Tog 8. decembra 1980. godine  jedan od najvećih muzičara svih vremena Džon Lenon ubijen je ispred zgrade u Njujorku.

Lenona je usmrtio obožavalac Mark Dejvid Čepmen koji je u njega ispalio 4 metka, a iako je hitna pomoć došla za svega nekoliko minuta, doktori su mogli samo da konstatuju smrt.

Njegova udovica Joko Ono sledećeg dana je saopštila da neće biti sahrane i da će njegovo telo biti kremirano, a pepeo posut po Central parku gde se danas nalazi i spomen ove muzičke legende - obeležje "Strawberry Fiedels" Memorial".

Joko Ono bila je sa Džonom do njegove smrti
John Kelly / Camerapress / Profimedia 

Lenon je sve ostavio supruzi i sinu

Džon Lenon je svo svoje bogatstvo ostavio upravo Joko i njihovom sinu, dok svojoj prvoj ženi i sinu iz tog braka nije ostavio ništa. Razlog više zbog koga su konceptualnu umetnicu Joko Ono smatrali "najodvratnijom ženom svih vremena", a tek nakon njegove smrti saznalo se šta mu je sve radila i kako se ponašala.

Nije tajna da su upravo nju i krivili za raspad "Bitlsa", a kako se kasnije otkrilo, pre nego što će se "slučajno" sresti u galeriji, sledila ga je gdegod se pojavio. U knjizi "Biti Džon Lenon: Nemirni život", autor Rej Konoli tvrdi da je Joko u početku htela da Lenon bude sponzor njenih umetničkih dela i da nije prihvatala "ne" kao odgovor. Obasipala ga je pismima, a kako se navodi, sem njega niko njom nije bio oduševljen.

Mnogi Joko Ono krive za raspad Bitlsa
printscreen/youtube 

Opsedala Pola Merkatnija

Joko je najpre opsedala Pola Merkatnija, ali ju je on odbio, pa je prešla na Lenona.

Ni Lenonova porodica nije bila oduševljena njome, a Džonova tetka Mimi navodno ju je zvala "otrovnim patuljkom". Joko se nije dopadala ni ostatku benda, niti su je želeli u njihovoj blizini, na probama niti u studiju dok su svirali.

Joko je polako zavodila Lenona, čak se pojavila i sa duhovnim učiteljem u Indiji gde su bili Džon, Pol i Džejn Ašer. Na kraju je on zbog nje odlučio da ostavi svoju suprugu Sintiju. Joko je pre Džona imala dva braka. Joko i Džon su postali i par i bend.

"Ona je dobila šta je htela, postala je slavna", piše autor, te dodaje da se nakon toga Džon više nije odvajao od nje. Prisustvovala je svim snimanjima "Bitlsa", a čak su se isto i oblačili. Prigovarala mu je i da je rokenrol previše agresivan i govorila da joj se ne sviđa to što sviraju.

"Postao zavisan od heriona zbog nje"

Navodi se i da je Lenon postao zavistan od heroina upravo zbog Joko, te da je zabavljanje sa jednim od Bitlsa bio jedini način da se proslavi s obzirom da je u to vreme bila slabo poznata avangardna umetnica.

Lenon je u početku uzimao amfetamine i pio mnogo alkohola, a nakon toga se prebacio na marihuanu s kojom ga je upoznao Bob Dilan. Nakon toga je prešao na LSD. Bitlsi su se u to vreme odlučili za pauzu, a Lenon je počeo da se zanima za produhovljenost.

Joko Ono imala je ambicuju da zavede Pola Merkatnija a onda je prešla na Džona Leona
Shutterstock 

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje "magije". Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme. Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Terala ga da je zove MAMA

Kako autor knjige navodi, Joko je Lenonu bila više od žene, i čak ga navodno terala da je zove "majka" što je on radio do sve pred smrt. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega. Džon se povukao iz javnosti.

"Joko ga je zaključala“, rekao je jednom prilikom Mik Džeger.

Joko tvrdi da joj Lenon i danas nedostaje, kao i sinovima. Ona se i dalje bavi umetnošću i redovno nastupa na umetničkim bijenalima.

Joko Ono kaže da joj Lenon i danas nedostaje
printscreen/youtube 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!