Pojedine slavne osobe u Srbiji imale su venčanja dostojna kraljevskog dvora, a mi smo izdvojili najskuplja i najluksuznija.

U nastavku otkrivamo kako su izgledale svadbene ceremonije poznatih Srba, a iznenadiće vas da je venčanje manekenke bilo poređeno sa ceremonijom Kejt Midlton i princa Vilijama.

Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger

Ana Ivanović i Bastijan na dan venčanja.
Star Press / Splash / Profimedia 

Ana je stala na "ludi kamen" 2016. kada je sa proslavljenim nemačkim fudbalerom zaplovila u bračne vode venčanjem u Veneciji...

Posle građanskog venčanja, Ana i Bastijan su se venčali i u crkvi, pred oltarom hrama Chiesa dell’Abbazia della Misericordia u Veneciji, koja datira iz 10. veka.

Anu je do oltara ispratio otac, a kada su izašli iz crkve, ka nebu su poleteli crveni baloni u obliku srca, dok su gosti bacali bele latice ruža. 

Sandra i Andrej Meljničenko

Svadba Sandre i Andreja Meljničenko i dalje se pamti, a retko ko je, pogotovo na domaćoj sceni, uspeo da ih nadmaši. Venčanje organizovano 2005. godine, na listi je najluksuznijih u 21. veku i nalazi se odmah iza onog koje je britanska kraljevska porodica organizovala za Kejt Midlton i princa Vilijama. Andrej Meljničenko za venčanje sa Sandrom izdvojio je čak 3 miliona, a o veselju koje je trajalo tri dana izveštavali su svi ovdašnji, ali i svetski mediji. Po mladine goste, galantni Rus poslao je privatne avione koji su ih direktno iz Beograda, Splita, Pariza, Londona i Moskve dovezli do Nice.

Prve večeri održan je bajkoviti performans na njegovom luksuznom imanju Kap Antiba. Inače, ovaj posed nalazi se na Azurnoj obali u ekskluzivnoj zoni za odmor i obuhvata četiri kvadratna kilometra. Ograđen je šumom pa je nedostupan pogledima. Na čempresima su dominirali buketi raskošnog cveća i ogromni plastični leptiri. Baletani u srebrnim odelima izveli su plesnu tačku, a artisti na visećim motkama lelujali su se iznad zvanica. Za večeru su služeni rakovi, školjke i hobotnice, a Sandra i Andrej tek tada su pozdravili prisutne zvanice. Kraj prve večeri označio je vatromet, a iznad morske obale na plaži lebdeo je pravi klavir s pijanistom.

Drugog dana venčanje je obavljeno na istom imanju u, specijalno za ovu priliku, izgrađenoj pravoslavnoj kapeli. Elegantnog mladoženju i mladu u skupocenoj svilenoj venčanici kreatorke Vere Vang i s prstenom i minđušama na kojima su blistali dvadesetčetvorokaratni dijamanti venčao je ruski sveštenik. Svečani ručak održan je u restoranu kroz koji teče potok, po kome su sve vreme plutale bele ruže i zapaljene bele sveće, nakon čega je izveden akva-šou kada su se na vodenom platnu prikazivale fotografije Sandrinih priprema za venčanje. Potom su nastupili Vitni Hjuston, Enrike i Hulio Iglesijas i Kristina Agilera, koji su za nastup dobili nekoliko miliona dolara

Jelena i Said Bin Drai 

Par je bio u vezi četiri godine pre nego što su odlučili da se venčaju, a sudbonosno "da" izgovorili su 2007. na ceremoniji kojoj je prisustvovalo oko 300 zvanica iz celog sveta. Kako je nekadašnja manekenka otkrila, sve je bilo u znaku broja četiri.

- Venčali smo se 4. aprila, u četiri posle podne. Zabavljali smo se četiri godine, Saidov broj dresa kad igra polo je 4, a želimo četvoro dece - otkrila je tada Jelena za Hello.

Zanimljivo je da su na intimnom slavlju, koje se odigralo u kući Saidovog oca u Dubaiju, ispoštovani i srpski i arapski običaji, ali najzanimljivija je bila "prodaja mlade" u režiji Jeleninog brata.

– Dobio je veliki aplauz kad se obratio prisutnima: "Samo da znate, dragi gosti, pre nego što počnem da prodajem mladu, moja sestra za mene nema cenu. Ali, ajde, krenimo sa milion dolara."Said je na to opsovao na tečnom srpskom. U međuvremenu, moj suprug je zvao moju majku Vasiljku da mu pomogne, a ona mu je doviknula: "Možeš i za džabe da je dobiješ, samo je već jednom vodi!"

- Peđa je sutradan ujutro došao da vrati Saidu pare jer je mislio da se moj suprug šalio kad mu je stavio svežanj novčanica u džep. Samo on i Said znaju za koliko novca me se familija Jakovljević napokon rešila - rekla je Jelena.

Inače, Jelena je na venčanju izgledala poput princeze, u nestvarnoj haljini na kojoj su se preplitali srebrni detalji.

Jelena Karleuša i Bojan Karić

Svojevremeno je Jelenino venčanje sa Bojanom Karićem bilo nazivano "svadbom veka", a pevačica je neobičnim izborom venčanice i tada pokazala da ide ispred vremena.

Na večnu ljubav pred Bogom zakleli su se u Crkvi Petra i Pavla na Topčideru, nakon čega su sklopili i građanski brak u "Vili Jelena" svadbenim veseljem pred 250 zvanica. 

Mlada je tada blistala u nestvarnoj uskoj venčanici Donatele Versaće sa neobičnim izrezima, a od nakira je nosila samo venčani prsten. Tada je odlučila da svom prezimenu doda i mladoženjino, ali je albume nakon toga nastavila da snima pod prezimenom Karleuša.

Svako od zvanica, a bilo ih je oko 250, dobili su poklone - čokoladne bombone u tilu, ukrašene "Svarovski" grožđem i ružama, sa listovima i drškom od srebra. Sve je bilo u belom - od stolica, stolova, ruža, balona, konobara... A na nekoliko švedskih stolova. Mladenačka torta bila je visoka dva metra i teška 200 kilograma- pisali su tada mediji.

Jedini običaj koji su mladenci tada ispoštovali bio je prodaja nevestine cipele. Marko, Jelenin brat od tetke, koji se na motoru pojavljuje u njenom spotu "Manijak", skinuo je sestrinu cipelu i prodao je deveru, Bojanovom rođenom bratu Stefanu za 900 dolara. Kao i svako dete, odmah je pitao koliko igračaka može da kupi za toliki novac.

Jelena Karleuša i Duško Tošić

Svadba Jelene i Duška Tošića dogodila se pre 15 godina, a tada se o njoj govorilo kao o svadbi decenije. Detalji proslave koja je tog 28. juna 2008. godine mnogima ostala upamćena kao najbolja zabava na kojoj su bili, javnosti su manje poznati. Svadbeno slavlje održano je u jednom hotelu u Kovilovu.

Jelenu je do oltara dopratio otac Dragan Karleuša, a nakon što su razmenili zavete i izgovorili sudbonosno "da" Jelena i Duško razmenili su i burme vredne čak 5.000 evra. Nakon dirljivog venčanja usledila je proslava za pamćenje.

Karleuša je nosila uske haljine koje su isticale njen stomak, dok je Duško bio u belom odelu.

Na bogatom švetskom stolu nalazili su se razni specijaliteti od plodova mora do tradicionalnih jela, a goste je zabavljao Tropiko bend i pevačica Mina Kostić. Duško i Jelena prvi ples otplesali su uz pesmu "Pogledi u tami" uz koju su se i prvi put poljubili, a zatim je usledila žurka koja je trajala do zore.

Za Duška najemotivniji trenutak bio je kada je njegova trudna supruga zapevala "Zajdi, zajdi".

Novak i Jelena Đoković

Novak Đoković i Jelena venčali su se 10. jula 2014. godine u Crnoj Gori na Kraljičinoj plaži pred više od 150 zvanica.

Ovo venčanje sa razlogom je nosilo epitet svadbe veka. Gostima je obezbeđena povratna karta, a bili su smešteni su u ekskluzivnim apartmanima u hotelu "Maestral" i u luksuznom rizortu "Aman", na Miločeru, pored Svetog Stefana. Mlada je nosila venčanicu čuvene američke kreatorke Vere Vang dok je Novak nosio klasično odelo za mladoženje.

Goste su zabavljali Miroslav Ilić, Milica Todorović, Željko Samardžić i Lena Kovačević. Pored mnogobrojnih zvanica iz srpskog, ali i stranog džet-seta, Novakov kum bio je prijatelj iz detinjstva, fudbaler Neven Marković.

Celo ostrvo obezbeđivali su preko 25 brodova i oko 100 čuvara, koji nisu dozvolili ni muvi da priđe. Mladenci su zahtevali potpunu diskreciju, pa je hostesamama, sobaricama, kuvarima, obezbeđenju i svima ostalima koji rade na pripremi i održavanju venčanja bilo zabranjeno da nose mobilne telefone, te su potpisali ugovore sa najstrožim pravilima, u kojima se navodi da će platiti basnoslovne cifre ukoliko prekrše neko pravilo.

Mladenci su tada za 500.000 evra prodali prava objavljivanja fotografija sa venčanja jednom stranom magazinu, a sav prihod je otišao u humanitarne svrhe, pišu domaći mediji, a sama svadba navodno je koštala oko 2,5 miliona evra.

Severina i Igor Kojić

Severina na venčanju.
Instagram 

Prvo venčanje Severine i Igora Kojića bilo je tajno, u septembru 2015. godine u u baljanskoj župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije svetoj Elizabeti u Istri, dok su se drugi put na večnu ljubav zakleli dva meseca kasnije na građanskom venčanju u Beogradu.

A kako početi srpsko venčanje nego sa trubačima, u prepodnevnim časovima u nedelju 22. novembra, zvuci limenog instrumenta začuli su se ispred kuće porodice Kojić u beogradskom naselju Bežanijska kosa.

Zanimljivo je i da su se Severina i Igor na lokaciju za venčanje uputili u beloj Zastavi 101, popularnom kecu, koji je bilo specijalno dekorisan za ovu priliku.

Zvanice su prvo uživale na koktelu u hotelu Crowne Plaza, a potom su crvenim tepihom pristizali u kompleks koji je do poslednjeg detalja bio u znaku Severininog i Igorovog venčanja.

Treći put su, kako bi obnovili zavete, pobegli od znatiželjnih pogleda i to na drugi kontinent, čak u daleku Afriku.

Raspoloženi, nasmejani, srećni i u dres kodu karakterističnom za tropske krajeve, supružnici su odlučili da organizuju treće po redu venčanje i to ni manje ni više nego po afričkim običajima.

Lepa Brena i Slobodan Boba Živojinović

Iako ne pišemo na Wantedu često o Lepoj Breni, njeno venčanje prosto je nemoguće ne spomenuti. Bajkovita svadba odražala se u decembru 1991. godine u hotelu "Interkontinental". Legendarna pevačica rekla je "da" nekadašnjem teniseru Slobodanu Bobi Živojinoviću. Prema komentarima prisutnih napravili su svadbu za pamćenje. Prisustvovalo je i mnogo ljudi iz estradnog sveta, kao i brojni sportisti i političari.

Lepa Brena na svom venčanju.
printscreen/youtube/Lepa Brena 

Ni na čemu se nije štedelo pa ni na venčanici, Brena je odabrala dizajnersku halijinu modne kuće Dior. Torta je bila ogromna i neuobičajena sa jestivim reketima i pločama. Čak je i "Dnevnik 2" prekinut kako bi se mladenci direktno uključili u program.

Procenjuje se da je svadbi prisustvovalo 500 zvanica i da je koštala oko 50.000 nemačkih maraka. Jedan od najzanimljivijih poklona koji su mladenci dobili bio je automobil marke Mercedes.

Pročitajte još: SRPKINJE KOJE SU SE BAŠ, ALI BAŠ DOBRO UDALE: Sandri je muž prepisao sve, a ona je dobila titulu PRINCEZE nakon braka

Bonus video:

Maša Memedović cipele za venčanje  Tiktok/mashamemedovic

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!