nikada ne treba da trpi nasilje, niti je ijednim postupkom to zaslužila!

Jovana Božarić-Stanišić smatra da su žene te koje treba da ućute.
pritnscreen/youtube 

Jer u slučaju gorepomenute voditeljke bukvalno ispade - ćuti, trpi, nemoj slučajno da si rekla išta što može "jadnog, malog muškarca da isprovocira, jer on je glava kuće, on "brani", ona rađa", ne? Jer treba zaustaviti postojanje, lični stav, ma korišćenje mozga ako treba, samo da se slučajno druga strana ne iznervira.

Ne postoji izgovor za nasilje nad ženama.
Freepik/rawpixel.com 

Da li to znači da sve žene treba da ostaju u toksičnim odnosima gde je "njegova zadnja"? Da žive u strahu da svaka pogrešna reč može da znači šamarčina, čupanje, udarac, a o psihološkom nasilu i da ne pričamo. Jer tako ispade gospođo Božarić-Stanišić.

Upravo su se ovakvi komentari mogli pročitati i na mrežama, a oglasila se i bivša članica Saveta RTCG i aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić izjavom da se "u prilogu može videti pokušaj opravdavanja nasilja".

"Programski standardi i principi, statut, te i sam Zakon o javnom emiteru zabranjuju svaku vrstu nedoličnog ponašanja prema bilo kojoj ranjivoj kategoriji, zahtijevaju izbalaniranost i uravnoteženost, što ovdje ne možemo vidjeti - jer jedino što ja vidim jeste da voditeljka pokušava opravdati nasilje uobičajenom mizoginom retorikom koja navodi na to da su žene krive zbog nasilja koje trpe, zato što ga one izazivaju", napisala je Bojana Jokić, a slične komentare imaju i gledaoci.

Oglasila se i bivša članica Saveta RTCG i aktivistkinja za ljudska prava Bojana Jokić izjavom da se "u prilogu može videti pokušaj opravdavanja nasilja"
Shutterstock Žrtve zlostavljanja pod heštegom NisamPrijavila otkrivaju zašto nisu prijavile nasilje

"Bruka i zastiđe. Znala bi bolje da ispod je ispod kamena do sada živjela. Pakao", "Baš šok. Ovo je bruka", "Ovo nije smjelo da se čuje sa javnog servisa!" - pišu komentatori na Tviteru.

Ovaj slučaj pokazuje sve što je loše u ovoj temi, a jedina koja bi "trebalo da prekine" je gospođa Božarić-Stanišić i to sa "savetima" da žene ućute kako slučajno ne bi "isprovocirale muškarce".