Merilin Monro - slavna diva koja će osttai upamćena kao jedna od najuspešnijih plavuša Holivuda imala je sestru, iako to mnogi nisu znali. Naime, kada je imala 19 godina devojka po imenu Bernis Bejker Mirakle dobila je pismo od žene po imenu Gledis Bejker.

Ta žena je zapravo bila njena biološka majka - žena koju je jedva poznavala. U svom pismu, Gledis je rekla svojoj ćerki da ima sestru, a ta sestra bila 12-godišnja devojčica po imenu Norma Džin, odnosno Merilin Monro. I upravo ovo pismo promenilo je Bernisin život. Od tada, dve polusestre su započele vezu koja se nastavila sve do Meriline rane smrti 1962.

Merilin je mnogima rekla da nema žive članove porodice

Merilin Monro je provela deo svog detinjstva u sirotištu, a kada je postala slavna novinarima je rekla niko iz njene porodice nije živ, te su mnogi zaključili da je siroče.

Tek nakon Merilinine smrti, Bernis je prekinula tišinu i rekla svetu o svojoj polusestri - sestri koju je jako volela. Kako se ispostavilo, Bernis je bila ta koja je odabrala kovčeg i pogrebnu haljinu pale holivudske zvezde.

Merilin dok je bila Norma Džin

Prvih 19 godina svog života, Bernis je bila nesvesna činjenice da ima polusestru. To je bilo tridesetih godina prošlog veka kada Merilin bila Norma Džin. 

Merilin, kao i Bernis nije ništa znala o svojoj porodici. Sve što je znala je da nema nikoga osim svoje majke Gledis. Povremeno je živela sa majkom do svoje desete godine. Ali većinu vremena je bila smeštena je u hraniteljski dom.

Ponekad je živela sa svojom majkom, ali Gledis nije bila dovoljno mentalno stabilna da brine o svojoj ćerki. U jednom trenutku, Merilin je poslata da živi sa prijateljicom njene majke po imenu Grejs Godard.

merilin monro krila je da ima rođenu sestru
20thCentFox Collection / Everett / Profimedia 

S druge strane Bernis je rane godine provela sa bratom Džekijem, ocem i njegovom ženom – njenom maćehom. Ali Bernis se uvek pitala ko je njena prava, biološka majka.

Obe devojčice su odrasle u nestabilnim domovima, a nakon što je Gledis napustila Merilin i otišla da se leči od mentalne bolesti, Merilin je poslata u sirotište.

S druge strane Bernis je morala da trpi maćehu koja je bila ohola žena. Njihov brat Džeki je nažalost preminuo u 14. godini, a nakon što godinama nije čula za svoju rođenu majku, Bernis je zaključila da je verovatno i ona preminula. Međutim, kada je napunila 19 godina i kada je trebalo da se uda, njena majka se iznenada pojavila u njenom životu u obliku pisma.

Bernis je imala 19 godina kada se udala za Paris Miracle, a ubrzo nakon toga otac joj je došao sa pismom u ruci, a radoznala i zbunjena Bernis je prihvatila pismo koje je već bilo otvoreno. Pismo je napisala Gledis, priznajući da ima 12-godišnju sestru po imenu Norma Džin.

Uz ovu šokantnu novu informaciju, Gledis je poslala i adresu na koju bi Bernis mogla da šalje pisma sestri. Gledis je napisala pismo kada je već bila hospitalizovana. 

merilin monro imala je rođenu sestru bearnis
Eve Arnold/Magnum Photos, Supplied by PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia 

Bernis nije dugo razmišljala, odmah je odlučila da napiše pismo sestri uz koje je poslala sestri i jednu svoju fotografiju, a kada joj je Merilin poslala odgovor, učinila je isto. Kada je Merilin, koja je tada imala 12 godina pisala Bernis, bila je slatka i puna pitanja. Želela je da zna sve o svojoj starijoj sestri i kakav joj je život bio u Kentakiju.

Sestre su se godinama dopisivale, a Bernis je pokušavala da smisli kako da pomogne sestri, te da Normu Džin izbavi iz starateljske porodice.

Kada je Merilin napunila 16 godina, Bernis je dobila pismo u kojem je saznala za veridbu svoje sestre. 1942. Merilin se udala za Džima Dohertija, koji je imao 21 godinu, a mladi par se preselio na ostrvo Santa Katalina, nakon čega se Doherti pridružio trgovačkoj mornarici.

Iako se još nisu lično srele, Bernis je bila srećna što je čula da je Merilin pronašla čoveka koji ju je usrećio. 

Bernis je kroz svoja pisma saznala da Merilin uživa u svojoj novoj ulozi domaćice, ali Drugi svetski rat stavio je tamni oblak iznad svačijeg doma, uključujući i Bernisin dom. Ona i njena porodica razmišljali su da napuste Kentaki. Godine 1944. preselili su se u Detroit, sve vreme držeći Merilin u toku o tome gde se ona nalazi.

Merilin je takođe obaveštavala svoju sestru gde se nalazi. Merilin je uskoro postaala model, ali problem je nastao jer ju je to koštalo braka. Sa obećavajućom novom karijerom na vidiku, dala je otkaz u fabrici. Počela je da radi kao manekenka i hostesa, što je u njen život donelo novu vrstu nestabilnosti. Dobra vest je, međutim, da je konačno uspela da vidi Bernis uživo.

Njih dve su se konačno srele 1944. godine, kada je Merilin imala 18, a Bernis 25 godina. Merilin je bila ta koja je otputovala u Detroit da poseti Bernis i njenog muža u njihovoj kući.

Tokom prvog susreta mnogo su pričale o svojoj majci. Merilin je otkrila da Gledis nije videla deset godina, a poslednji put ju je videla u mentalnoj ustanovi, kada ju je posetila. Priznala je Bernisi da je tada poželela da nikada nije posetila svoju majku.

Uprkos tome što ih je napustila, obe sestre su i dalje volele svoju bolesnu majku. Nijedna sestra nije znala da će Gledis uskoro ponovo biti u njihovim životima, ali dok se ona ne pojavi, Bernis i Merilin su posećivale jedno drugo.

Prilikom njihove prve posete, Bernis je primetila da njena sestra muca. Merilin je često mucala i pokazivala nedostatak samopouzdanja kada je govorila, ali ipak, kada je govorila o temama koje je dobro poznavala, njeno mucanje bi prestalo.

Posle četiri godine braka, Merilin je 1946. podnela zahtev za razvod od Dohertija. Deo razloga je bio njen agent koji joj je rekao da filmski studiji nerado angažuju udate žene jer imaju tendenciju da svoju porodicu stavljaju ispred svojih karijera.

Tokom svog prvog susreta sa Zanukom i Benom Lajonom u studiju, uzela je ime Merilin Monro. Lion je predložio Merilin jer je mislio da ga podseća na brodvejsku glumicu Merilin Miler.

Tokom slobodnog vremena iz studija, Merilin je vodila svoju sestru, majku i sestričnu u slikovite vožnje po Los Anđelesu. Fotografije koje su zajedno snimili na plaži bile su neke od Bernisovih omiljenih uspomena sa njenom sestrom.

Od početka Marilinine karijere, Bernis je uvek primećivala kako se njena sestra izdvaja od svojih kolega glumica. Videla je kako će njena sestra stići u studio sa frizurom i šminkom bez obzira na to koliko je zauzeta. Merilin je volela pažnju javnosti.

Ali koliko slava može biti mač sa dve oštrice svedoči i činjenica da su obožavaoci Merilin Monro često upadali u zgradu u kojoj je živela Bernis sa porodicom. Stoga je Merilin kasnije svima pričala da je siroče, te da nema nikog od porodice.

Bernis je znala sve o pričama koje je njena sestra izmislila za štampu.

"Davala je lažne priče o svom poreklu preko svojih ljudi za odnose s javnošću", napisala je Bernis.

"Mislila je da može da sačuva moj normalan život i moju porodicu i da može da zaštiti privatnost naše majke davanjem lažnih tragova štampi."

Želela je da njeni obožavaoci budu fokusirani na njen posao - a ne na privatni porodični život, a Bernis nikada nije javno govorila o svom odnosu sa sestrom sve dok Merilin nije umrla 1962.

"Povremeno sam bila u iskušenju da ispravim neke od pogrešnih shvatanja o Merilin…" napisala je. Za Merilin, svako ko je podelio detalje njenog privatnog života – bilo laskavo ili ne – bio je nelojalan, i ona bi brzo prekinula kontakt sa njima.

Kada su bila teška vremena i nije imala kome da se obrati, uvek je mogla da se osloni na Bernis kao rame za plakanje. Znala je da će njena sestra slušati bez osude.

Kasnije, kada se Marilin brak sa Arturom Milerom raspao, pozvala je svoju sestru da razgovara o tome. Uvek je znala da može da se osloni na Bernis.

Tokom svog dugog života Bernis nije napisala nijednu drugu knjigu osim "Moja sestra Merilin". Radila je kao knjigovođa i dizajner kostima. Kad je 1967. godine otišla u penziju, uzela je majku iz sanatorijuma i brinula se o njoj u svojoj kući u Gejnsvilu u kojoj ju je Merilin posetila godinu dana pred smrt i u kojoj i danas živi.

Merilin Monro preminula je 5. avgusta kada ju je policija pronašla mrtvu u njenoj kući, a kao uzrok smrti navelo se predoziranje barbituratom. Imala je samo 36 godina.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!