Holivudsku slatkicu Saru Hajland publika je zavolela nakon serije "Moderna porodica" iako je malo ko znao kroz šta je prolazila čak i na setovima.

Sada je u podkastu svoje bivše koliginice sa seta i televizijske mame Džulije Boven sve detalje o borbi sa opakom bolešću.

Nadimak "najhrabrija zvezda" nije dobila slučajno, jer je do svoje 30 godine imala 16 velikih operacija, a čak 10 su obavljene tokom snimanja hit serije.

Njena najzapamćenija uloga do sada jeste Hejli Danfi iz serije Moderna porodica koja glumi bezbrižnu, često nepromišljenu tinejdžerku, ali Sara Hajlandje glumica koja je iza kamera ove serije potpuno drugačija.

Sara Hajland nosi nadimak "najhrabrija zvezda".
Shutterstock 

Deluje preozbiljno s obzirom na činjenicu kako je već u ranim tridesetim ostvarila ono što mnogi ne uspeju za ceo život. Dok jedni smatraju da bi trebala više da uživa životu u kojem joj se sve složilo kao u bajci, drugi je tek nakon otkrivanja svog privatnog života savršeno razumeju u nameri da svoj život živi onako kako njoj prija.

Naime, u podkastu Quitters glumice Džulije Boven koja je u hit seriji tumačila ulogu Hejline mame Kler Danfi, ispričala je kako izgleda druga strana njene priče o uzletu u zabavljačkoj industriji i zašto je tokom snimanja serije, od septembra 2009. do aprila 2020. godine, na setu ostavljala utisak preozbiljne i distancirane devojke.

"Postoje cele epizode serije čijih se snimanja jedva sećam. Prošle su kao u magli", rekla je Sara u podkastu.

Razlog je teška bolest, urođena displazija bubrega, što znači da joj bubrezi nisu dovoljno razvijeni da obavljaju svoju funkciju u normalnoj meri, s kojom se bori otkako zna za sebe. Doduše, prvih pet godina snimanja serije nije bilo tako strašno jer se inače ne bi upustila u taj projekat.

Saru su doktori nakon dve transplantacije bubrega šokirali dijagnozom endometrioze maternice i jajnika, što je takođe morala hitno da operiše. Nedugo nakon te operacije, morala je da operiše i bruh koji je bio posedica prethodnih odlazaka "pod nož".

Borba za život

Na početku su joj odlasci na set bili poput odmora od druženja s lekarima. Kako je rasla, problemi sa zdravljem bili su sve teži, a bol sve snažniji. Naime, zbog vitalnih organa koji nikad nisu radili kako treba posledice je trpeo ceo organizam. Ne bi li je održali u životu, doktori su je operisali petnaest puta od čega su dva zahvata bile transplantacije bubrega.

"Sada sam dobro. Zdravlje mi je stabilno. Doduše, jako dugo nisam napustila kuću ali sada je sve u redu", rekla je u podkastu koleginici koja je svedočila njenim najtežim trenucima na setu.

Bilo je situacija kad je bolest mladu glumicu toliko iscrpela i toliko ju je bolelo da je ležala na setu s toplim oblogama. Kad je trebalo da ponovi scenu, sklupčanoj i iscrpljenoj Sari prilazila bi Džulija Boven.

"Nikad neću zaboraviti snimanje na lokaciji u Los Anđelesu. Sunce je zašlo, bilo je hladno. Sara je u skladu sa scenom nosila laganu suknju. Bila je ranjiva i tako mlada, tokom pauze je stavljala vruće obloge na bubrege. Trebali smo da ponovimo pa sam došla do nje da proverim kako se oseća i da vidim da li ima snage. Ustala je poput robota i odradila svoj deo. Znali smo da joj nije lako, ali bi uvek nekako isključila bol kad je bila reč o poslu", ispričala je Boven.

Mlada glumica dodala je kako tokom snimanja zbog iscrpljenosti nije mogla da ostane budna osam sati u kontinuitetu. Na setu je funkcionisala tako što bi, čim bi završila sa scenom, naslonila glavu na sto i smesta zaspala. Probudili bi je pre nove scene, a ona bi glumeći bezbrižnu i vrckavu tinejdžerku junački, bez pritužbi, odradila svoj deo do nove pauze i prilike za odmor.

Tako je bilo i kad je godinu dana, tri puta nedeljno, odlazila na dijalizu jer joj se stanje toliko pogoršalo da nije bilo drugog načina. Naime, njeno telo odbacilo je bubreg koji joj je 2011. godine, kad je imala 21 godinu, dao otac Edvard , takođe glumac. Doktori su prethodno transplatovani organ morali da odstrane, a život joj je spašavala dijaliza.

Detalji teške bolesti Sare Hajland
Youtube Sara Hajland ispričala je sve detalje mukotrpne borbe sa transplatacijom bubrega.

Neverovatno hrabra glumica nadvladala je i taj udarac. S mukama sa zdravljem nosila se bez reči pritužbe na setu, ali uoči odlaska u bolnicu 2016. zbog druge transplantacije, kad joj je mlađi brat Jan Hajland donirao bubreg, toliko je "potonula" da je pomišljala na najgore.

"Šta ako se odbacivanje ponovi? Osim toga, moj brat je tako mlad. Šta da radim? Taj čin delovao mi je kao savršen beg od još jednog ciklusa dijalize. Gotovo 27 godina živela sam s bolom. Uvek sam bila ili u bolnici ili se pripremala na ponovni odlazak. Mislim da nije prošlo više od jedne ili dve godine, a da nisam bila hospitalizovana. Zaključila sam da bi svima bilo lakše da me nema, osećala sam se kao teret", priznala je.

Na sreću, crne misli ipak nije sprovela u delo. O narušenom mentalnom zdravlju javno je progovorila 2019. godine, dok je u podkastu Džulije Boven ispričala kako se iščupala iz nezavidne situacije.

Potonule nade

"Kad odrastaš sa zdravstvenim problemima i uvek osećaš bol, moraš da naučiš kako da imaš debelu kožu, da se praviš da si jači inače će te okolina doživljavati kao slabu, patetičnu i tužnu osobu. Ne želim od sebe da pravim žrtvu. Ne sviđa mi se da me drugi vide kao žrtvu", dodajući da je ponosna na sebe što je javno progovorila o svojoj depresiji kao i o tome što ju je dovelo u to stanje.

Ono što je usledilo posle javnog priznanja, jako ju je iznenadilo: neznanci su je zasuli pismima podrške, zahvaljujući joj što je podelila svoju muku i pomogla im da se lakše nose s sopstvenim zdravstvenim problemima.

Da je teško bolesna, medijima je pre odlaska na njenu prvu transplantaciju otkrila frizerka sa seta Moderne porodice.
LRR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Ipak, slava ima i mračnu stranu. Da je teško bolesna, medijima je pre odlaska na njenu prvu transplantaciju otkrila frizerka sa seta Moderne porodice. Svi su počelida je zovu, podigla se neverovatna medijska prašina pa je glumica na kraju morala da istupi u javnost. Sve je ispričala o svojoj bolesti, a pritom se, kaže, osećala lakšom jer se javnim priznanjem rešila tereta da krije zašto već godinama ima izražene podočnjake, puno spava i ponaša se rezervisano.

Ali, osvrnula se i na to kako se osećala kad su je mediji ne znajući još da je teško bolesna, "optužili" da ima poremećaj s ishranom jer je zbog odlazaka na dijalizu drastično smršala. A kad joj je, zbog lečenja steroidima, lice bilo natečeno, morala je da odgovara na kritike da izgleda "debelo" i da negira glasine da je trudna.

Novi život

Zato je uoči druge transplantacije bila puno opreznija: svu snagu morala je da usmeri na sebe umesto da daje izjave kako je, eto, čeka novi izazov. Sve je prošlo u redu, a njeno telo taj put je prihvatilo poklonjeni bubreg. Danas kaže kako je izvukla pouku da nikad ne treba odustati od sebe, a zauzvrat je dobila ispunjeniji život nego što se nadala i u najluđim snovima.

Danas je njeno stanje daleko stabilnije, iako zbog svojih problema daleko više mora da vodi računa čak i kada su najobičnije prehlade, no, veliku podršku pronalazi i u svom vereniku Velsu Adamsu kog je upoznala nekoliko dana nakon druge transplatacije bubrega.

Sara Hajland veliku podršku pronalazi i u svom vereniku Velsu Adamsu.
Billy Bennight / ADMedia / Profimedia 

Ovih dana najveći joj je problem da planira venčanje s radijskim voditeljem Velsom Adamsom, da razmišlja o venčanici, pozivnicama, cveću i svemu ostalom.. Njen izabranik je nekadašnji takmičar rijaliti šoua "Bachelorette i Bachelor in Paradise" u kojma usamljena srca traže ljubavnu sreću. Pronašao ju je 2018. sa zvezdom Moderne porodice, a verili su se godinu kasnije. Pred njima je, tvrdi Sara, ispunjen i srećan život.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!