Jedna od najturbulentnijih Evrovizija u istoriji konačno je završena, a mnogima je ostao gorak ukus u ustima nakon svih dešavanja na takmičenju. Mesto koje je trebalo da ujedini muzikom pretvorilo se u politički rat, potkrepljen duplim aršinima. 

Prvi šok je bio kada je uopšte dopušteno Izraelu da učestvuje, dok je, primera radi, Rusija odmah izbačena sa liste nakon napada na Ukrajinu. 

Takođe, tada su poruke podrške Ukrajini bile na gotovo svakom koraku, što nije bio scenario sa Izraelom. Podsetimo, prema zvaničnim podacima koji se mogu naći na Guglu, u Palestini je do sada ubijeno preko 34,262 ljudi, a preko 70% su žene i mladi.

Svakodnevni izveštaji i snimci iz Gaze samo podsećaju na horor i genocid koji se sprovodi nad nedužnima, jer ne postoji taj koji bi mogao da ubedi nekog da je ijedno od ove dece odgovorno za bilo kakav napad Hamasa ili slično. 

I dok su sa jedne strane letele bombe, Izraelka Eden Golan je punim plućima pevala svoju preimenovanu pesmu "Hurricane", nakon što nije odobreno da učestvuje sa stihovima koji jasno asociraju na početak rata u oktobru

No, situacija se tu ne završava. Svako ko je bio protiv Izraela na bilo koji način platio je penale, dok ista pravila nisu važila i za njihovu delegaciju. 

Eden Golan na Evroviziji
JESSICA GOW / AFP / Profimedia 

Tako je Holandija diskvalifikovana nakon što se njihov predstavnik Just Klein pokrio zastavom praveći se da spava na konferenciji za novinare na kojoj je bila i Eden. 

Nakon jednog komentara usledila je diskvalifikacija, a u zvaničnom saopštenju EBU demantovano je da je Klein ušao u bilo kakav sukob sa članom produkcije kako je isprva puštena "buva". 

Just je diskvalifikovan sa Evrovizije
JESSICA GOW / AFP / Profimedia 

Holandija nije jedina koja je protestovala

Pred sam početak takmičenja pojavila se poruka na belgijskom javnom servisu VRT koja je izazvala burne reakcije na mrežama.

"Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael. Izrael krši slobodu medija. Na trenutak zaustavljamo emitovanje", stajalo je u poruci koja je emitovana na televiziji.

Finska odbila da da 12 poena

Usledio je sledeći skandal kada na probi glasanja Finska nije želela da da 12 poena Izraelu, već su poene dali Irskoj. Međuim, insistiranje se nastavilo, nakon čega je poene dodelio Martin Esterdal, predsednik EBU-a. 

Povukli se voditelji

Zbog sramnog poteza, određeni voditelji su se povukli sa glasanja, te je upravo Martin uz glasno negodovanje publike morao da to uradi umesto njih.

Izrael maltretirao druge učesnike

Na defileu pred finale, nisu se pojavili pojedini učesnici, nakon što su uložili žalbe zbog nedoličnog ponašanja izraelske delegacije, uvreda koje su pisali na mrežama i slično. No, iako je EBU priznao da je napravljen prekršaj, Izrael nije sankcionisan. 

Lista propusta se samo nizala, zbog čega je publika glasno zviždala tokom nastupa Golan. Međutim, čini se da ništa od toga izraelsku takmičarku nije dotaklo. 

Ona je na svoj Instagram najpre okačila snimak dok razgovara sa slavnom holivudskom glumicom Gal Gadot koja joj je javno uputila podršku. 

golan eden razgovara sa Gal Gadot.
instagram/golaneden 

Gal Gadot je od samog početka na strani Izraela, a svoj stav nije promenila ni nakon masovnog ubistva civila.

Gal Gadot pordžava Izrael
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Potom se videla i dobrodošlica na aerodromu. Vedar, sunčan dan... dobro raspoloženje, nasuprot situaciji u Gazi, u kojoj se nastavlja genocid nad jednim narodom.

Eden Golan na aerodromu
instagram/golaneden 

Eden je pevala kao da je sve u najboljem redu, uz ovacije medija i okupljenih, da bi je u samom holu sačekale hiljade ljudi.

Eden Golan na aerodromu.
instagram/golaneden 

Da li je ovo fer ili ostavljamo vama da procenite, a mi... bez reči smo... 

Pročitajte još: IZRAELKU POLA ARENE IZVIŽDALO: Pretila joj diskvalifikacija - zbog jezivih stihova morala da menja tekst

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Evrovizija Hrvatska Instagram/dorijanklaric

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!