Kada govorimo o najbogatijim ljudima sveta, nekako su većini prvi na pameti muškarci. No, istina je da se na listi najimućnijih nalaze i žene koje su svojim intelektom, snalažljivošću ili jednostavno lukavstvom dogurale do prvih pozicija.

Mi smo izdvojili tri najbogatije, a interesantno je da samo jedna nema (toliko) skandalozan život. Zato će vas priče prve i treće najbogatije žene, u najmanju ruku, šokirati.

3. Džulija Koč (64,3 milijarde dolara)

Džulija Koč je treća najbogatija žena sveta.
Zach Hilty/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Šta su sve ljudi u stanju da urade zarad novca najbolje pokazuje priča Džulije Koč, danas druge najbogatije žene na svetu čije se bogatstvo procenjuje na impozantnih 64.3 milijarde dolara.

Ona je inače sa svoje troje dece nasledila 42 odsto "Koch Industrije" od svog pokojnog muža Dejvida Koča koji je bio potpuno zaslepljen njom, i pored svih loših stvari.

Potiče iz skromne porodice, odrasla je na farmi, a njeni roditelji su vodili prodavnicu nameštaja. Kad je imala osam godina, preselila se s porodicom iz Ajove u Arkanzas. Već kao dete, isticala se lepotom i brzo je ušla u svet modelinga. Godine 1984. preselila se u Njujork i počela da radi kao asistentkinja modnog dizajnera Adolfa, gde je sarađivala s Nensi Regan na probama.

Džulija Koč je upoznala budućeg muža na jednoj od zabava.
Nick Elgar / Avalon / Profimedia 

S obzirom da je mnogo radila, njen ljubavni život je trpeo, iako joj se niko i nije dopadao, sve do te 1991. godine kada su je prijatelji "namestili" na sastanak na slepo sa Dejvidom Kočom, koji je već tada bio poznat kao bogati industrijalac.

Međutim, sastanak nije prošao najbolje, a prvi utisak koji je Dejvid ostavio nimalo se nije dopao Džuliji. Nakon toga je čak i sama rekla da joj je drago što ga je upoznala jer je shvatila da joj ne pada na pamet da izlazi sa njim.

No, kako to obično biva, sve se promenilo samo par meseci kasnije kada su se slučajno sreli, a Dejvid joj se predstavio kao da se prvi put vide. Ovo je veoma uvredilo Džuliju koja ga je uvređeno odsetila da su već jednom otišli na sastanak. Postiđen, Dejvid se izvinio i od tog trenutka značajno promenio stav i pristup. Te večeri dugo su razgovarali i odlučili da će nastaviti da se viđaju. Bio je to početak njihove romanse.

Džulija Koč je udajom postala bogata
RW/MPI / Capital pictures / Profimedia 

Džulija je nakon par godina, tačnije 1993. prestala da radi i posle pet godina veze, udala se za Koča 1996. godine. Udaja joj je otvorila vrata elite Njujorka koja ju je veoma brzo prihvatila jer je bila mlada, lepa, obožavala modu, zabavna i udata za najmoćnijeg.

Zajedno su se bavili filantropskim radom i donirali su milione dolara u humanitarne svrhe. Ali sve se to promenilo kada se Koč razboleo i pao u posetlju. I tada, umesto da ispuni ono što zaveti kažu "u dobru i u zlu", Džulija se pretvorila u suprugu iz pakla o čemu je nakon svega progovorila jedna bivša telohraniteljka, a jezivi detalji bili su nalik najgorem horor filmu.

Džulija Koč je gotovo ubila muža nebrigom
MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia 

Tako je, primera radi, Džulija naređivala osoblju da njenog bolesnog muža drže pod ključem u sobi, što je bilo zverski, ali to je bio samo početak. Krila je od njega da je tajno kupila luksuznu vilu sa raskošnim imanjem, da bi potom naručila kopiju Modiljanijeve slike čiji original im je visio na zidu, da bi je potom zamenila, a original prenela upravo u novu kuću.

Na sve to, ona je još ranije otpočela vezu sa Čarlsom Mangerom i finansirala njegov rasipni način života. Takođe, navodno je medicinskim sestrama zabranila da Dejvida hrane preko cevčica jer nije želela da mu prolongira život.

Od kad je Dejvid umro, Džulija više ne donora novac kao nekad. Od 2018. do 2021. donirala je četiri miliona dolara. Poređenja radi – Dejvid je 2007. donirao 100 miliona MIT-u za istraživanja raka, a 2008. je sto miliona dao za rekonstrukciju pozorišta i sto za jednu bolnicu.

2. Alis Volton (72,3 milijarde dolara)

Alis Volton, koja je jedina ćerka osnivača Volmarta Sema Voltona, po kojem je dobio ime čuveni lanac prodavnica, navodno vredi 72,3 milijarde dolara. Ona je obezbedila 21 mesto na listi svih milijardera.

Na početku svoje karijere, Volton je bila analitičar kapitala i finansijska menadžerka za First Commerce Corporation. Takođe je bila i brokerka za EF Hutton.

Kada su njena braća Rob i Džim ušli su u porodični posao, Alis se sklonila i fokusirala na umetnost čiji je ljubitelj bila još od najranijih dana.  

Ovo interesovanje dovelo je do toga da je predvodila "Muzej američke umetnosti Kristalni mostovi" koji je otvoren za javnost u njenom rodnom gradu Bentonvilu u Arkanzasu 2011.

Što se tiče skandala, jedino je imala par kazni za vožnju u pijanom stanju, koje su kasnije odbačene. 

Inače, Alis je navodno poklonila sopstvenu umetničku kolekciju kao osnovu za izložbe i potrošila preko 300 miliona dolara na izgradnju institucije.

Na sajtu muzeja Alis je opisana kao filantrop koja je "posvećena povećanju pristupa umetnosti, poboljšanju obrazovanja, unapređenju zdravlja i unapređenju ekonomskih mogućnosti za sve".

Pročitajte još: MONSTRUM UDOVICA POSTALA DRUGA NAJBOGATIJA ŽENA SVETA: Muž joj ostavio 59 milijardi a ona ga bolesnog držala zaključanog

Takođe je uzgajala konje više od decenije na ranču u Teksasu, koji je prodala 2015. godine, pošto je tokom godina posedovala šest šampionskih konja.

Godine 2022. holistički zdravstveni institut koji je osnovala u Bentonvilu prethodne godine preimenovan je u Medicinsku školu Alis L. Volton.

1. Fransoa Betenkort Majers (99,5 milijardi dolara)

Fransoa Betenkort je najbogatija žena sveta
JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia 

U svetu u kom uglavnom dominiraju muškarci, na listi najmoćnjih i najuticajnih našla se i jedna žena i to megamilijardrka Fransoa Betenkort Majers, unuka osnivača L'Oreala.

Ipak, njeno bogatstvo umalo je moglo da ode "u vetar", a sve zahvaljujući njenoj majci koja je novac trošlila na sve što bi joj palo na pamet, bilo da je stipendiranje umetnika ili sponzorisanje ljubavnika.

Fransoa Betenkort Majers razlikuje se i od drugih bogatih naslednika što je jedna od retkih koja nasleđe uvećava, umesto što ga polako "krcka". Većinski udeo u L'Orealu, koji je nasledila nakon što je njena ekstravagantna majka Lilijan Betenkort u septembru 2017. preminula u 94. godini života, tada je vredeo "samo" 39,5 milijardi dolara.

Fransoa je umalo sve izgubila zbog majke.
PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia 

Skandal iz 2017. još uvek je poznat u javnosti kada je Fransoa tražila da se njenoj majci oduzme poslovna sposobnost.

Razlog je bio njen 25 godina mlađi dečko koji ju je navodno izvukao iz depresije, ali je to celu porodicu skupo koštalo. On je bio provokativan, kritikovao njenu odeću i frizuru dok je istovremeno hvalio njenu lepotu, intelekt i senzibilnost. Pisac i fotograf Fransoa Banier vodao je Lilijan po kafićima i restoranima, upoznavao je sa umeticima, a onda je došao na ideju da ga vremešna naslednica "stipendira" što je krenulo sa 250 hiljada francuskih franaka koje je platila za foto knjigu koja je pratila njegovu Pompidou izložbu 1991.godine.

Procenjuje se kako je za dvadesetak godina "prijateljstva", Lilijan Betankurt Banieru poklanjala poklone u vrednosti od neverovatnih 1,3 milijadu evra. Ti pokloni, među ostalim, uključuju i polisu osiguranja vrednu 253 miliona evra u 2003. godini, još jednu vrednu 262 miliona evra u 2006, 11 umetničkih dela procenjenih na 20 miliona evra, uključujući dela Pikasa, Matisa i drugih renomiranih umetnika, a isplate polise osiguranja je zapravo prepisala sa svog na njegovo ime kada je završila u bolnici.

Od svih poklona, svakako je najegzotičniji bio poklanjanje sejšelskog ostrva Daros, sa nekoliko kilometara peščanih plaža i 50-ak bungalova kao i rizortom sa 35 zaposlenih. Ipak, tog se poklona nikada nije dočepao, već ga je na kraju kupio saudijski milijarder.

Lilijanina ćerka je u decembru 2007. godine podnela tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorišćavanje ranjive majke", a francuska je policija otpočela službenu istragu. Sve se završilo pobedom unuke osnivača L'Oreala, te je Banier osuđen na trogodišnju kaznu, od čega mu je oduzeto šest meseci, kao i plaćanje odštete od 250 hiljada evra kao i vraćanje 15 miliona evra porodici Betenkort.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

ŽIVI U VILI OD 500.000 €, IMA BAZEN USRED KUĆE! A GARDEROBER Elene Kitić krcat krpica koje vrede malo bogatstvo Instagram

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Možda će vas zanimati: