Paris Hilton otvorila je dušu o stravičnom iskustvu iz rane mladosti, kada su je roditelji slali u različite ustanove zbog divljeg ponašanja. "Mislila sam da će me silovati. Mislila sam da će me ubiti", prisetila se Paris Hilton (42), inače naslednica hotelskog carstva, rijaliti  zvezda, preduzetnica i odnedavno mama malenog dečaka, opisujući kako su je, dok je bila tinejdžerka, dvojica muškaraca probudila, izvukla iz kreveta i s lisicama na rukama odvela iz njenog doma.

Hilton je napisala kolumnu za londonski "The Times" u kojoj se prisetila noći u kojoj su je odveli u jedan od niza rehabilitacijskih centara u koje je bila prisilno zatvarana kao devojka i gde se suočila s fizičkim, seksualnim i emocionalnim zlostavljanjem. U toj kolumni nema ničega o živahnoj plavuši koja angažuje vidovnjake da traži svoje izgubljene pse, niti je priča o bogatašici sa garderobom i nakitom vrednim milione. Priča je jeziva.

Njeni roditelji, koji su pozvali te muškarce da je odvedu u "određeni objekat" na terapiju zbog njenog "divljeg ponašanja", sve su nemo posmatrali nepomično na vratima njene sobe dok ona plače i moli ih za pomoć.

"Jedan od muškaraca mi je znojavim dlanom prekrio usta i gurnuo mi glavu unazad. Drugi je imao lisice na rukama", napisala je. 

Hilton, koja se poslednjih godina intenzivno zalaže za ukidanje "terapeutskih internata za adolescente" u tekstu govori kako su je te večeri odveli u školu koju je vodio zloglasni CEDU. Ta kompanija, CEDU Educational Services, Inc., osnovana 1967. godine, imala je niz nekoliko terapeutskih internata, grupnih domova, programa terapije u prirodi i programa modifikacije ponašanja u američkim saveznim državama Kalifornija i Ajdaho. CEDU je nastao iz Synanona, grupe koja se naziva jednim od "najopasnijih i najnasilnijih kultova koje je Amerika ikada videla", a prestali su s radom 2005. godine. Stotine dece i mladih koji su boravili u tim ustanovama progovorili su o štetnim, nasilnim, šokantnim praksama koje su se tamo sprovodile.

Paris Hilton opisala je užase koje je prošla.
pritnscreen/twitter/New York Times Opinion 

Hilton, danas srećno udata žena, a odnedavno i majka malenog dečaka, nakon toga je prebačena u "školu u prirodi", pa zatim u drugu ustanovu, u Provo Canyon School u Juti, gde je bilo više dece iz poznatih porodica. 

Napisala je i kako je u školi prolazila invazivne "pretrese" i preglede "telesnih otvora", trpela sate urlanja i zlostavljanja ne samo osoblja nego i drugih pacijenata. Posebno je zastrašujuć deo u kojem opisuje kako su je terali da se mazi i grli na seansama "grupnog zagrljaja" koje su nazivali "gnječenjem" i to s ljudima koji su je zlostavljali. I to je bio deo terapije.

Ona je više puta pokušavala da pobegne, no svaki put bi je uhvatili i vratili u ustanovu. Te pokušaje bega osoblje CEDU koristilo je protiv nje.

"Posebno im je dobro došao trenutak kada sam nogom udarila u vrata koja su lupila čoveka koji me prevozio u lice. To je mojim roditeljima trebalo jasno da pokaže da moja nasilnost uzima sve više maha. Zato su me poslali na još strožiji program u divljini, u planinama. Zamislite to: po savetu stručnjaka za mentalno zdravlje, vi pošaljete svoje problematično dete u taj predivni internat koji košta celo bogatstvo", napisala je Hilton. "A kada dete pokuša da pobegne, verujete li tom detetu koje vas je baš onako pošteno naživciralo? Ili verujete psihijatru koji vam kaže da je vaše dete ludača i nepopravljiva lažljivica?", ispričala je.

"Nije bilo bolje ni u školi u Provu, gde je osoblje "uživalo da pokazuje moć koju imaju nad pacijentima".

"Vodili bi nas u ambulantu i terali da legnemo na sto. Naterali su nas da raširimo noge za njihove zdepaste prste. Ako ste se opirali, uvek je bio poslužavnik sa špricevima. Ne znam šta je bilo u njima, ali videla sam decu kako padaju na pod čim su dobili injekciju", prisećala se Hiltonova, koja je takve centre uporedila sa zatvorima za maloletnike.

Prema izveštaju američke Kancelarije za prava mladih i prevenciju delinkvencije iz 2019, koji Paris Hilton citira u svojoj kolumni, postoji 678 rezidencijalnih terapijskih centara (RTC) u SAD. Hilton je žestoka protivnica tih praksi.

"Čini se da postoji konsenzus da mladi ljudi koji se šalju u RTC pokazuju sve intenzivnije i ozbiljnije simptome u ponašanju i emocijama, probleme u školi, probleme sa zloupotrebom nedozvoljenih supstanci", objašnjava Hilton u kolumni. "To pokazuje i izveštaj Kancelarije iz 2019. godine. Međutim, gotovo da nema istraživanja koje pokazuje ko su najbolji kandidati za ovakve vrste ustanova i terapija."

Ona potom napominje da je u izveštaju Kancelarije navedeno da je njihovo istraživanje u 693 ustanove koje se bave decom i mladima u SAD pokazalo da je njih 82 odsto u terapiji tokom protekle godine koristilo metod samice ili sputavanja. Hilton dalje piše da stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja i lečenja zavisnosti dugo traže jasnije kriterijume za slanje dece i omladine u različite institucije, želeći da spreče "zatvaranje mladih u neprikladna okruženja".

"Ipak, pokazalo se da deca koja završe u popravnim domovima imaju veće šanse da dobiju kvalitetnu, korisnu pomoć nego ona koja završe poput mene u raznim internatima i programima koje plaćaju roditelji" dodala je Hilton na kraju.

Američki i britanski mediji, poslali su pitanja i porodici Paris, a komentare na njenu kolumnu zatražili su i od predstavnika Kancelarije za mlade, te škole u Provu gde je provela neko vreme. Odgovori se još uvek čekaju.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!