Vidno potresena grofica od Veseksa pre nekoliko dana je u Škotskoj još jednom svima dala do znanja koliko joj je kraljica Elizabeta II bila važna. Godinama ju je, pogotovo nakon smrti svoje majke, gledala kao drugu majku. Simpatije i naklonost prema sofisticiranoj, uzornoj i vedroj Sofi nikada nije krila ni sama kraljica.

U mnogo navrata mogli smo da je vidimo upravo s njom, kao odabranom na važnim događajima, poput Božićne mise u Sandringamu, kada je upravo grofica od Veseksa dobila priliku da se vozi se s kraljicom u automobilu.

potresena grofica na ispraćaju kraljice elizabete
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia 

Iako su Sofi i njen suprug princ Edvard dugo bili u senci zbog starije braće i prvih naslednika krune, izgleda da bi u godinama koje slede mogli da imaju značajnije uloge u kraljevskim protokolima.

Naime, sam princ Filip pre smrti je svom sinu princu Čarlsu predložio da njegov mlađi brat princ Edvard nasledi titulu vojvode od Edinburga kada za to dođe vreme. Princ Čarls se složio s tim, te će najverovatnije plan sprovesti u delo u narednim mesecima.

Time bi novu titulu dobila i grofica Sofi koja će od tada biti znana kao vojvotkinja od Edinburga. Inače, ovaj par živi na imanju u Bagšot Park koji se nalazi svega nekoliko minuta od kraljičine rezidencije u Vindzoru.

Edvard i Sofi godinama su bili najčešći gosti pokojne kraljice. Učestalo su šetali pse i uživali u društvu britanske vladarke. Presudna je bila 2005. godina, kada je grofica izgubila majku, koja je preminula od raka želuca, a kada je kraljica Elizabeta II pokazala svoje najosećajnije lice i ponašala se prema njoj kao prema sopstvenoj ćerki. Doprinelo je tome i što su obe imale iste interese i hobije.

grofica i kraljica imale su iste hobije
Shutterstock 

Sofi i Edvard imaju dvoje dece, ćerku Luiz koja je rođena kao nedonošče u decembru 2003. godine, kao i sina Džejmsa rođenog četiri godine kasnije. Pre toga grofica od Veseksa imala je vanmaterničnu trudnoću koja je morala da bude prekinuta. Osim toga, i druge njene trudnoće su bile komplikovane i rizične.