Nakon stravičnog slučaja Milene Radulović, Ive Ilinčić i Danijele Štajnfeld, tokom te 2021. godine veliki broj žena hrabro je javno istupio i pod haštagom #nisamprijavila otkrilo da su bile žrtve zlostavljanja.

Statistika je bila poražavajuća, gde se ispostavilo da je gotovo svaka druga dama prošla neki oblik nasilja, a jedna od onih koji su takođe progovorili o sopstvenoj traumi bila je i naša proslavljena dizajnerka Verica Rakočević.

Ona se nikad nije libila da govori o nekim stvarima iz svoje prošlosti, a sada se na ovaj korak odlučila kako bi pomogla i podržala sve žene žrtve nasilja.

Traumatični događaj preživela je 1966. godine kada je imala samo 18 godina, i kako kaže silovao ju je poznanik, a svoj slučaj prećutala je ponajviše zbog roditelja. Društvo je bilo veoma patrijarhalno, konzervativni stavovi vrlo rašireni, a njeni roditelji izuzetno strogi.

Verica Rakočević priznala je da je bila silovana kada je imala samo 18 godina.
ATA Images 

- Želela sam da savetima i ličnom životnom pričom pomognem jednoj šesnaestogodišnjoj devojčici koju su silovali drugari - objasnila je svojevremeno Verica na RTS-u.

- U vreme kada sam silovana bila sam jako mlada, imala stroge roditelje, i nisam prijavila počinioca tog dela.

Verica se sada još jednom osvrnula na sve:

- To je jako škakljiva tema. Privatno imam svoj stav o tome i ne bih ga javno iznosila. Ja sam svoje traumatično iskustvo ispričala kod Nataše Miljković na RTS-u da bih pomogla savetima i ličnom - životnom pričom jednoj šesnaestogodišnjoj devojčici koju su silovali drugari. Bila sam jako mlada (18 godina), imala stroge roditelje, i nisam prijavila počinioca tog dela. Kasnije sam smatrala besmislenim da posle deset godina pokrećem priču koja ništa dobro ne bi promenila u mom životu. Ono što sada mogu da kažem je, prijavite odmah, istog trenutka i bez obzira kakav odnos imate sa roditeljima, oni su ti koji će uvek biti vaš zid odbrane.

Verica Rakočević kaže da silovanje nije prijavila jer je imala stroge roditelje.
ATA Images 

Na pitanje koja je njena poruka ženama koji su prijavile nasilje, a koja onima koje još to nisu učinile, Verica je rekla:

- Onima koje su prijavile, nemam šta da poručim, one koje nisu neka to učine odmah bez dana čekanja - dodala je ona za crnogorski "Magazinnina".

Nakon svega je ostala nepoverljiva muškarcima i kaže da joj je trebalo vremena da se oporavi.

Verica Rakočević priznala je da je danas veoma srećna sa Veljkom Kuzmančevićem, ali i da je svojevremeno trebalo mnogo vremena da bi verovala muškarcima.
pritnscreen/instagram 

- Rodite se sa snagom i predodređenošću da budete drugačiji. Kada još svim snagama negujete tu predodređenost onda tu nema velike tajne. Snaga uma, doslednost i istrajnost da budete to što jeste, bez obzira što se ne uklapate u kliše- rekla je Rakočević.

Verica Rakočević kaže da joj je trebalo mnogo vremena da se oporavi nakon traumatičnog događaja.
pritnscreen/instagram 

Verica je često govorila da žena u ormaru uvek mora da ima “slobodu”, a na pitanje šta treba da nosi u duši, Verica odgovara:

- Slobodu takođe i osećaj empatije i ljubavi prema sebi i svemu što je okružuje. Moramo biti pravedne i prema muškarcima zato što su postali ženstveni, a žene muškobanjaste.

Svet poznatih na dohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!