20 GODINA POSLE SMRTI DIŽE PRAŠINU Doručkovala votku, imala ostvo za blud a sad je u sve umešana i njena sestra kraljica

Kraljica Elizabeta imala je sestru Margaret koja je bila poznata po raskalašnom ponašanju i brojnim aferama.

Princeza Margaret bila je jedna od najskandaloznijih članica kraljevske porodice.
Anwar Hussein / PA Images / Profimedia 

Iako je teško zamisliti da postoje skandalozniji članovi britanske porodice od princa Endua i Megan Markl, istina je da je nekada stupce tabloida punila najbliža osoba kraljice Elizabete.

Čak i 20 godina nakon njene smrti princeza Margaret ne prestaje da bude glavna tema medija, ali je ovog puta za to odgovorna niko drugi do upravo njena sestra koja je sve skandale pokušavala da sakrije.

Naime, kralica Elitzabeta dala je dozvolu sada već penzionisanom baštovanu, Rodiju Levelinu (74), ljubavniku njene sestre da ode na grob princeze Margaret. Rodiju koji je imao osmogodišnju aferu sa princezom Margaret, data je posebna dozvola da poseti njeno večno počivalište na godišnjicu njene smrti.

Princeza Margaret ušla je u vezu sa baštovanom nakon jedne kužne zabave u Škotskoj.
Keystone Archives / Heritage Images / Profimedia 

Pokojna princeza ušla je u vezu sa njim iako je bio 18 godina mlađi, i to kada je njen brak sa grofom od Snoudona već postao fiktivan, odnosno samo na papiru. Odnos je trajao čak 8 godina sa povremenim prekidima, a upravo su njihove fotografije u kupaćim kostimima na plaži bile razlog zašto se brak princeze Margaret raspao. Samo tri godine kasnije završena je i njena ljubavna bajka sa mlađanim Rodijem koji joj je jednostavno saopštio da se zaljubio u ženu svojih godina.

Brak princeze Margaret pukao je zbog njene afere sa baštovanom.
Reginald Davis / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ser Rodija godinama su "jurili" sa svih strana ne bi li otkrio bilo kakve informacije iz odnosa sa Margaret, ali on je ćutao o svemu. Tamnošnja javnost smatra da je upravo tim činom zaslužio da mu Elizabeta da dozvolu da posetiti grob nekada voljene Margaret, jer kraljica je jedina osoba koja može odobriti pristup grobnici kraljevske porodice.

"Odlazak u Vindzor je za mene bio izuzetno važan trenutak. U svom dnevniku nisam imao ništa sem dva ključna datuma, a jedan je bio da posetim kapelu Svetog Đorđa u kojoj je Margaretina urna", rekao je ser Rodi.

Dodao je kako je Margaret izričito želela da bude kremirana i da nije želela da bude sahranjena u Frogmoru, normalnom groblju za manje kraljevske porodice, što je smatrala previše sumornim. Tako je na dan njene sahrane, princezino telo prevezeno iz zamka Vindzor u krematorijum Sloug na opštinsku kremaciju.

"Jednostavno je navedena kao "broj osam" u krematorijumu. Možete li to zamisliti", uzviknuo je ser Rodi.

Margaret i Rodi upoznali su se na kućnoj zabavi u Škotskoj i tada su otpočeli aferu. Elizabeta je zbog cele situacije bila očajna i preklinjala ju je da raskine, međutim, Margaret je nije slušala.

Ser Rodi, koga je princeza jednom nazvala "svojom poslednjom velikom ljubavlju", ostao je u dobrim odnosima sa njom dugo nakon što se njihova strast ohladila. Godine 1981. oženio se Tatjanom Soskin, starom prijateljicom, a Margaret je postala redovan posetilac doma ovog para u Vorvikširu. Jedna od princezinih najbližih prijateljica, ledi En Glenkoner, rekla je:

"Posle sahrane princeze Margaret, kraljica je rekla: "Želela bih samo da kažem ovo: En, bilo je prilično teško na trenutke, ali puno vam hvala što ste predstavili princezu Margaret Rodiju, jer ju je zaista učinio srećnom".

Inače, princezu su tokom celog života pratile raznorazne priče o nadmenoj prirodi, ostrvom za blud, preskupim i raskošnim haljinama, konzumiranju votke za doručak i pola boce vina za ručak, razuzdanim žurkama i neumesnim komentarima o kojima se i danas raspredaju legende. Ostala je upamćena za vek vekova njena izjava "Niko ne odlazi iz mog društva, dok ja ne dam dozvolu za to", a kažu da je bila toliko arogantna da je čak i sopstvenoj majci govorila da je samo "obična ćerka škotskog erla".

Romansa sa bliskim porodičnim prijateljem

Jedan od skandala koji je priredila iz korena je uzdrmao britansku monarhiju, a bila je to njena dugogodišnja i komplikovana romansa sa 16 godina starijim Piterom Tauzendom, bliskim porodičnim prijateljem i nekadašnjim poslovnim asistentom njenog oca. Ona je tada imala samo 22 godine, a Tauzend je bio čovek sa brakom i dvoje dece iza sebe, što ih je onemogućilo da ozvaniče svoju romansu.

Princeza Margaret imala je zabranjenu romansu još sa 22 godine.
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

I dok je javnost navijala za ljubav i brak ovog para, očekujući romantični rasplet kao kada je Margaretin stric Edvard VIII abdicirao zbog svoje supruge Volis Simpson, princeza zapravo nije imala preveliku dilemu. Njena žeđ za novcem, raskoši i drugim muškarcima bila je prevelika.

Ali, tada je njen skandalozni ljubavni život zapravo tek počeo...

Brak sa fotografom koji je uživao u origijama

Margaret se 1960. godine udala za fotografa Antonija Armstronga-Džonsa, kasnije lorda Snoudona, koji je pre braka sa princezom, otvoreno uživeo u divljem s***u i orgijama sa muškarcima i ženama. Zanimljivo je i da je tokom čitavog života vodila povremenu prepisku sa svojom prvom ljubavlju Piterom Tauzendom, a kažu da bi njen život bio potpuno drugačiji da je mogla da se uda za njega bez posledica. Navodno se kraljica Elizabeta silno kajala zbog odluke da im ne dopusti da se venčaju, jer je upravo njeno odbijanje "nateralo" Margaret da joj zagorča život i kontinuirano bruka kraljevsku porodicu.

Pozne Margaretine godine bile su obeležene problemima sa zdravljem, pre svega jer je tvrdoglavo odbijala lekarske savete da ostavi cigarete. Umrla je u 71. godini usled moždanog udara.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši