Možda u Srbiji „face painting“ nije toliko zastupljen, ali novi trendovi na društvenim mrežama pomeraju granice. Dvadesetogodišnja Marija Tepša svoj talenat za crtanje ispoljava na licu, na Instagramu izaziva razne reakcije s ciljem da u mladima pronađe i slagalici doda onu jednu puzlu, preostalu za kompletno samopouzdanje. Nakon pobede na „Zombie Walk“ takmičenju u Beogradu, Marija je ušla i u finale „Balkan Top Star-a“, jednog od najpoznatijih takmičenja na našim prostorima.

Wanted! magazin otkriva da li se od ovakve vrste umetnosti može živeti u Srbiji, koji su benefiti ovog posla i zašto je samopouzdanje ključno ukoliko želite da se bavite „crtanjem po licu“.

Da li je važno da znaš da crtaš da bi se bavio ovim poslom?

Lično sam odmalena volela crtanje i to mi je najbolje išlo. I danas obožavam to da radim, najviše portrete jer počnem da saosećam sa samom osobom koju crtam. Kao da polako živim njen život. Znam dosta primera mojih kolega koji ne znaju da crtaju, a odlični su makeup artisti, tako da ne smatram da je bitno znati crtati.

Postoje face art-ovi koji stvaraju „scary“ efekat. Da li si zbog njih nailazila na negativne komentare?

Pored face art-a, moji omiljeni look-ovi su sa specijalnim efektima i obožavam to da radim. Uglavnom je ljudima to strašno, ali uvek oduševljeno i zaprepašćeno pohvale sam rad, tako da se do sada nisam susrela sa samim negativnim komentarima jer je ljudima to zanimljivo.

marija tepša
Mirko Tabasevic 

Koliko je face art zastupljen kod nas i da li se može živeti od tog posla?

Veoma teško pitanje na ovu temu, a odgovor je još teži. Nažalost, kod ljudi je ovo polje umetnosti i dalje nepoznato i nije toliko razvijeno. Mislim da je od samog face i body art-a nemoguće živeti u našoj zemlji ukoliko pored toga nije uključeno i beauty šminkanje.

Jednom prilikom objavila si post na temu samopouzdanja. Da li si imala problema sa tim?

Izuzetno mi je drago što je ova tema i ovde prisutna. Svaki čovek se susreo sa manjkom samopouzdanja u životu, kao i ja. Jednostavno, borba sa manjkom samopouzdanja je stalan i čest proces, ali što više radimo na sebi, radimo ono što volimo, u okruženju smo sa pozitivnim i ispunjenim ljudima, to brzo prolazi. I dan-danas imam trenutke gde mi se samopouzdanje poljulja, ali bitno je da se brzo vratim u stari kolosek.

Koju poruku želiš da pošalješ svakome ko klikne na tvoj profil?

Želim da mu pokažem da nekada možeš da uzmeš odmor, da ne ubacuješ po par nedelja ništa, da se povučeš u sebe, jer je to normalno. Instagram stvara izuzetno veliki pritisak od stalnog „moranja“ objavljivanja slika i da svaka bude bolja od prethodne. Ja se vodim time da svaka povratna emocija ili osećanje koje proizvedem u posmatraču je odlična stvar jer te baš to izgrađuje kao osobu i umetnika.

marija tepša
Mirko Tabasevic