Obrazi, brada, usne, grudi, a onda i ostali delovi tela - osim što se oblače gotovo identično, domaće i svetske trendseterke odjednom su sve počele da izgledaju isto.

I dok plastična operacija verovatno nikada neće prestati da bude kontroverzna tema, čini se kako se starosna granica za njihov početak pomerila i to do zabrinjavajućeg uzrasta.

Treba li jednoj 20-godišnjakinji operacija nosa i podizanje kapaka? Kakve bore pokrivaju s redovnim hijaluronskim tretmanima?

Imaju li za sve ovo zaista opravdan razlog ili razlog leži u nečem vrlo razočaravajućem?

PLASTIČNA OPERACIJA
freepik/lookstudio 

Navodimo 5 najčešćih razloga:

1. Nesigurnost

Nito nije rođen savršen i ponekad je za naše sitne nesigurnosti kriva genetika, ali čini se kako poslednjih nekoliko godina za tu istu nesigurnost u puno većoj meri možemo da krivimo društvene mreže. Naime, čini se kako je internet s vremenom odredio nekakav kalup po kom bi sve devojke trebale da se mere. I dok je apsolutno tačno da je nekim ljudima korekcija nosa (ili nekog drugog problematičnog dela tela) ponekad zaista ono što će im samopouzdanje podići u nebesa, većinu tih plastičnih operacija radije bi izbegli.

2. Ožiljci

Nažalost, akne se kod mnogih pojavljuju vrlo rano, a često za sobom ostavljaju katastrofalne posedice. I dok mnoge žene svoje ožiljke ponosno prihvataju kao nešto što ih čini posebnima, razumljivo je kako bi veći deo njih ipak radije prihvatio scenarijo u kom tih istih ožiljaka nema. Rešenje? Plastična operacija.

UGRADNJA SILIKONA
Freepik/nensuria 

3. Zdravstveni problemi

Možda je reč o povredi ili nekakvoj telesnoj anomaliji. Drugim rečima, nekim ljudima je zaista potrebna ta operacija podizanja kapaka kako bi bolje videli odnosno operacija nosa kako bi im pomogli da konačno prespavaju noć bez uznemiravanja celog susedstva. Drugim rečima, plastična operacija nužno ne znači nešto što popravlja samo ono što vidimo spolja.

operacija nosa
E! Entertainment / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

4. Abnormalnost prouzrokovana genetikom

Reč je o polju koje je pomalo nezahvalno budući da je svako zaista prekrasan na svoj način i samim tim ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo što bi ušlo u ovu kategoriju. Međutim, ona se odnosi na sve one stvari koje svakodnevno negativno utiču na život pojedinca. Posebnost kod ovakvih operacija je ta što o njoj ne odlučuju roditelji niti iko drugi osim te osobe same i upravo se zato najčešće događa da kad osoba uđe u 20. godine i dovoljno je zrela da sama donese odluku o tome želi li nešto promeniti na sebi ili ne. Srećom, ovde se najčešće radi o manjim zahvatima kao što su uklanjanje mladeža.

5. Gubitak na težini

Osobe koje u jednom trenutku odluče da preokrenu svoj život i postignu željenu težinu neretko se susreću s problemom viseće kože. Iz tog razloga, znatan gubitak na težini vrlo često zahteva estetsku operaciju kako bi ti isti rezultati stvarno došli do izražaja.

operacija
Freepik/wavebreakmedia_micro