Kraljica Elizabeta II preminula je danas u 96. godini života. Bila je monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske.

Kraljica Elizabeta II je ove godine proslavila platinasti jubilej - 70 godina vladavine, a na slavlju koje je održano u junu ove godine zabeleženo je jedno od njenih poslednjih javnih pojavljivanja.

U nastavaku vam predstavljamo 70 zanimljivosti o kraljici Elizabeti.

1. Kraljica je imala dva rođendana, u aprilu i junu, jer suvereni slave dva puta ukoliko njihov rođendan ne pada na leto.

Prvi rođendan obeležava se 21. aprila, drugi druge subote u junu. Tradiciju duplih rođendana britanskih monarha ustanovio je kralj Džordž Drugi 1748. godine.

Proslavu prvog rođendana uvek prati objava posebnih fotografija, dok će drugom rođendanskom slavlju prethoditi proslava Plarinastog jubileja kraljice, čiji će centralni deo biti od drugog do petog juna.

2. Britanska kraljica imala je čak devet kraljevskih tronova, šest njih nalazi se u Bakingemskoj palati, dva u Vestminsterskoj opatiji i jedan u Domu lordova.

3. Elizabeta II tečno je govorila francuski, a ovaj jezik je naučila zahvaljujući svojim francuskim i belgijskim guvernantama.

Kraljica Elizabeta II rođena je kao prvo dete Princa Alberta od Jorka i Ledi Elizabet Bovs-Lion, 21. aprila 1926. godine u Londonu. Odrasla je uz titulu princeze i oslovanjavanje "Vaša kraljevska visosti". Sa tri godine našla se na naslovnoj strani "Tajmsa".

Rasla je uz četiri godine mlađu sestru Margaretu, vaspitavale su ih guvernante, ali pod nadzorom njihove majke.

preminula kraljica elizabeta
John Rainford / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

4. Zanimljiv je podatak da je prvi mejl poslala 1976. iz vojne baze.

Tokom Drugog svetskog rata Elizabeta II morala je da porodicom da napusti London, a jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku. Obučavana je kao "No 230873 Second Subaltern Elizabeth Windsor", a u vojsci je bila vozač i mehaničar.

Veliki sukob učinio ju je jedinim živim šefom države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu, a Elizabetu smo prethodnih godina mogli da vidimo za volanom. U poslednje vreme ima probleme sa pokretljivošću zbog čega je i propustila nekoliko javni događaja.

5. Bogatstvo Elizabete II je 2022. godini procenjeno na 370 miliona funti.

6. Jedan posed zemlje u grofoviji Sari posvetila je bivšem američkom predsedniku Džonu F. Kenediju nako njegovog ubistva 1965. godine.

7. U oktobru 2021. nije želela da primi nagradu magazina "Oldie" za "staru osobu godine". Razlog? Njen asistent je rekao da Njeno veličanstvo veruje da ste stari onoliko koliko se osećate starim.

8. U Papui Novoj Gvineji, na lokalnom pidžin jeziku, poznata je kao "misis Kvin" a o njoj se govori i ako o "mami koja pripada velikoj porodici", piše "24 sedam".

9. Pripadale su joj i titule gospodar Mana na ostrvu Man, vojvotkinje od Normandije na Kanalskim ostrvima i vojvotkinje od Lankastera na teritoriji vojvodstva Lankastera.

10. Bila je vlasnik svih delfina i kitova u britanskim vodama, što datira od statuta iz 1324. godine, koji je na snazi i danas.

11. Njeno obezbeđenje je bilo na najvišem nivou ali se dešavaju propusti. Kada je 1981. godine prolazila kroz gužvu na putu ka palati, jedan 17-godišnjak ju je upucao replikom pištolja. Osuđen je na pet godina zatvora, a odležao je tri godine.

12. Nekoliko meseci kasnije, na Novom Zelandu je još jedan tinejdžer (17) ciljao puškom ka kraljici sa petog sprata zgrade, ali je omašio. Osuđen je na tri godine zatvora.

13. Među neobičnim poklonima koje je dobijala tokom godina nalaze se i jaguari i lenjivci iz Brazila, kao i dva crna dabra iz Kanade. Dobijala je i ananase, jaja i škampe.... A životinje koje dobija na poklon se često smeštaju u londonski zoo-vrt.

preminula kraljica elizabeta
Ben Stanstall-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

14. Na njenoj kruni nalazi se dijamant Kulinan II, od 317,4 karata, safir svetog Edvarda iz srednjeg veka i rubin Crnog princa iz istog perioda. Kraljičina kruna teška je nešto više od jedan kilogram, ima 2,868 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda. Odeća koju nosi u najsvežanijim prilikama teška je oko sedam kilograma. Dan kada je preuzela krunu je i dan smrti njenog oca, kralja Džordža VI.

15. Svoj prvi tvit napisala je 2014. godine. Debi na Tviteru bio je pomno ispraćen. Jutjub kanal kraljevske porodice pokrenut je 2007. a Tviter stranica 2009. Nalozi na Flikru i Fejsbuku pojavili su se 2010. godine.

16. Toni Bler je bio prvi premijer koji se rodio tokom njene vladavine, bilo je to 1953. godine.

17. Imala je, nažalost, okršaje sa medijima. Kraljica je tužila tabloid "San" 1993. kada su objavili njenu božićnu poruku dva dana pre nego što je emitovana, i dobila ih je na sudu. Novine su na naslovnoj strani izdale izvinjenje i platile 200.000 funti odštete, što je prosleđeno organizaciji "Save The Children".

18. U svojoj privatnoj sobi u Balmoralu imala je jastuče na kome su izvezene reči "dobro je biti kraljica".

19. Na banketima nije volela da se poslužuje sirova hrana ili jela poput špageta, kako ne bi postojao rizik da se neko obruka, tačnije, ufleka.

Kraljica je uvek doručkovala u devet sati. Na stolu ju je čekala posuda sa kornfleksom, suvim kajsijama i šljivama, redak produkt modernog sveta na koji pristaje. Jela joj se isključivo spremaju po tradicionalnim, nekad i vekovima starim dvorskim receptima. 

Na sto joj se nikako nije iznosila ni hrana sa belim lukom. Meso je moralo da bude dobro pečeno, naročito kad se priprema u komadu i služi na šnite nasečeno uz krompir. To je bio njen tipični nedeljni ručak. Jela je isključivo sezonsku hranu.

Jela je malo, četiri puta dnevno, nije propuštala popodnevni čaj uz vanilice sa džemom, niti večernji koktel od džina i vermuta. Imala još jedan porok - čokoladnu tortu. Njee volela da je deli ni sa kim.

20. Prvi put je platila porez na dohodak 1993. godine.

21. A prva fudbalska utakmica kojoj je prisustvovala bilo je finale Kupa 1953, kada je Blekpul pobedio Bolton Vondererse.

22. Čestitala je astronautima "Apola 11" kada su sleteli na Mesec 21. jula 1969. Poruka je na mikrofilmu smeštena na Mesecu u metalnoj kutiji. Veličanstven potez!

23. Jedan od razloga zašto je nosila jednobojne komplete jeste da bi bila prepoznatljiva u gužvi.

Elizabeta II pažljivo bira boje koje nosi, plava joj je bilaomiljena, a najmanje je volela bež boju. Zaštitni znaci njenog stila bili su kompleti, kaputi i šeširi. Neretko je kritikovala Kejt Midlton zbog neprimerenog stila odevanja. Zbog kraljice ili nekog drugog, vojvotkinja od Kembridža se danas oblači odmerenije.

24. Kraljica je do ove godine prisustvovala svakom prvom zasedanju parlamenta osim 1959. i 1963, kada je bila trudna. U toj ulozi zamenio ju je sin princ od Velsa, naslednik britanske krune.

25. Najstarija osoba kojoj je napisala pismo bio je jedan Kanađanin koji je te 1984. imao 116 godina.

26. Dana 9. septembra 2015. je postala monarh sa najdužom vladavinom, premašivši rekord kraljice Viktorije.

27. Bila je prvi britanski monarh koji je posetio Kinu - 1986. godine. Elizabeta II obišla je 116 zemalja, imala 97 službenih putovanja, sretala se sa najvećim državnicima, ali i zvezdama svetskog šou-biznisa, od Merilin Monro do Anđeline Žoli.

28. U maju 2011. otišla je u istorijsku posetu Irskoj, prvi put otkad je ta zemlja stekla nezavisnost.

29. U božićnoj poruci 2014. je navela da je posetila set serije "Igra prestola" zbog čega su joj zavideli milioni ljubitelja ove TV priče.

30. Bila je veliki ljubitelj škotskog tradicionalnog plesa.

preminula kraljica elizabeta
i-Images / Eyevine / Profimedia 

31. Kraljica obožavala korgije.

32. Stvorila je sopstvenu rasu psa - dorgi, kada se jedan od njenih korgija pario sa jazavičarem princeze Margaret.

33. Kraljica je obožavala konje. Njeni punokrvni konji su osvojili brojne nagrade, a kraljica jedino nije bila uspešna na čuvenom Derbiju.

34. Ušla je u sportsku istoriju kada je postala prvi monarh koji je osvojio Zlatni kup Rojal Askot (u pitanju su konjičke trke) sa svojim konjem 2013. godine.

35. Kraljica je, takođe, bila ljubitelj golubova. Jedna od njenih ptica je 1990. učestvovala u trci "Pau", osvojivši prvo mesto.

36. Imala je sopstvenu valutu, srebrne novčiće poznate kao "mondi novac", koje deli starijima na Veliki četvrtak (Maundy Thursday) svake godine.

37. Novac sa sobom nosila u svojoj torbici samo kada nedeljom odlazi u crkvu.

38. Kraljica je igrala samu sebe u skeču povodom otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

39. Počasnu nagradu BAFTA, za doprinos filmskoj industriji, dobila je 2013. godine, uz opasku da je "najupečatljivija Bondova devojka" u inače veoma oštroj konkurenciji.

40. Godine 2003. je pozirala za prvi, i jedini, hologramski portret.

41. Bila je domaćin prve priredbe na kojoj su učestvovale samo žene, bilo je to u Bakingemskoj palati 2004. godine. Ručku su prisustvovale Dž. K. Rouling, Tvigi, Kejt Mos i mnoge druge poznate dame.

42. Postala je prvi kanadski monarh koji je u toj zemlji otvorio zasedanje parlamenta 1957. godine.

43. Nakon što je 1964. posetila Kvebek u jeku težnji separatističkih pokreta, izbili su neredi. Nijedan član kraljevske porodice se tamo nije vratio narednih 50 godina, do posete princa Vilijama 2011.

44. Na svoj 80. rođendan pozvala je 2.000 dece u Bakingemsku palatu. Slavila je sa najmlađima.

Elizabeta ima brojne potomke, a njena praunuka, princeza Šarlot Elizabet Dajana, nosi njeno ime. Mnogi kažu da devojčica veoma liči na prabaku.

45. Dva dana pre tog rođendana je održala zabavu za starije građane koji su punili 80 godina.

preminula kraljica elizabeta
Shutterstock 

46. Za svoj zlatni jubilej 2002. godine je bila domaćin prvog koncerta koji se održao u Bakingemskoj palati. Ta zabava je bila jedan od najgledanijih televizijskih prenosa u istoriji, sa više od 200 miliona gledalaca širom sveta.

47. Snimak sa te zabave je postavljen na zlatnom disku, a čak 100.000 kopija je prodato za nedelju dana.

48. Uljez Majkl Hagan joj je upao u spavaću sobu u Bakingemskoj palati devetog jula 1982, pre nego što se probudila. Optužnica protiv njega je povučena nakon psihijatrijskog izveštaja.

49. Postala je prvi britanski monarh koji se obratio američkom Kongresu nakon pobede u Zalivskom ratu.

50. Kada se rodio princ Endru, postala je prvi suveren koji je dobio dete, nakon kraljice Viktorije.

Njen sin vojvoda od Jorka lišen je službenih dužnosti zbog sudskog spora za sek* sa maloletnom osobom. Proces je završen višemilionskom nagodbom.

51. Odustala je od vožnje javnim drumovima u martu 2019. iako joj nikada nije bila potrebna vozačka dozvola jer se sve izdaju pod njenim imenom.

52. Njen praunuk sin vojvotkinje i vojvode od Kembridža princ Džordž zove je Gan-Gan, a to je nadimak koji se već generacijama u kraljevskoj porodici daje prabakama.

53. Oba kolena je laparoskopski operisala 2003. godine.

54. Bila je prvi monarh koji je prisustvovao sastanku Kabineta u poslednjih 100 godina kada se pridružila Dejvidu Kameronu u decembru 2012. čime se završilo obeležavanje dijamantskog jubileja.

55. Ušla je u istoriju 1982. godine kada je primila papu Jovana Pavla II. To je bio prvi put u 450 godina da je britanski monarh primio jednog poglavara Vatikana.

56. Elizabeta II je bila 40. britanski monarh od Vilijama Osvajača koji je stupio na tron 1066. Šesta je žena na britanskom tronu.

57. Jedini je monarh koji je proslavio dijamantsku i platinastu godišnjicu braka sa princom Filipom koji je preminuo u aprilu 2021. godine.

58. Najmanje osam glumica ju je igralo u serijama i filmovima, a među poslednjima je bila Olivija Kolman u seriji "The Crown". Ovo ostvarenje prikazalo je i njen kontroverzan odnos britanskim premijerom Vinstonomm Čerčilom, odnosno naznake da njih dvoje nisu bili prijateljski nastrojeni jedno prema drugom.

Glumila ju je i Helen Miren koja je učestvovala na nedavnoj proslavi jubileja.

59. Bakingemsku palatu je 1993. otvorila turistima tokom leta kako bi modernizovala svoj imidž.

preminula kraljica elizabeta
Ben Stanstall-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

60. Jedini put kada je prekinula prekomorsku turneju bilo je u Australiji 1974. jer je Edvard Helt raspisao vanredne izbore.

61. Poslednji sprat Bakingemske palate pretvoren je u njen garderober. A kraljici svakog jutra stilista je donosio footgrafije odevne kombinacije i uzorke tkanina kako bi se pristetila od kog materijala je napravljena. Za njen stil bila je zadužena i njena krojačica Anđela Keli, a kraljičin omiljeni brend je "Launer".

62. Posvećena je bila i humanitarnom radu. Redovno je davala donacije za skoro 40 organizacija za brigu o životinjama i 90 zdravstvenih organizacija.

63. Svake godine Velikoj Britaniji i Komonveltu emitovala je božićnu poruku, a samo je 1969. godine umesto nje prikazan dokumentarac o kraljevskoj porodici.

64. Na brojnim svojim putovanjima koristila je svoju jahtu "Royal Yacht Britannia", koja je do sada prešla više od milion milja.

65. Prvi put je sa vojvodom od Edinburga otišla u "kraljevsku šetnju" u Australiji i na Novom Zelandu 1970. godine, omogućivši članovima kraljevske porodice da sreću i druge ljude osim zvaničnika i raznih političara.

66. Kraljica je išla u korak sa modernim tehnologijama. Pokrenula je zvanični sajt britanske monarhije 1997. godine.

67. Kraljica je 2018. u čast svog svog rođendana odlikovala bivšu prostitutku Ketrin Elis Hili titulom počasne dame, a sve zbog njenog aktivizma na polju prava sek*ualnih radnika.

68. U junu 2020. se javnosti obratila preko aplikacije Zum. Zbog korona virusa je sa članovima porodice i drugima imala virtuelne sastanke.

69. Imala je neverovatan ten jer je tokom celog života štitila kožu od sunčevog zračenja. Kada je u inostranstvu, na službenim putovanjima, uvek je nosila šešir ili se kišobranom štite od delovanja sunčevih zraka.

70. Elizabeta je 1972. posetila SFRJ, ugostio ju je maršal Josip Broz Tito. Jedna od anegdota kaže da je kraljica posetila i bioskop koji je bio smešten u podrumu dvora na Dedinju kao i da je predsednik bivše Jugoslave "ponizio" kraljicu tokom projekcije filma jer je ona sedela u donjem redu u sali, a Tito iznad nje. Prilikom njegove navodne posete Britaniji, opomenut je da sledi protokol.

Ostala je zabeležena i njena izjava o Titu: "Ako je on mašinbravar, ja nisam kraljica Velike Britanije".

Navodno najstrože čuvanu tajnu kraljevske porodice otkrila je pre nekoliko godina biografija "Kraljica majka" u kojoj autorka objašnjava zbog čega su majku kraljice Elizabete II celog života nazivali "Kuki" (Cookie), odnosno "mala kuvarica". Razlog: kraljica je unuka francuske kuvarice.


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!