Ledi Dajana je i danas, iako je prošlo 26 godina od njene smrti, i dalje jedna od najsvetlijih javnih figura i definitivno najpopularnija članica kraljevske porodice ikada. Ljudi se i dalje ne mire sa tim da je nema i na sve načine pokušavaju da sačuvaju uspomenu na omiljenu princezu, pogotovo kako u javnosti jača slika Kamile Parker, supruge kralja Čarlsa koju mnogi Britanci i dalje ne prihvataju kao kraljicu.

Princeza Dajana je popularna i dan-danas.
Zak Hussein / INSTAR Images / Profimedia 

Iz godine u godinu curi sve više tajni i anegdota vezanih za Dajanu, a jedna od poslednjih tiče se upravo njenog dana venčanja i dva problema koja niko nije mogao da nasluti. Prvi se ticao venčanice, drugi upravo Kamile Parker. 

Princeza Dajana je imala problem sa haljinom.
Profimedia 

Naime, nedavno se oglasila Elizabet Emanuel koja je sa suprugom Dejvidom dizajnirala prelepu haljinu od čipke i svile od tafta boje slonovače u kojoj se Dajana udala. 

Haljina se pripremala mesecima i mesecima, a dizajn je bio u strogoj tajnosti do dana venčanja 29. jula 1981. Ali dok su dizajneri venčanica na televiziji gledali tada 20-godišnju Dajanu kako šeta do oltara, Elizabet je rekla da je bila "užasnuta" kada je videla kako je haljina izgledala. Ona se izgužvala više nego što su mislili da će, što je bio ogroman propust.

"Znali smo da će se malo naborati, ali kada sam je videla da stiže u katedralu bila sam užasnuta, jer je zaista bilo mnogo gužvanja. Mnogo više nego što smo mislili", rekla je. 

Kako se tada pisalo, haljina je u to vreme koštala oko 9.000 funti, a za njenu izradu korišćeno je šest različitih tkanina i više od 10.000 perli i ukrasa. 

U pokušaju da se spreči gužvanje haljine pre same ceremonije, tokom probe je korišćena druga haljina.

U slučaju nužde, dizajnerski par je napravio rezervnu haljinu. Dejvid je svojevremeno rekao za People: "U to vreme smo želeli da budemo apsolutno sigurni da je haljina iznenađenje."

Ipak, nakon ceremonije, iako su komentari o "izgužvanoj haljini" već preplavili javnost, Dajana je lično pozvala dizajnere da im se zahvali na trudu na haljini.

"Imali smo malu žurku i baš kad sam krenuo da zaključam, zazvonio je telefon. Mislio sam ko zove? Bila je to Diana! Rekla je: 'Samo sam htela da ti kažem puno hvala za haljinu. Dopalo mi se. Princ Čarls ju je voleo. Celoj porodici se dopalo.'''

"Za mene nije moglo biti posebnije da čujem klijenta. Kada dizajnirate za mladu želite da ona bude srećna", rekao je Dejvid. 

Užas tek sledio

Međutim, iako je katasttrofa sa haljinom naizgled bila jedino što je pokvarilo dan, pravi užas je tek sledio. Malo nakon što je Dajana krenula ka oltaru kako bi rekla "da" Čarlsu, ponizila ju je na sam dan venčanja njegova ljubavnica Kamila.

Kamila je ponizila Čarlsa.
Royal family / Alamy / Alamy / Profimedia 

Naime, iako je poznato da su Kamila i Čarls godinama imali tajnu aferu, s vremena na vreme pojave se novi detalji, kao što je čuveni poziv u kojem joj budući kralj govori da bi rado "živeo u njenim pantalonama", pa čak bio i "tampon", što je zgrozilo javnost.

Ipak, ništa nije toliko šokiralo sve kao fotografije sa venčanja Dajane i Čarlsa na kojem se ljubavnica uredno pojavila i to, ni manje, ni više u belom. No, tek sada, mrežama je počeo da kruži snimak kada pored nje do oltara prolazi Ledi Di u venčanici, a potom vidi ljubavnicu svog budućeg muža u masi.

Kamilin suprug je, inače, kao komandant konjičkog puka, imao ulogu u organizaciji ovog posebnog dana: nadgledao je pratnju Čarlsove i Dajanine kočije kroz London, pa se tako i ona sama našla na venčanju veka. Za poznavaoce prilika je pomalo iznenađujuće to koliko je "dobro mesto" Kamila dobila, budući da je sedela svega nekoliko redova iza Dajanine rođene sestre.

U intervjuu koji je ledi Dajana dala 1991, deset godina kasnije, ona je istakla da je bila svesna toga da će u Katedrali videti Kamilu i da ju je, štaviše, sama tražila u gužvi.

"Naravno, znala sam da je bila tu. Tražila sam je pogledom. Dok sam hodala ka oltaru, spazila sam Kamilu sa svetlosivim šeširom s velom. Videla sam sve, njenog sina Toma kako stoji na stolici. Do danas, znate, imam to živo sećanje", prisetila se Dajana.

"Videla sam je dok sam se vraćala, kad je sve bilo gotovo", ispričala je ledi Di.

Da sve bude još tužnije, na jednoj fotografiji jasno se vidi kako princ Čarls, dok vodi svoju mladu pod ruku gleda pravo u svoju ljubavnicu... dok je ona sedela spokojno, u belom, kao da je i tako pokušavala da pokaže Dajani gde joj je mesto.

Inače, i sama Dajana je govorila o tome kakve muke je proživljavala pre venčanja, a brojni detalji svedoče o tome kako se osećala tada kada je izgovarala sudbonosno "da".

"Dva dana pre imali smo generalnu probu i bila su upaljena sva svetla u katedrali Svetog Pavla. Tek tad sam shvatila kako će izgledati taj dan i počela sam da ridam. Kamila mi je bila u glavi čitavo vreme", pričala je velška princeza.

Kamila Parker Bouls sve vreme je bila u mislima devojci koja je postajala princeza i udavala se tog dana. Nije mogla da prestane da misli na to da njen budući suprug zapravo voli tu ženu.

"Pokušavala sam da budem zrela, ali nisam mogla da prestanem da mislim na njegovu aferu sa Kamilom. Nisam imala sa kim da pričam. Veče pre venčanja imala sam strahovit napad bulimije. Jela sam sve na šta sam naišla u kući gde sam spavala sa sestrom. I sve sam povratila", ispričala je voljena princeza svojevremeno.

Bonus video:

Dajana Čarls  tiktok/@royal.tc

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!