Kraljica Elizabeta II povodom proslave 70. godišnjice stupanja na presto, objavila je da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj. 

Kraljica je takođe podržala svog najstarijeg sina kao budućeg monarha.

"Želela bih da vam svima izrazim svoju zahvalnost na podršci. Ostajem večno zahvalna zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate. I kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu", istakla je Elizabeta.

Ova izjava ukazuje da kraljica priprema budućnost posle svoje smrti i da visoko ceni Kamilu koja se udala za princa Čarlsa 2005. godine na civilnoj ceremoniji.

Do sada je bilo prihvaćeno da Kamila (74), druga supruga princa Čarlsa (73), bude samo princeza supruga.

Praksa je bila drugačija za supruge monarha kao što je princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, ili suprug kraljice Viktorije koji je poznat kao princ Albert, oni su označeni kao princ suprug, a ne kralj.

U decembru kraljica je promovisala Kamilu u najviši britanski viteški red, u koji niko od supružnika njene dece nije bio promovisan.

Domaća torta i Piletina za krunisanje

Među gostima u Sandringemu bila je Anđela Vud, bivša učenica kuvarske škole, koja je 1953. godine pomogla u stvaranju Piletine za krunisanje, jela na bazi karija i majoneza koje je tada prvi put napravljeno u čast vladavine Elizabete Druge, ali se u njemu uživa i danas. Kraljica je, obučena u svetloplavu haljinu, takođe isekla rođendansku tortu, koju je ispekao meštanin.

Elizabeta u nedelju obeležava Platinasti jubilej, prvi jednog britanskog monarha, pošto je na čelu države duže i od Elizabete Prve i od kraljice Viktorije.

Nastavila je da obavlja službene dužnosti duboko u svojim devedesetim godinama, ali se ređe pojavljuje u javnosti od kada je provela noć u bolnici prošlog oktobra, kada su joj lekari savetovali odmor.

Elizabeta, koja ima 95 godina, stupila je na tron Britanije i desetina drugih zemalja i teritorija, uključujući Kanadu, Australiju i novi Zeland posle smrti svog oca, kralja Džordža Šestog 6. februara 1952. godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!