Pesma Evrovizije je jedan od tv-programa sa najdužom tradicijom na svetu, a ovo su pevači koji su zapalili scenu, baš kao i naše predstavnice sinoć, i ostali zapamćeni u narodu.

Ukoliko pratite takmičenje, sigurni smo da su vam neki od njih bili favoriti i da ste rado slušali njihove pesme, a da danas nemate pojma kako oni izgledaju.

U nastavku pogledajte najzapamćenije pobednike Evrovizije danas. 

1. Ruslana- Wild dances 2004. godina

Najzapamćenija pobednica svakako je vatrena Ukrajinka Ruslana koja je te 2004. godine na evroviziji u Istanbulu pobedila sa numerom "Wild Dances". Ovom pesmom, kao i prepoznatljivom koreografijom osvojila je Evropu, a ovaj evrovizijski hit je i dan danas ostao upamćen. Ona danas ima 46 godina i dalje se aktivno bavi pevanjem.

2. Helena Paparizou - My number one 2005. godina 

Lepa Grkinja Elena Paparizou od pobede na Pesmi Evrovizije 2005. ne prestaje da pleni svojom pojavom, glasom, pesmama i verovatno je jedna od najomiljenijih evrovizijskih predstavnika među fanovima. Pobedila je zahvaljući stasu, glasu i pesmi "My number one".

Snimila je duetsku pesmu s još jednim evrovizijskim učesnikom, kolegom Sakisom Ruvasom, koji se predstavio pesmom "Shake it".
Ona je danas prava muzička i modna ikona u Grčkoj, u Švedskoj, ali i širom Evrope.

3. Lordi- Hard rock hallelujah 2006. godina 

Sigurno se svi sećate 51. Pesme Evrovizije iz 2006. godine, kada je tog 20. maja u Atini pobedio finski bend Lordi, koji se pojavio sa hard metal zvucima, pa još u kostimima čudovišta. Neki u Evropi bili su zgroženi njihovom pojavom i pobedom, ali je ogroman deo Evrope i sveta bio oduševljen njihovom originalnošću i energijom. I danas se aktivno bave muzikom i nisu odustali od tvdog zvuka. 

4. Dima Bilan- Believe 2008. godina 

Dva puta je predstavljao Rusiju na Pesmi Evrovizije: 2006. zauzeo je 2. mesto, a 2008. je odneo pobedu pesmo "Believe". Nakon toga, Dima je nastavio predstavljati nove hitove, a često je snimao i duete sa poznatim umetnicima. Od 2005. do 2021. godine Bilan je dobio 9 zlatnih gramofona, objavio je 10 studijskih albuma i snimio preko 60 video klipova. 2017. bio je na TOP 5 listi najbogatijih ruskih poznatih ličnosti s prihodom od 6 miliona dolara, a 2018. pevač je dobio titulu zasluženog umetnika Ruske Federacije.

5. Alexander Rybak- Fairytale 2009. godina

Uspeo je da obori evrovizijski rekord tako što je ubedljivo zauzeo prvo mesto, osvojivši 387 poena. Evrovizijski pobednik oduševio je publiku pesmom „Fairytale“, nadahnutom norveškom folk muzikom, i koreografijom koja je uključivala elemente norveškog folklora. Nastavio je da se bavi muzikom i komponovanjem, a 2018. godine opet je predstavljao Novrvešku na pesmi Evrovizije pesmom „That’s How You Write a Song“ koju potpisuje i kao autor. Sudeći po fotografijama, nije se mnogo promenio. 

6. Lena Meyer-Landrut - Satellite 2010. godina

Lena je imala samo 19 godina kad je 2010. godine pobedila na Evroviziji sa pesmom "Satellite". Predstavnici Nemačke nakon toga karijera je krenula uzlaznom putanjom, a Nemci su je i sledeće godine poslali na Eurosong. Nakon ogromnog uspeha na izboru za najbolju pesmu, Lena nije nestala iz sveta showbizza već je nastavila uspešno da se bavi svojom najvećom ljubavi- muzikom. Ono što je zanimljivo jeste da je bila u vezi s Alexanderom Rybakom, koji je na Eurosongu pobedio godinu pre nje.

7. Loreen- Euphoria 2012. godina

Pre devet godina Šveđanka Loreen pobedila je na 57. Eurosongu koji je tada bio u Azerbejdžanu. Loreen je sve oduševila svojom pesmom "Euphoria", a svi su zapamtili njen nastup jer je bila bosa i pola lica joj je prekrivala duga crna kosa. Osim što je pobedila na Evroviziji, Lorin je sa pesmom „Euphoria“ zaradila brdo novca i popela se na mesto broj jedan muzičkih lestvica u sedamnaest država širom sveta. Pritom, ovaj dens hit je postao i pesma sa najviše „skidanja“, odnosno „downloada“ u istoriji ovog takmičenja. Danas izgleda prilično slično, iako je pre nekoliko godina ima drastičnu promenu imidža sa šišanjem kose na ćelavo.

8. Končita Vurst- Rise like a Phoenix 2014. godina

Austrijska pobednica koja je 2014. godine izazvala mnogo komentara kada se pojavila na sceni. Pored toga što je transrodna pevačica Končita privukla pažnju svojim neobičnim izgledom, njena moćna pop balada uzdrmala je ne samo Evropu i fanove Evrovizije, već i ceo svet. Iako je tada nastupala u elegantnoj haljini, sa bradom i dugom, ravnom kosom, sada se za instagram pretežno slika u odeći za muškarce. Naime, Končita, odnosno Tomas Nuvirt više nema dugu kosu i ne nosi često šminku, a sada izgleda dosta muževnije. Ima kraću kosu, gustu bradu, dlake po telu i nosi mušku odeću. Ima pirsing u nosu i retko nosi minđuše i ostali nakit kao nekada.

Godine 2014. je osvojila celu Evropu kada se na sceni pojavila u haljini sa dugačkom kosom i jakom šminkom, ali i bradom, a iako je daleko od popularnosti koju je imala te godine, Končita i dalje snima. 

9. Mans Zelmerlow - Believe 2015. godina

Predstavnik Švedske Mans Zelmerlow sa pesmom „Heroes“ pobednik je 2015. godine. Svoju karijeru nastavio je u muzičkim vodama, a oprobao se i kao televizijski voditelj. Zanimljivost je da je slavni švedski pevač odlučio svoje sudbonosno da izreći u Hrvatskoj.