Kada je 1998. godine prihvatila ponudu producentske kuće HBO da glumi jednu od četiri glavne uloge u seriji „Seks i grad“, Sara Džesika Parker nije ni sanjala da će joj to doneti svetsku slavu i popularnost koja traje sve do danas.

Za ulogu Keri Bredšo osvojila je dve Emi nagrade i četiri Zlatna globusa, a više puta je isticala da joj je omiljena nezvanična nagrada ikone stila.

Tih godina vratila je tabu temu intimnih odnosa u Njujork i postala modna ikona cele jedne generacije, one koja je obožavala cipele Manola Blanika i ispijanje koktela Kosmopolitan.

Sada se vraća na male ekrane u svojevrsnom nastavku hit serije, a ako ste mislili da je rođena pod srećnom zvezdom, prevarili ste se, jer Sara Džesika Parker je odrastala sa sedmoro braće i sestara, noseći haljine iz prodavnica u kojima su se prodavale za samo 99 centi.

Sara Džesika Parker postala je planetarno popularna nakon serije "Seks i grad".
Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Detinjstvo

Sara Džesika Parker je rođena 25. marta 1965. godine u Nelsonvilu u američkoj saveznoj državi Ohajo. Njena majka Barbara Parker je bila učiteljica i medicinska sestra u osnovnoj školi, a otac Stiven preduzetnik i novinar.

Kada je imala tek tri i po godine, njeni roditelji su se razveli i Sara je nastavila da živi sa majkom, koja se u međuvremenu udala za Paula Forstea, vozača kamiona kojeg danas smatra ocem, pa mu se tako i obraća.

Tokom njenog detinjstva živeli su u siromaštvu, a roditelji su se svim silama trudili da prehrane veliku porodicu. Koliko je bilo teško, govori i podatak da su im nekoliko puta isključili struju, a Božić i rođendani retko su se slavili baš zato što nisu imali novca.

Sara Džesika Parker od malena je volela umetnost.
Embassy Pictures Collection / Everett / Profimedia 

"I da mogu, nikada ne bih ništa promenila ni za šta… većinu detinjstva imali smo sve što nam je bilo potrebno. Nije bilo svega u izobilju niti je bilo svega, a većinu toga smo imali", rekla je godinama kasnije.

Iako su živeli u siromaštvu, njena majka se trudila da pruži deci najbolje moguće školovanje, ali i umetničko obrazovanje, vodeći ih često na baletne i pozorišne predstave.

Početak karijere

Sara je od najranijeg detinjstva pohađala pevanje i balet, a već sa osam godina za svoj talenat je bila plaćena nakon televizijskog debija u "The Little Match Girl".

Potom je sa bratom Tobijem dobila ulogu u brodvejskoj produkciji "The Innocents", nakon čega se cela porodica, koja je do tada živela u Sinsinatiju, preselila u Njujork da bi ona mogla da se posveti karijeri.

Paralelno je upisala školu baleta u Njujorku, ali i "Professional Children’ School" na Menhetnu. S četvoro braće i sestara odradila je i turneju, glumeći u predstavi "Moje pesme, moji snovi", a potom je 1979. godine dobila glavnu ulogu u mjuziklu "Annie" na Broadveju, glumeći s Bobom Hopeom.

Sara Džesika Parker rano je počela da se bavi glumom.
Columbia Pictures Collection / Everett / Profimedia 

Punih godinu dana igrala je tu predstavu, a potom je dobila ulogu u CBS-ovom sitkomu, ali i filmovima "Footloose", "Devojke žele samo zabavu" i "Priča iz Los Anđelesa".

A iako je odigrala sve te prilično važne uloge, koje su je izgradile kao osobu i zbog kojih je mnogo toga naučila, tek joj je ona u "Seks i gradu" nagomilala bogatstvo, ali i donela neslućenu slavu. Upravo je bogatstvo bilo ono o čemu je sanjala kako bi članove svoje porodice napokon mogla da izvuče iz siromaštva i da im pruži život kakav su oduvek želeli.

"Seks i grad" kao vrhunac karijere

1997. godine u ruke joj je stigao scenario napisan prema knjizi Kandas Bušnel o prijateljstvu i seksualnom životu četiri neudate i zaposlene žene u Njujorku, a producent Daren Star svim silama je hteo upravo Saru da vidi kao Keri Bredšo, ali ona se premišljala.

Kako je rekla, nije se osećala prijatno da se skida pred kamerama, a mrzila je i psovke. U njenom ugovoru dodata je tada stavka u kojoj je pisalo da se zbog serije neće skidati, pa je zbog toga i pristala.

Youtube, ROGER WONG / INSTAR Images / Profimedia Seks i grad doneo je Sari Džesiki Parker planetarnu slavu.

Ta uloga je doslovno lansirala među zvezde. Njeni stajlinzi, za koje je bila najzaslužnija Patrisija Field, kopirali su se širom sveta, a mnogi tvrde i da je upravo ona najzaslužnija za to da Manolo Blanik, kreator cipela, postane toliko poznat u Americi.

Snimanje je počelo 1998. godine, a završilo 2004. godine, a snimljena su i dva filma, a sada na HBO Max stiže nastavak pod nazivom "And Just Like That".

Uprkos silnom uspehu, milionima na računu, za šta su zaslužni i "poslovi sa strane", od unosnih reklamnih ugovora, preko poslovnih saradnji, do vlastite kolekcije parfema, cipela i sličnog, Sara Džesika Parker je i dalje ona devojka iz Ohaja koja čvrsto stoji s obe noge na zemlji.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Sara Džesika Parker obožava titulu modne ikone.
Printscreen/Youtube/ SEX AND THE CITY CLIPS