Današnju dan više je nego poseban za britansku kraljevsku porodicu. Mladi princ Džordž i drugi u redu za krunu proslavlja 10. rođendan, a Kensingtonska palata objavila je dan ranije, kao i svake godine, rođendanske fotografije tik pre samog rođendana. 

Inače, nedavno se saznalo da će princ Vilijam prekršiti tradiciju dugu više vekova, a sve kako bi sinu pružio što normalnije odrastanje.

Za razliku od Luja i Šarlot, princa Džordža čekaju teški protokoli i rigorozna pravila, zbog čega je Vilijam sada odlučio da neke stvari odbaci upravo zbog dobrobiti sina, i kako bi sačuvao njegovo mentalno zdravlje.

Novost koja je odjeknula kraljevstvom jeste to da se od njega neće očekivati da se pridruži oružanim snagama pre nego što postane kralj.

Princ Džordž će biti kralj jednog dana.
Sarah Meyssonnier / PA Images / Profimedia 

On zapravo želi da svom sinu pruži podršku i pusti ga da donekle sam oblikuje svoju sudbinu. Drugom u redu za tron će biti dozvoljeno da zaobiđe uobičajeni boravak u Oružanim snagama ako to želi, preneo je Daily Mail.

PRinc Džordž neće morati da poštuje određene tradicije zahvaljujući svom ocu.
i-Images / Eyevine / Profimedia 

Ove vesti su, bez sumnje, obradovale desetogodišnjaka koji uživa u svom danu, mnogi su se prisetili sukoba koji je jedan od svojih začetaka našao upravo u periodu nakon prinčevog rođenja.

PRinc Džordž napunio je 10 godina.
JOHN SIBLEY / AFP / Profimedia 

U pitanju je sukob princa Vilijama i princa Harija, koji je nazvan i jednim od faktora koji su udesili "početak kraja" za ova dva braka, piše Glossy.rs.

Prinčevi Vilijam i Hari su u svađi godinama ne samo zbog Megan.
Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia 

Naime, u svojoj autobiografiji nazvanoj "Spare", princ Hari se otvorio o tome kako se osećao "odbačeno" nakon što su se Vilijam i Kejt preselili iz Notingem kotidža u apartman 1A u Kensingtonskoj palati.

To se desilo nekoliko meseci nakon što je princ Džordž rođen, 22. jula 2013. godine, a apartman bio potpuno renoviran. Vojvoda od Saseksa pisao je o tome da se nadao da će svoje najmilije redovno posećivati, a njemu je sledilo preseljenje u Notingem kotidž.

"Bilo je lepo preseliti se, ali još bolje živeti blizu Vilija i Kejt. Mogao sam samo da zamislim da ću ih posećivati svaki čas", kazao je Hari.

Opisao je kako se radovao posetama s poklonima za bebu Džordža i "bacakanju po podu" dok se igra s njim. Ipak, kako je sam rekao, ovo se retko dešavalo. Prisetio se kako su bili toliko blizu da je mogao da čuje njihovu dadilju u svakom trenutku.

"Shvatio sam zdravo za gotovo da ću biti pozvan u njihovu kuću u svakom momentu. Dani su prolazili i niko me nije zvao. Razumeo sam, zauzeti su, grade porodicu, možda je troje gužva, možda će se stvari promeniti kad se ja oženim..."

Kasnije je u intervjuu za The Telegraph otkrio da mu je Vilijam naglasio da "njegova deca nisu njegova odgovornost", i upravo ova rečenica sasekla ga je poput mača.

"I dalje osećam odgovornost da će neko od to troje dece, barem jedno, kao ja, postati višak. To me boli i brine", kaže Hari.

Princ Hari zabrinut je za Džordža.
Youtube 

Sudeći po kraljevskom biografu Endruu Mortonu, momenat koji je potvrdio Harijeva osećanja i koji ga je "probudio potpuno" jeste to što su Hari i Megan, navodno, verovali da se porodica "urotila" protiv njih.

Navodno je tačku ključanja u Hariju uzrokovao i zvanični porodični portret na kom su se našli samo pokojna kraljica Elizabeta, kralj Čarls, Vilijam i Džordž.

Bonus video:

Fotografije Kejt Midlton iz mladosti TikTok/royallover805

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!