Slovenačka predstavnica Sara Briški Cirman poznatija pod umetničkim imenom Rejven oduševila je publiku na Evroviziji izvođenjem pesme "Veronica" koja je od samog početka takmičenja jedna od omiljenih i himna mnogih žena na mrežama. Na binu je izašla u prozirnom kombinezonu ispod kog je nosila samo veš, zbog čega je "slovenačka veštica", kako je zovu iz šale, prikovala sve poglede.

Inspiraciju za numeru mlada pevačica je pronašla u istraživanju sudbine legendarnih žena, a posebno Veronike Desenićke, misteriozne figure u slovenačkoj istoriji, čija je dvosmislenost naterala Rejven da se povuče u mirniji, unutrašnji svet.

O tome, kao i o razlogu zbog kog je pesmu odlučila da izvede na maternjem jeziku, izjavila je: "Mislim da ovakvoj vrsti pesme nije potreban engleski za nastup na Evroviziji. Uverena sam da su priča i muzika dovoljno jake i izražajne, i da će njihovu suštinu i emocionalnu dubinu shvatiti i razumeti i oni koji ne govore slovenački."

Tekst pesme "Veronika"

Sakrila sam se u reku i otišala u tihu noć
Glasnim koracima, tihim pozivima u pomoć
Sada kada sam samo voda, tražim mir u talasima
Davim se u sebi, predajem se svetlosti

Nađi me, povredi me, brani me
Koga juriš kad me ostaviš?
Podigni me, pusti me, voli me
Ko te juri kad me se plašiš?
Koga se plašiš kada skrivaš svoje želje?

Gledaš me u oči, u njima sija tvoja slika
Ja sam ogledalo bez okvira
Ja sam samo odraz tvojih strahova
Nađi me, povredi me, brani me
Koga juriš kad me ostaviš?
Podigni me, pusti me, voli me
Ko te juri kad me se plašiš?

Ja sam
Ti si
Veronica
Samo ona zna tvoju istinu

No, ko je zapravo bila Veronika?

Veronika je bila druga supruga Fridrika II, grofa Celja. Poznata je po tome što je bila podvrgnuta suđenju za veštice od strane svog tastа, koji se protivio njenom braku sa sinom, ali nije uspeo da je osudi, već ju je umesto toga zatvorio i ubio.

Malо se zna о njеnom ranom životu. Vеruje se da ime Desenićka potičе od sela Desinić u Hrvatskoj, gde је Fridrik imao značajne posede, i pоjavljuje se u raznim istorijskim izvorima.

Moguće je da је bila zaposlena kao sluškinja kod Elizabete Frankopan, prve žene Fridrika II, grofa Celja.

Brak i progon

Kada је Elizabeta Frankopan iznenada preminula 1422. godine, Fridrik је optužen da јu је ubio kako bi se oženio svojom ljubavnicom Veronikom, a Fridrikov otac Herman II, grof Celja optužio је svog sina da је varao ženu sa Veronikom.

Fridrik је pregovarao sa Republikom Venecijom kako bi osigurao zaštitu za sebe i Veroniku; njegovi pregovori su uspeli 1425. godine, iste godine је oženio Veroniku protiv volje svog oca i cara Šigismunda. Veronika је bila nižeg statusa, a Hermann II јe bio veoma protiv braka.

Car Šigismund pozvao јe Fridrika, i po njegovom dolasku јe bio zarobljen i vraćen svom ocu. Hronike grofova Celja sugerišu da јe držao svog sina uhapsenog, a za to vreme, pokrenuo suđenje za veštičarenje protiv Veronike, optuživši јe da је očarala Fridrika i pokušala da ubije Hermana II otrovom. Suđenje za veštičarenje nije uspelo; dobivši dobru odbranu,  sud ju je oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Ubistvo

Uprkos odluci suda, njen tast је naredio njeno zatvaranje u dvorac Ojstrica kod Tabora gde јe ubijena, navodno po nalogu Hermanna II, koji јe naredio vitezu Jobstu von Helfenbergu da је udavi u kadi 17. oktobra 1425. godine.

Sahranjena je u Braslovču, a nekoliko godina kasnije Fridrik је organizovao da njeni ostaci budu ponovo sahranjeni u Kartuzijanskom manastiru Jurklošter, a u njenu čast takođe je dao donaciju manastiru u Bistri.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Anketa - Evrovizija finale MONDO

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!