Kraljica Elizabeta vladala je više od 70 godina, živela i radila u pretežno muškom svetu i borila se da zavredi poštovanje svih onih koji su donekle imali zadrške u vezi sa njenom vladavinom. Ali, sem toga kraljica Elizabeta II je bila poznata i po snažnim vezama sa drugim ženama u kraljevskoj porodici.

Princeza Margaret imala je samo šest godina kada je njen ujak abdicirao i zauvek promenio život svoje porodice. Navodi se da se, kada je čula za ovo, okrenula starijoj sestri i rekla: "Da li to znači da ćeš ti biti kraljica?" Kada je 10-godišnja Elizabet odgovorila: "Pa, pretpostavljam", Margaret je odgovorila "jadna ti"

Dok je Elizabeta vladala, mlađa i lepša Margareta je bila ona koja je živela kao kraljica.

- Ona je bahati snob koji se rođenoj baki rugao jer je nižeg staleža - rekla je jedna pripadnica britanskog dvora o sestri kraljice Elizabete II, princezi Margareti, šezdesetih godina prošlog veka.

- Budi se u devet, doručkuje u krevetu i onda dva sata čita novine koje razbaca po sobi. Kupa se sat vremena, oblači svaki dan drugu haljinu i pije votku oko 11. Nešto kasnije popodne silazi na lagani ručak od tri jela tokom kojeg ona i njena majka popiju flašu vina -rekao je njen batler kasnih sedamdesetih, a podaci su nedavno "procureli" u javnost.

Nije tajna da je Margaret bila očeva i majčina miljenica, a ni njenoj starijoj sestri Elizabeti nije smetalo što ona na svim druženjima privlači više pažnje.

- Elizabeta je moj ponos, a Margaret moja sreća - rekao je kralj Džordž VI o ćerkama. Mlađu je tako razmazio da su se diplomate zgražavale njenim ponašanjem, a njoj je bio dozvoljeno da sa njima sedi na večeri.

Džordž VI sa ćerkama kraljicom elizabetom i princezom Margaret.
World History Archive / World history archive / Profimedia 

Kako legenda kaže, Margaret je nosila tijare u kadi, kupala se u mleku i porodici priređivala raznorazne skandale. Obožavala je zabave, alkohol, flertovanje, a kasnije i vanbračne afere, a po jednoj je naročito ostala upamćena.

Kao 22-godišnjakinja, poput svog strica koji je abdicirao, uznemirila je monarhiju. Javno je obeznanila vezu sa kapetanom Piterom Taunsendom koji se zbog nje razveo od supruge sa kojom je imao dvoje dece.

Elizabeta, tek što je postala kraljica, zamolila sestru za malo strpljenja da "sredi prilike u zemlji", pa tek onda da da svoj nužni blagoslov za brak. Kraljica je takođe morala da da saglasnost za brak prema Kraljevskom zakonu o brakovima, kao i da traži dozvolu parlamenta.

U međuvremenu su se mobilizovali političari i Crkva pa javno izrazili kako ne mogu da podrže brak između razvedenog muškarca i princeze.

Margaret, iako je Taunsenda iskreno volela, se ipak odlučila za prestiž, titulu i bogatstvo - a sve bi to izgubila da je rekla "da" muškarcu koji se zbog nje razveo.

Samo dan nakon što joj je on javio da se verio sa jednom Belgijankom, Margaret je javno obelodanila da se udaje. Međutim, ni ovaj odabranik nije naišao na odobrenje Engleske javnosti. U pitanju je bio fotograf Entoni Armstrong-Džouns, a većini se nije svidela udaja u "niže građanske slojeve". Elizabeta je pak odmah dala svoju dozvolu za brak. Njihovo venčanje je prvo kraljevsko venčanje preneseno na televiziji, ali plemstvo iz Evrope se mahom odbilo odazvati. Armstrong-Džous je dobio plemićku titulu, a par je u braku bio 18 godina tokom kojih su dobili dvoje dece - Dejvida i Saru. Njihov razvod je prvi razvod nakon 1901. godine. Poznata su šuškanja da su supružnici bili neverni, pa čak i da Entoni ima homoseksualne veze.

princeza Margaret se udala za fotografa za kog je pričala da je homoseksualac.
Gunther / Pix / INC / Camerapress / Profimedia 

Isto je, navodno, potvrdila i sama Margaret tokom jednog intervjua priznavši da je uverena kako je njen bivši suprug homoseksualac, a kasnije su novinari bili moljeni da tu izjavu ne puste u javnost. Ipak, to nije bio kraj njenih afera. Za neke se čak nije ni trudila da sakrije, navodno je bila čak i sa rokerom Mikom Džegerom iz Roling Stonsa, ali veza s mlađanim Rodi Levlinom razorila je do kraja njen brak nakon što su ih fotografi uhvatili kako zajedno plivaju ispred njenog imanja na ostrvu Mistik.

Laburisti i golemi deo građana javno ju je prozvao "snobovskim parazitom koji ništa ne radi". Elizabeta ju je pravdala time što se Margareta nije udala za jedinog muškarca kojeg je ikada volela, a krivila je najviše sebe zbog toga. Američki pisac Gor Vidal, koji je sa princezom bio dobar prijatelj, zapisao je kako je Margaret "rođena preterano pametna za poziciju koja joj je pripala, i previše nemirnog duha".

Princezu Margaret su prozvali Dajanom pre same Dajane.
UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Kasnije su je prozvali Dajanom pre princeze Dajane, individualkom čiji duh nikako nije podlegao pravilima dvora. Poslednje dve decenije provela je pazeći na narušeno zdravlje jer je, poput svog oca, neprestano i mnogo pušila i pila. Nesreća u kojoj je opekla stopala naterala ju je da koristi i kolica.

Princeza je preminula 2002. godine od moždanog udara. Kremirana je na 50. godišnjicu pogreba njenog oca pa je uz njega i sahranjena, a njena i Elizabetina majka umrla je samo sedam nedelja posle mlađe ćerke.

Reginald Davis / Shutterstock Editorial / Profimedia, Anwar Hussein / PA Images / Profimedia Princeza Margaret je živela život koji se kosio sa pravilima kraljevske porodica.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!