20. novembra pre 75 godina venčali su se kraljica Elizabeta i princ Filipa. Nihov brak bio je primer mnogima, ali malo ko je znao šta se dešavalo iza zatvorenih vrata kraljevske palate.

Šuškalo se da je princ Filip varao kraljicu sa preko 12 žena tokom dugog bračnog staža, dok je s druge strane kraljica na te njegove prevare žmurila. Razvod je za kraljicu predstavljao skandal, propast te je tako ćutala na sve njegove prevare. Iako su troje od četvoro njene dece prošla kroz preljube i razvode - ona je odlučila da ostane pored Filipa. Pred kraj njihovog života, oboje su živeli na dva odvojena imanja.

Kraljica u Barmoralu do smrti, a princ Filip na odvojenom imanju u blizini Vindzora, dok ga je tamo "negovala" dugogodišnja prijateljica Peni Knečbul.

Ali nije uvek bilo tako - početak ljubavi kraljice Elizabete i princa Filipa bio je bajkovit.

kraljica elizabeta ćutala je na filipove prevare
Shutterstock 

Filip je rođen na grčkom ostrvu Krfu 1921. godine tokom sukcesije prestola Grčke i Danske, ali stvari nisu tekle najbolje. Ubrzo nakon rođenja, Filipov stric, kralj Konstantin II, bio je primoran da se odrekne prestola, a porodica princa Filipa morala je da pobegne u Francusku.

Princa su nosili u improvizovanom krevetiću napravljenom od kutije za voće. Filipova majka je kasnije završila na psihijatriji sa dijagnozom šizofrenije, dok je otac otišao ostavivši porodicu.

U maldosti FIlipa su opisivali kao "pametnu osobu, ali izuzetno ljubaznu." Kako bi uštedeo, pohađao je školu u Nemačkoj koja je bila vlasništvo njegovog brata. Nažalost, samo nekoliko godina kasnije, njegova sestra i njena porodica, uključujući troje male dece, ginu u avionskoj nesreći. Njegov ujak i staratelj, lord Milford, umire od raka kostiju sledeće godine.

Uprkos svim nedaćama, Filip je diplomirao i upisao Kraljevski fakultet - mornaricu, ističe se kao "najbolji kadet", postaje najmlađi prvi poručnik u kraljevskoj mornarici, piše stil.kurir.rs.

Ljubav koja prerasta u brak

Princ Filip je 1939. godine sreće princezu Elizabetu koja se "do ušiju" zaljubljuje u njega. Par razmenjuje ljubavna pisma godinama do 1946. godine, kada Filip moli kralja za blagoslov da oženi Elizabet. Kralj to u početku ne odobrava, jer je za kraljevske standarde Filip bio siromašan.

Bio je grčki princ, imao je nacističku porodicu, a kralj ga je smatrao "tupim i iritantnim". Pošto je bila zaista mnogo bliska sa svojim ocem, Elizabeta je na kraju ubedila kralja Džordža da pristane na njenu udaju za Filipa. Princ Filip je morao da se odrekne kraljevske titule, postao je državljanin Velike Britanije, odrekao se religije i usvojio prezime svoje majke. Na dan svog venčanja na računu je imao samo 12 penija.

Kraljičina pratnja

Do smrti kralja Džordža, objavljeno je da nova kraljica neće preuzeti prezime svog muža, već će ceo život biti Vindsor. Ovo je zaista uznemirilo vojvodu: "Ja nisam ništa do amebe. Ja sam jedini čovek u državi koji ne sme da da svoje ime vlastitoj deci!"

Filip nije imao drugog izbora nego da se odrekne karijere u mornarici i to mu je veoma teško palo.

Pričalo se da nije mogao da se navikne na kraljevski život, dok ga je Bakigemska palata "gušila". Na dvoru je svako imao manje pažnje od same kraljice, te su ga samim tim manje i poštovali. Navodno, njegov odnos sa poslugom takođe nije bio sjajan, dok su njeni članovi umeli i da budu grubi prema njemu.

Kraljici Elizabeti su kraljevske dužnosti bile iznad svega, te je bila veoma posvećena u obavljanju istih. Međutim, princ Filip to nije tako ozbiljno shvatao, te je živeo slobodnijim načinom života.

Budući da se odrekao svoje karijere zbog braka sa Elizabetom, ona je imala potpuno razumevanje za njega, te je prihvatila njegov odlazak na Olimpijske igre u Melburnu 1956. godine, a zatim i produžetak na Novi Zeland i Foklandska ostrva.

Baš u to vreme saznalo se da Majk Parker vara suprugu, ali i da princ često sa ljubavnicom odlazi u stan koji je bio namenjen za radnike u sudu.

Nakon što je prinčev skandal šokirao javnost, kraljičin sekretar za štampu negirao je priče o Filipovoj preljubi. Elizabeta je otišla u Portugal da se vidi sa suprugom, a kada su se vratili u London, nasmejani su pozirali fotoreporterima.

Žene koje su spajali sa Filipom mahom su bile aristokratkinje, glumice, kao i dalje članice porodice. Jedna od upečatljivih bila je najplaćenija scenska plesačica, Pat Krikvud. U to vreme ona se zabavljala sa prijateljem princa Filipa, Sterlingom Nahumom.

Nakon što je jedne večeri Sterling pozvao Filipa i još nekoliko prijatelja da odu u svlačionicu njegove devojke, koja je tada završila svoj nastup, završili su u njegovom stanu. Ubrzo se saznalo za to, a Pat je dobila titulu Filipove ljubavnice. Pat je jednom prilikom izjavila da bi imala mnogo lepši i srećniji život da je princ te noći otišao kod trudne supruge.

Filipa su povezivali i sa jednom od najvećih balerina 20. veka Galinom Ulanovom o čemu je bilo reči i u Netfliksovoj seriji "Kruna" u kojoj su gledaoci mogli da vide kako kraljica pronalazi fotografiju plesačice kod svog supruga.

Princ Filip važio je za velikog zavodnika, dok je uvek bio u društvu lepih i mladih žena. Spajali su ga i sa 15 godina mlađom princezom Aleksandrom, koja je bila deveruša na njegovom venčanju sa kraljicom.

Još jedan skandal potresao je javnost, kada je princ povezan sa vojvotkinjom od Aberkrona - Sašom koju su snimili pored Filipa dok je na sebi imala kupaći kostim, a on peškir oko struka. Saša je bila dve i po decenije mlađa od njega.

Princ je navodno bio i sa glumicama, među kojima su Sali En Haus, Merle Oberon i Ana Masi.

Poseban odnos imao je i sa Peni Romzi koja je od 1994. bila njegov partner u trkama kočijama i koja ga je nagovorila da 2019. odustane od vozačke dozvole. Prijateljica iz detinjstva Helen Kordet koja je nakon razvoda dobila dvoje vanbračne dece, takođe se našla na spisku njegovih ljubavnica. Spekulisao se da je otac princ Filip. Helen je negirala, a princeza Dajana isticala da njen svekar ima naslednike iz vanbračnih veza.

Kraljica je i pored brojnih afera koja su pratile njenog supruga ostala dostojanstvena, te nije pravila skandale, niti je potvrdila nešto od brojnih navoda koji ne idu u prilog princu Filipu.

"Muškarci će uvek biti muškarci", govorila je kraljica.

pre 75 godina venčali su se kraljica elizabeta i princ filip
Mark Stewart / Camerapress / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!