Iako su prošle decenije od drugog svetskog rata, sam pomen Hitlerovog imena i dan-danas izaziva jezu u mnogima i to ne bez razloga. Po nekim proračunima, u periodu od 1939. do 1945. godine poginulo je između 40 i 50 miliona ljudi.

Kada je reč o jednom od najbrutalnijih diktatora svih vremena, on je izvršio samoubistvo u svom bunkeru nakon što su ga ganjale sovjetske trupe. Iako zvanično nije imao naslednika, tokom svih ovih godina na mrežama su se pojavljivale informacije o njegovim ljubavnicama i aferama iz kojih je zapravo dobio decu.

Međutim, jedna od najupečatljivijih priča bila je veza Hitelera i unuka proslavljenog kompozitora Volfganga Vagnera - Vinifred.

Ona je i sama radila u operi i bila je zadužena za scenu, a iako je bila u braku, sa čovekom istog prezimena, ali rodom iz Velike Britanije, navodno je imala strastvenu aferu upravo sa naci zlikovcem sa kojim je dobila i dete. Kako su neki nemački listovi pisali, priče su otišle toliko daleko da se tvrdilo da Vinifred godinama nije mogla da ima dece sa suprugom, a onda je volšebno ostala trudna. Kasnije se navodno ispostavilo da je u pitanju hitlerovo dete, a tajnu je odnela u grob, s tim da je za to znalo samo par ljudi.

Iako se ova informacija krila i pokušavala da se zataška, porodica Vagner je i te kako na svojoj koži osetila breme priče koja nije bila ni proverena. Najviše se sve dorazilo na Katerinu, Vinifredinu unuku koja je i sama kompozitorka i ugledan član društva.

"Dok sam odrastala konstantno sam suočavana sa temom da li je moja baka bila Hitlerova ljubavnica", rekla je još davne 2009. Katerina. "Da li je bila ili ne sa Hitlerom, da li je moj otac plod zabranjene ljubavi? Ne znam. Niko iz moje porodice nije želeo da priča o tome. Ali ako ja ne pitam ova pitanja, ko će?", zapitala se Katerina tom prillikom.

Ona je bila rešena da jednom zasvagda dođe do istine i vidi da li njena porodica ima veze sa Hitlerom ili ne. Ipak, javnost koja ju je i pre toga nazivala "Hitlerovom unukom" ubeđena je da postoji sličnost, te da Katerina čak i ima neke crte najsurovijeg naciste.

Katerine Vagner suočila se sa otpužbama da je potomak Hitlera.
TIMM SCHAMBERGER / AFP / Profimedia 

Ipak, Katerina je svoju karijeru gradila potpuno drugačije. Kako kaže, dužnost joj je da skine ljagu kako sa imena Vagner porodice, tako i sa imena svoje bake. Ona je angažovala genetičare i istraživače da bi utvrdila da li ima ikakve veze sa Hitlerom.

No, kako je uopšte i napravljena konkcija?

Vagnerove kompozicije postale su veoma omiljene među nacistima, a među simpatizerima je i bio i Hitler koji je Vinifred upoznao još početkom 1930-ih, a koja je delila njegov antisemitizam, i dala mu nadimak "Vuk".

Postojale su priče i da želi da se razvezde od supruga i uda za Hitlera jer su emocije bile toliko jake. Afera je trajala do samog kraja, i iz nje su navodno dobili sina, Katerininog oca.

Katerina se trudi da održi nasleđe svog čukundede, ali i dalje mnogo toga zavisi od toga da li postoje veze sa nacistima ili ne, kako je i sama istakla.

Ona je više puta tokom karijere organizovala i nastupe jevrejskih horova zbog čega se našla na meti neonacista koji su joj poručili da "sramoti dedu", očigledno ne prihvatajući da neko, da čak i da jeste njegova naslednica, nema nameru da poštuje njegove principe.

Katerina danas i dalje organizuje koncerte, i radi kao stage direktor, baš kao i njena baka nekad, a nepoznato je da li je na kraju uspela da utvrdi da li je na kraju zaista Hitlerova unuka ili ne.

Katerina Vagner trudi se danas da skine ljagu sa imena porodice.
Nicolas Armer / AFP / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!