Selma je juče proslavila 54. rođendan, a iza ovih zlatnih godina ima godine truda, negovanja talenta, borbe i istrajnosti. Uloga u filmu Frida, u kom portretiše čuvenu sunarodnicu slikarku Fridu Kalo, donela joj je nominaciju za Oskara i BAFTA-u. Time je postala prva Meksikanka koja je dobila nominaciju za nagradu Američke filmske akademije (druga je Jalica Aparisio za ulogu u filmu Roma).

Zanimljiva je činjenica da je tokom snimanja Frida izmenjala 50 kostima, a ona teška jeste da je doživela nervni slom, zbog producenta koji ju je psihički maltretirao. Selmi je dijagnostikovana disleksija sa samo 12 godina. Ona ima i dijabetes, ali je to ne sprečava da snima filmove u kojima maestralno glumi.

Odrasla je u Verakruzu, a studirala je međunarodnu politiku. Veliku slavu u Meksiku stekla je tumačenjem Tereze u sapunici Tereza i isto glavnom ulogom u filmu Dolina čuda (najnagrađivanije delo meksičke kinematografije). U Holivudu se probila kroz Rodrigezov Desperado. Zatim su usledili Trkači, pa Četiri sobe i do njene 30. godine i sada kultni film Od sumraka do svitanja. 

Pokrenula je i humanitarnu fondaciju koja se pomaže ženama koje su pretrpele nasilje, te deci koja su izložena nasilju i siromaštvu u Meksiku.