U jednom od najjezivijih kultova svih vremena NXIVM (Neksijum) bila je i unuka pricneze Jelisavete Karađorđević, Indija Oksenberg.

Svet se i dalje seća dramatične borbe njene porodice da je izvuku iz morbidne sekte, a s obzirom da je tada imala samo 19 godina, te da su joj izgladnjivanjem i posebnim "časovima" potpuno ispravili mozak, u početku se opirala, međutim, priča je ipak na kraju imala srećan kraj, a Indija je celo iskustvo podelila kroz dokumentarac "Seduced: Inside the NXIVM Cult".

Javnost je tada prvi put mogla da čuje detalje zbog kojih se mnogima dizala kosa na glavi. Sve je počelo 2015. godine, kada se Indiji obratila Alison Mak, glumica iz serije “Smallville” u želji da se i ona pridruži tajnom kultu, koji je opisala kao sestrinstvo.

Indija je tada živela sa Alison u Albaniju, gde je i bilo sedište grupe, a morala je da joj kuva i čisti i potpuno joj se povinuje. Na kraju se izgladnjivala, jer joj je rečeno da dnevno ne sme da unosi više od 500 kalorija.

Indija Oksenberg imala je samo 19 godina kada je ušla u kult.
Elder Ordonez / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Indija je morala da prati poseban "nastavni plan i program" koji je podrazumevao nedostatak sna i toliko malo hrane da je izgubila sposobnost kritičkog i nezavisnog razmišljanja. Ono što nije shvatila jeste da je dovedena da postane robinja vođe NXIVM-a, Kita Ranijerija koji ju je redovno seksualno iskorišćavao.

Njena mama, Katarina Oksenberg, je bila ta koja je izašla u javnost želeći da spasi svoju ćerku 2017. godine i koja je razotkrila Kita Ranijerija i njegov kult. Ona je svim silama uspela da prikupi silnu dokumentaciju, te se sledeće godine sastala sa tužiocima, što je pomoglo u istrazi protiv njega i dovelo do njegovog hapšenja u martu 2018. Proglašen je krivim, kasnije te godine je osuđen na doživotnu kaznu.

- Kad su se on i njegovi najviši ‘poručnici’ razišli, ta odvojenost stvorila mi je malo prostora da počnem da se preispitujem, ali morala sam biti oprezna jer sam znala šta su radili ljudima koji su napustili NXIVM: sprovodili su atentat na njih- rekla je Indija u dokumentarcu.

Iako je vođa bio uhapšen, a detalji o kultu već poznati javnosti, Indija je i dalje verovala u ono što su joj rekli on i Alison Mak. Da je to ipak bio jedini put ka potpunom prosvetljenju, da je njena ekstremna dijeta, zbog koje joj je opadala kosa i zaustavljena menstruacija, bila nužno sredstvo za dokazivanje njene snage i samokontrole, te da odnosi koje je imala sa vođom nisu bili zbog zadovoljstva, nego način da radi na pitanjima svoje intimnosti.

Indija Oksenberg kaže da joj je trebalo mnogo vremena da prevaziđe traume zbog kulta.
Elder Ordonez / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Ona dugo nakon svega toga nije mogla da se oporavi, i u jednom intervjuu je rekla:

- Plan mi je da uzmem odmor, isključim svu tehnologiju i sa verenikom odem na putovanje. Nameravamo da se venčamo, da, želim da se udam i postanem majka. Moj verenik je sjajan čovek. Mnogo mi je pomogao. Ne osuđuje me, niti mu smeta moja prošlost. Okrenut je isključivo budućnosti.

Indija je danas veoma aktivna na Instagramu gde često deli svoja osećanja i sve sa čim se suočava.

-Trebalo mi je neko vreme da se osećam prijatno kad se fotografišem, posebno posle ovih poslednjih nekoliko godina. Nedavno sam odlučila da napravim nekoliko fotografija sa prijateljem fotografom u mom malom stanu. Bila sam tako nervozna, ali i uzbuđena da vidim kako ću se osećati. Želela sam da bude opušteno i umetničko, ali i da budem potpuno iskrena sa svojim prijateljem o tome kako sam se osećala tokom našeg fotkanja. Nisam želela nikakvu šminku ili frizuru, samo ja u svojoj kuhinji, družim se sa svojim mačkama (mačke koje su malo manje sarađivale sa nama), ali to je bila inspiracija. Evo nekoliko fotografija od ove jeseni. Nisu uređene, ali nam se dopale ovako - napisala je ispod jedne od fotografija pre nekoliko meseci.

Inače, Alison Mek optužena je za vrbovanje žena i dobila je kaznu od tri godine zatvora. Pre nego je osuđena, Mek je nekoliko dana ranije u pismu svojih advokata napisala da izuzetno žali zbog cele situacije i da joj je saradnja s Kitom Ranijerijem, vođom ovog zloglasnog kulta osuđenim na čak 120 godina zatvora, bila najveća greška u životu.

Alison Mek osuđena je na tri godine zatvora.
Alberto Reyes / ddp USA / Profimedia 

U toku suđenja brojne žrtve nazvale su nekada omiljenu holivudsku slatkicu "izazito okrutnom koja ih je zastrašivala i brutalno kažnjavala." Žrtve su neretko slikane i snimane tokom odnosa, a upravo je Alison bila ta koja je to radila. S obzirom da je sud procenio da je njeno izvinjenje iskreno, umesto 14, Alison služi kaznu od tri godine u zatvoru u Dablinu.

Alison Mek žrtve su opisale kao izrazito okrutnu.
LionsShareNews / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Indija Oksenberg javno joj je oprostila sve nakon što joj se glumica i lično obratila pismom.

- Nemam razlog da joj ne oprostim, jer njene reči zvuče iskreno i veoma tužno... Izgleda da je i ona shvatila tek sad ko je stvarno bio Kit - započela je Indija i dodala:

- To neće izbrisati sve što je urađeno meni i drugim žrtvama, ali je definitivno nešto što mi daje mir da krenem napred - rekla je unuka pricneze Jelisavete, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji ispod:

pritnscreen/instagram Indija Oksenberg danas živi potpuno drugačiji život nakon ozloglašenog kulta u kom je provela godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!