Amerikanka rođena 22. novembra 1984. danas puni 37 godina. Skarlet Johanson pre tri godine proglašena je najplaćenijom svetskom glumicom koja je svoj put zacrtala već u detinjstvu, kada je sa majkom prvi put otišla na audiciju za reklamu.

- Oduvek sam znala da želim da budem glumica. Za mene nije postojalo ništa drugo na svetu - ističe Skarlet Johanson.

Zvezda, koja je u dosadašnjoj karijeri ostvarila zavidan broj uloga, rođena je u Njujorku i živela je na Menhetenu u sedmočlanoj porodici. Naime, njen otac, danski arhitekta Karsten Johanson, imao je već sina Kristijana iz prethodnog braka, a sa glumičinom majkom producentkinjom Melani Sloan, dobio je još četvoro dece - stariju ćerku Vanesu, sina Adrijana, kao i blizance Skarlet i Hantera.

skarlet johanson
Shutterstock 

- Mojim roditeljima nije bilo lako da odgaje četvoro dece u malom stanu na Menhetenu. Pomagali su nam dobri ljudi i socijalne službe dajući nam za hranu. Roditelji su se razveli kada sam imala 13 godina, pa se mama preselila u Kaliforniju, a mi smo ostali sa tatom u Njujorku. Ta gorka iskustva nisu me pokolebala, nego su mi pomogla da postanem bolja i snažnija osoba - otkrila je glumica u jednom intervjuu.

Još dok je porodica bila na okupu i dok su živeli svi zajedno, glumičina majka je svoju decu odvodila na audicije, što joj nije teško padalo s obzirom na to da je i sama pre braka radila kao producentkinja i imala veliko iskustvo sa takvom vrstom posla.

- Sa sedam godina sa svojom braćom bila sam na audiciji za jednu reklamu. Ipak, dogodilo se ono što sam tada najmanje priželjkivala: ulogu je dobio najstariji brat Adrijan. Bila sam užasnuta jer nisu odabrali mene - priznala je glumica i ne sluteći tada kakva je karijera ispred nje.

skarlet johanson
Image Press Agency/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- Nikako nisam mogla da je utešim. Očajnički je želela da postane glumica. Bila je zaluđena filmovima Džudi Garland i svima govorila kako će jednog dana postati filmska diva - otkrila je majka Melanie u jednom obraćanju medijima.

Sa osam godina je napokon i dočekala svoju prvu malu, ali njoj, kako kaže, neprocenjivu ulogu. Naime, u off-Broadway predstavi "Sophistry" dobila je ulogu u kojoj je imala dve replike.

- Roditelji su tada shvatili da se ne šalim u vezi sa glumom pa su me upisali na časove u "Lee Strasberg Theatre Institute", a ubrzo i u privatnu školu za talentovane glumce "Professional Children’s School". Nikada nisam imala borbe u traženju sebe i onoga što želim da radim u životu. Imala sam sreću što sam oduvek znala - ističe.

Nakon razvoda roditelja, tada 13-godišnjakinja jako se povezala s bakom Doroti Sloan, učiteljicom za koju je tvrdila da je njena najbolja prijateljica.

- Pred njom bih stalno izvodila neke plesne tačke. Zapravo sam pred celom porodicom izvodila neke predstave. Pohađala sam i časove pevanja. Imala sam ispunjeno, ali pre svega obično detinjstvo - tvrdi Skarlet.

skarlet johanson
printscreen/youtube 

Prva uloga bila je u komediji "North" u kojoj je glumila ćerku glumca Džona Ritera.

- Zanimljivo je kako sam dolaskom na taj set jednostavno intuitivno znala šta trebam da radim. Odmah sam se zaljubila u takav način rada - opisala je svoj prvi glumački angažman na filmu na kojem se zadržala svih ovih godina.

Odmah se znalo kako će talentovana i uporna devojčica postati novo lice na holivudskoj sceni. Angažmani su se nizali, a Skarlet je samo rasla. Glumila je u "Opravdanoj sumnji" sa Šonom Konerijem pa zatim u drami "Manny i Lo" u kojoj se pojavljuje sa bratom blizancem. Za taj film dobila je jako dobre kritike.

skarlet johanson
Shutterstock 

- Neverovatno smirena i prelepa aura krasi ovu malenu glumicu. Ako pubertet prođe ovako smireno i nesputano, o toj devojčici ćemo još dugo slušati. Mogla bi da postane vrlo važna glumica u Holivudu - govorili su mnogi.

- Naslušala sam se priča o propalim karijerama zbog droge i alkohola. Moja koleginica Dru Berimur pravi je primer holivudskog deteta koje je prerano okusilo slavu i zbog toga umalo izgubilo život. Ona me je često upozoravala da pripazim kako živim kako se i meni ne bi dogodilo nešto slično - istakla je glumica koja je kasnije glumila u trećem nastavku filma "Sam u kući", a 1998. zaigrala je i u filmu Roberta Redforda "Šaptač konjima".

- Ona je trinaestogodišnjakinja sa zrelošću tridesetogodišnjakinje. Prelepo je raditi sa njom - istakao je reditelj koji je ujedno bio i Skarletin glumački partner u filmu.

- Uvek sam imala visoka očekivanja od sebe i nisam pristajala na ništa manje. Sve mora biti savršeno kako bih bila zadovoljna - otkrila je jednom prilikom.

- Film je promenio mnogo toga u mom životu, shvatila sam da je gluma sposobnost manipulacije nečijim osećanjima. Kao tinejdžerki bilo mi je teško pronaći dobre uloge jer su odrasli pisali scenarije, a oni decu ne prikazuju ozbiljno. Deca i tinejdžeri jednostavno u filmovima nisu prikazani sa pravom dubinom - ističe Skarlet.

skarlet johanson i rajan rejnolds
FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia 

Iako je oduvek bila vrlo iskrena, njena direktnost ju je koštala brojnih tračeva pa je tokom karijere u kojoj je vrlo rado pristajala na intervjue, postala jedna od zatvorenijih glumica kada je reč o izjavama o privatnom životu. Pre je otkrivala sve, od toga šta voli u seksu pa sve do toga kako se svake godine testira na HIV.

Mediji su je prozvali "skandaloznom plavušom", a kap koja je prelila čašu bila je priča kako je pre 17 godina na dodeli Oskara u liftu imala seks sa sedamnaest godina starijim kolegom Benićijem Del Torom. Glumci te navode nikada nisu komentarisali, ali je glumica od tada bila oprezna sa izjavama u medijima.

O braku je ipak znala podeliti pokoju izjavu s obzirom na to da iza sebe ima dva propala i jedan sveži brak. Godine 2008. udala se za kolegu Rajana Rejnoldsa sa kojim je u braku provela tri godine.

- Brak između dvoje glumaca veliki je izazov jer je jedan uvek uspešniji. Zato je potreban partner koji ne samo da je siguran u vašu ljubav nego i u svoju karijeru. On se mora baviti nečim potpuno drugačijim da bi brak uspeo - izjavila je holivudska "žderačica muškaraca", kako su je nazivali.

Sa osam godina starijim kolegom sreća u braku nije potrajala dugo, a za to krivi svoju nezrelost prema instituciji braka.

- Kad sam se prvi put udala, imala sam 23 godine. Nisam znala šta radim jer nisam baš razumela brak. Možda sam sve to malo romantizovala. To je bilo drugačije razdoblje mog života. Mislim da sam sada zrelija i prisutnija, kao i da donosim mnogo bolje odluke - izjavila je tada glumica koja je s bivšim suprugom i kolegom ostala u korektnim odnosima.

skarlet johanson
Shutterstock 

- Takmičili smo se u poslu i zaradi, što nas je na kraju i udaljilo - dodala je.

- Svako ko kaže da brak ništa ne menja, laže. Veza je uvek izazov. Kad s partnerom delite profesiju, razumete se u poslu, takva veza može biti i monotona. Kod partnera mi je najvažnija kreativnost. Volim ljude širokih pogleda, koji su inspirativni i vole umetnost, muziku i film - otkrila je u jednom intervjuu te dodala kako nakon prvog braka ne razmišlja ponovno stati pred oltar.

- Recimo to ovako - da bi veza dobro funkcionisala, ne moraš nužno biti u braku. O tome uopšte ne razmišljam, osim kad me neko pita hoću li se ponovo udati. Ne nameravam uskoro da imam decu, u srećnoj sam vezi i puno radim - priznala je glumica, ali je brzo promenila mišljenje.

skarlet johanson i roman dorijak
ZapatA/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Godine 2014. udala se za francuskog novinara Romanom Dorijakom sa kojim ima ćerku Roz Doroti.

I taj je brak okončan nakon tri godine.

- Monogamija mi nije prirodna. Mislim da je ideja braka vrlo romantična. To je vrlo lepa ideja i u praksi može biti savršena. Međutim, mislim da čoveku nije prirodno biti monogaman jer to zahteva puno truda i baš zato mi se ne čini prirodnim - mnoge je šokirala tom izjavom u intervjuu za Playboy nakon drugog razvoda.

- Brak menja sve. Imam prijatelje koji su u vezi deset godina i odlučili su da se venčaju. Pitaću ih na dan venčanja ili odmah posle da li je nešto drugačije. Uvek jeste. To je prelepa odgovornost, ali ipak je odgovornost - objasnila je Skarlet.

Godine 2014. na svet je donela devojčicu u koju se zaljubila na prvi pogled.

- Majčinstvo je čarobno, prelepo i iscrpljujuće. To je neverovatna ljubav koja me u potpunosti preplavljuje emocijama - priznala je.

- Kada je izašla iz mene, bila sam tako iznenađena. Imala sam jasnu viziju u glavi kako će izgledati moje dete. I, naravno, bila je potpuno drugačija. Bila je savršena, ali ne onako kako sam očekivala - dodala je glumica koja se vrlo brzo nakon rođenja ćerke u tajnosti udala za tadašnjeg partnera, ali 2017. objavili su razvod.

skarlet johanson
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Poznata mama uvek se razneži dok govori o malenoj Roz.

- Obožavam njen miris. Tako je sladak. Ne znam kako to da opišem, ali taj miris me čini euforičnom - rekla je zvezda.

Sa svojom malom porodicom glumica je živela na relaciji Pariz - Njujork, a usklađivanje porodičnog i poslovnog života doveli su Amerikanku i Francuza pred raspad braka.

- Jednog dana moja ćerka će biti dovoljno velika da pročita sve što se pisalo o njoj i njenim roditeljima i zato ne želim komentarisati razvod, a jednako tražim i od suprotne strane - izjavila je glumica koja se posebno plašila da se borba za starateljstvom ne pretvori u otvoreni rat bivših supružnika.

skarlet johanson
Shutterstock 

Nakon razvoda 2017. godine sreću je pronašla sa komičarem Kolinom Džostom sa kojim se, uprkos svojim teorijama o monogamiji, ipak odlučila na treći brak.

- Srećni smo što objavljujemo da su se u intimnoj ceremoniji venčali Skarlet Johanson i Kolin Džost, okruženi najužom porodicom i prijateljima poštujući mere za prevenciju bolesti COVID-19 - stajalo je u službenoj objavi u kojoj je pisalo kako je venčanje imalo i humanitarnu svrhu jer su se odrekli poklona u korist beskućnika.

- Kolin je divan partner. Volimo se i pazimo. To je najvažnije. Nikad nisam bila srećnija - otkrila je američka glumica koja je prošle godine napokon osvojila i prve nominacije za Oskar, i to za filmove "Priča o braku" i "Jojo Rabbit".

Glumica čiji su filmovi dosegnuli zaradu veću od 14 milijardi dolara junakinja je novog Marvelovog ostvarenja "Crna udovica".

"Crna udovica"
Youtube "Crna udovica"

- Često me pitaju zašto ovaj film nisam snimila pre deset godina. Odgovor je jednostavan, tada je to bilo nemoguće. Holivud se promenio, danas je drukčiji i sad se reditelju mogu požaliti na seksizam, a on će me zaista poslušati. Pre deset godina to je bilo teško zamisliti - ističe Skarlet.

- Zanimljivo je kako nikad nisam volela stripove ni filmove o superjunacima - otkrila je.

Mnogi su se pitali zašto se glumica ne pojavljuje u javnosti kako bi promovisala svoj novi film, ali nedavno su iscurile informacije kako je Skarlet u drugom stanju te da bi uskoro trebalo i da se porodi. Potom je Kolin Džost otkrio srećnu vest časopisu "People", a podelio ju je i na Instagramu, zamolivši ljude da poštuju njihovu privatnost.

- Ok, ok, dobili smo bebu. Ime mu je Kosmo. Jako ga volimo - napisao je Kolin.