Suprug britanske kraljica Elizabete II, pokojni princ Filip, zasigurno nije lako izborio svoje mesto u kraljevskoj porodici, a čak je poznato i da im je u nekoliko navrata doneo velike nevolje.

Skandaloznih detalja iz njegovog života ponovo se prisetio novinar portala "Daily mail", u seriji tekstova koji ovih dana izazivaju veliku buru u Velikoj Britaniji. Novinar se posebno osvrnuo na vezu kraljevske porodice sa službama bezbednosti.

Kada je princ Filip od Danske i Grčke postao udvarač mlade princeze Elizabete II, njen otac, angažovao je špijune da saznaju sve o njemu i njegovoj prošlosti.

Proveden je diskretan nadzor u kom je kralj dobio uvid u privatan život svog budućeg zeta pa je, između ostalog, saznao da nije preterano uredan i da uživa u večernjim izlascima uz alkohol.

kraljica elizabeta i princ filip
Shutterstock 

U međuvremenu je privatni detektiv princeze Elizabete upozorio njenog oca da princ Filip neće biti veran njegovoj ćerki, a sa tim se složio i kraljev lični detektiv Tomi Laskeles koji ga je smatrao grubim i neobrazovanim.

Ipak veliku prepreku za započinjanje ove veze imali su navodi da je princ Filip simpatizer nacističke partije, a postojale čak i fotografije koje to i dokazuju, zbog čega otac kraljice Elizabete više nije bio spreman da ga primi u svoju porodicu. I njegova supruga, kraljica majka, pokušala je Elizabetu da spoji sa drugim puno primerenijim neženjama, po njihovom mišljenju.

kraljica Elizabeta i princ Filip
Shutterstock 

A iako je Filipova navodna povezanost sa nacistima delovala poprilično alarmantno, kraljevsku porodicu više su mučile njegove socijalističke težnje u mladosti, što se zapravo kosi jedno s drugim.

S vremenom je kraljevske porodica ipak prihvatila Filipa i dobio je njihov blagoslov da oženi Elizabetu. Venčanje je zakazano za novembar 1947. godine.

Kad je već bio deset godina u braku sa Elizabetom, pojavile su se nove zabrinjavajuće sumnje zbog Filipovog ponašanja. Palata je 1956. godine bila prisiljena da izda saopštenje u kojem su porekli da je njihov brak na klimavim nogama nakon što je Filip bio na podužoj i samostalnoj turneji u Melburnu gde je otvorio i Olimpijske igre.

kraljica Elizabeta i princ Filip
Shutterstock 

Pričalo se i kako sa svojim konjušarom Majkom Parkerom obilazi Londonske klubove čime je, osim sramoćenja svoje supruge i kraljevske porodice, rizikovao da postane meta ucene Sovjeta.

Naime, Filip je bio član Tuesday Cluba koji se svake nedelje sastajao na gala večerama u londonskom Sohu koje su znale da potraju do ranih jutarnjih časova. Sve to je bilo čuvano u strogoj tajnosti, dok je Filip za javnost bio uzoran muž i otac.

Umetnik po imenu Vard tvrdio je da ima fotografije princa na kojima pozira okružen devojkama. Informacije i materijali koje je imao, između ostalog i Filipove fotografije, trebale su da budu sredstvo za ucenu, ali do toga na kraju ipak nije došlo.

U junu 1963. godine FBI je objavio kako je Filip bio umešan u aferu Profumo, međutim nisu otkrili na koji način tačno, a šuška se da je kraljica Elizabeta u tajnosti otkupila njegov portret koji je naslikao Vard i fotografije kako bi postojalo što manje dokaza o njegovom raskalašnom životu.