Iako je od tragične smrti princeze Dajane prošlo 25 godina, interesovanje celog sveta za princezu Dajanu ne jenjava. Od samog početka, otkako je počela da se pojavljuje sa princom Čarlsom, cela Velika Britanija, a zatim i ostatak sveta, poludeo je za njom.

Vest da je voljena princeza izgubila život u tragičnoj saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. bežeći od paparaca u Parizu, zavila je u crno njene brojne obožavatelje, a princeza Dajana, koja je u trenutku smrti imala samo 36 godina, ušla je u legendu.

Princ Čarls i princeza Dajana.
Royalty / Rainbird / Profimedia 

Zato ne čudi i to da je i novi dokumentarni film, koji se bavi njenim životom, izazvao veliko interesovanje publike. Ove je srede izašla je najava za dokumentarni film 'The Princess' koji je režirao Ed Perkins, a u samo dva dana trejler je skupio preko sto hiljada pregleda. Film se bavi Dajaninim kompleksnim odnosom s medijima, od početka njene romanse s princem Čarlsom pa sve do njene smrti koja se dogodila praktičko pred kamerama.

Najava počinje prilično intimnim intervjuom Čarlsa i Dajane iz vremena kad su bili vereni, a u samo nekoliko sekundi saznajemo kakav im je bio prvi utisak jedno o drugom kad su se tek upoznali.

"Sećam se da sam pomislio da je to vrlo vesela, zabavna i privlačna 16-godišnjakinja", rekao je Čarls i zatim se obratio Dajani: "Ne znam šta si ti pomislila o meni..."

Princ Čars je pomislio da je princeza Dajana privlačna 16-godišnjakinja.
PA Archive/Press Association Images / PA Images / Profimedia 

"Da si prilično neverovatan", odgovorila je kratko princeza.

Ovih nekoliko sekundi dalo je ipak jedan novi uvid u vezu Čarlsa i Dajane, koji su u braku proveli 15 godina, a poznato je da taj brak nije završio baš srećno.

Naime, princ Čarls je bio 12 godina stariji od Dajane, što možda ne zvuči puno, ali u trenutku kad su se upoznali, ta je razlika bila puno značajnija. Dok je Čarls imao 29 godina i tad bio u vezi s njenom starijom sestrom Sarom Spenser, Dajana je svog budućeg supruga upoznala kao tinejdžerka, sa samo 16 godina.

Iako je, kako i sam priznaje na snimku, Čarls već tad bacio oko na mladu Dajanu, do njihovog prvog sastanka su prošle još pune tri godine. Njihova veza je započeta 1980. kad je Dajana imala 19, a Čarls 31 godinu. Veridbu su objavili već sledeće godine, 1981. a iste godine su se i venčali, 29. jula. Dajana je na svom venčanju imala 20 godina, a Čarls 32.

venčanje princeze Dajane i princa Čarlsa.
Profimedia 

Njihov brak je potrajao 15 godina, razveli su se u avgustu 1996, a samo godinu dana kasnije Dajana je preminula od posledica povrda koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći na ulazu u tunel Pont de l'Alma u Parizu.

Prenos sahrane je bio jedini događaj koji je nadmašio njeno i Čarlsovo venčanje. Gledalo ga je dve i po milijarde ljudi širom sveta.

Princeza Dajana je nastradala u saobraćajnoj nesreći u Parizu.
Agence / Bestimage / Profimedia 

Izvorno, plan je bio da princezin grob bude u trezoru porodice Spenser u crkvi u Great Bringtonu. Međutim, mlađi brat princeze Dajane, Earl Charles Spencer, odlučio je da promeniti taj plan. Želeo je da princ Vilijam i princ Hari mogu da posećuju Dajanin grob kad god žele bez brige o privatnosti. Područje u kojem se nalazi grob je uz jezero poznato kao The Oval, smešteno unutar vrta Althorp Park.

Imanje Althorp House se nalazi sat i po vožnje od Londona i može se posetiti tokom leta. Gosti ne mogu da posećuju grob, ali mogu da ostave poruke i poklone na spomeniku izgrađenom preko puta groba. Put do jezera obrubljen je s 36 stabala hrasta, od kojih svako predstavlja jednu godinu Dajaninog života.

Više fotografija nikad prežaljene princeze Dajane pogledajte u galeriji:

Photoshot / Avalon / Profimedia, VINCENT AMALVY / AFP / Profimedia Princeza Dajana i princ Čarls.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!