Delo britanskog uličnog umetnika Banksyja prodato je u utorak na aukcijskoj prodaji po rekordnoj ceni od blizu 20 miliona evra, koji će biti donirani britanskoj zdravstvenoj službi koja je pod jakim pritiskom pandemije koronavirusa. "Game Changer", crno-bela posveta radnicima u zdravstvu početno procenjena na između 2,5 i 3,5 miliona funti, prodata je aukcijskoj kući "Christie's" četiri puta skuplje, za 16.75 miliona funti ili 19.45 miliona evra.

Ta cifra daleko premašuje prethodni Banksy-jev rekord koji je držao "Parlament majmuna", platno koje predstavlja majmune koji raspravljaju u britanskom parlamentu, prodato 2018. tokom rasprava o Brexitu za 11.5 miliona evra.

Voditelj aukcije je zahvalio Banksy-ju na "neverovatnom gestu" i podsetio da će većina novca biti upotrebljena za dobrobit medicinskog osoblja i pacijenata bolnice u Sauthempotonu, na jugu Engleske.

Platno koje je prodato na dan kada Velika Britanija obeležava godišnjicu prvog karantina "Game Changer" predstavlja dečaka koji baca u kantu za smeće lutke Betmena i Supermena i igra se lutkom koja predstavlja bolničarku sa zaštitnom maskom na licu.

Banksy je u maju 2020. poklonio to delo bolnici u Sauthemptonu, tokom prvog talasa pandemije kovida-19. Sada će tamo biti postavljena reprodukcija. Poslednjih godina tajanstveni savremeni umetnik iz Bristola, nepoznatog identiteta, drži umetničke krugove u neizvesnosti svojim temama poput migranata, protivljenja Brexitu, prokazivanja islamista i izaziva haos na aukcijama.

Planetarno je odjeknulo delimično i izazovno samouništenje njegovog dela u oktobru 2018., dan nakon što ga je u "Sotheby's" u Londonu kupila kolekcionarka za više od milion evra.

"Game Changer" predstavlja svetlo nade za osoblje i pacijente u bolnici i umetnik je želeo na aukciji da proda sliku u korist bolnice", objasnila je direktorka prodaje u Christie'su Ketrin Arnold.

Ona je naglasila da delo odaje priznanje snazi i otporu radnika bolnice.

Besplatna državna bolnica je tokom poslednjih deset godina bila podvrgnuta velikim merama štednje i zatim ju je zahvatila kriza kovida-19 u kojoj je u Velikoj Britaniji umrlo više od 126.000 obolelih, najviše u Europi.