On je jedan od najtraženijih glumaca A liste, ali mnogi ne znaju da je čuveno holivudski zavodnik prešao težak put kako bi prestao da dobija samo sladunjave uloge zbog svoje lepote, ali i trbušnjaka koje je doveo do savršenstva redovnim vežbanjem.

Metju Dejvid Mekonahi rođen je 4. novembra 1969. u gradu Uvaldeu u američkoj saveznoj državi Teksas. Njegova majka Mari Kejtlin bila je vaspitačica u vrtiću, ali i književnica koja ga je i podučavala, dok je otac Džejms Donald Mekonahi imao benzinsku pumpu, a uz to je igrao američki fudbal.

Zanimljivo je da su se njegovi roditelji dva puta razveli jedno od drugog i tri puta venčali, a osim slavnog holivudskog glumca, imaju dvojicu starijih sinova - Majkla i Patrika, kojeg su usvojili. Trojica dečaka odrastala su u konzervativnoj katoličkoj porodici. Da su im roditelji prolazili kroz razvod, ali i obnavljali zavete, sinovi nisu znali.

"Mislio sam da je mama na nekom zasluženom, produženom odmoru. Mislio sam da je otišla na Floridu. Nikada nisam pitao zašto smo se tata i ja preselili u kamp kućicu van grada i proveli celo leto zajedno", ispričao je jednom.

metju mekonahi na pocetku karijere
Shutterstock 

Sam Metju od malih nogu se bavio sportom, tačnije golfom i tenisom, koje je igrao u srednjoj školi Longvju, u kojoj je proglašen najzgodnijim učenikom. Iako je otac želeo da ga upravo on nasledi u porodičnom biznisu, glumac je to odbio i nakon što je maturirao, 1988., odselio se u Australiju gde je mahom prihvatao čudne poslove - prao je posuđe i čistio kokošinjce. Nakon što je uvideo da to i nije neki život vratio se u Ameriku i upisao fakultet u Teksasu.

Knjiga je promenila sve

Samo mu je korak nedostajao da postane pravnik, ali shvatio je kako to zanimanje nije ono što će ga usrećiti. Nakon što je pročitao knjigu američkog autora Oga Mandina, kroz koju se proteže teza "učini to sad", bez previše razmišljanja okrenuo se sedmoj umetnosti, tačnije režiranju filmova, i od 1991. pa sve do danas Metju Mekonahi počeo je da radi na svom umetničkom talentu, a kako bi se finansirao, snimao je reklame, posebno za pivo, ali snimao i studentske filmske projekte.

Ispijajući upravo omiljeno piće - pivo - u hotelskom baru u Ostinu, njegov se život promenio baš onako kako je sanjao. Upoznao je kasting agenta Dona Filipsa, a on ga je pak upoznao s rediteljem Ričardom Linklaterom. Upravo ga je on angažovao 1993. za ulogu u filmu "Munjeni i zbunjeni", iako se na početku nećkao, smatrajući da je Mekonahi prezgodan za tu ulogu. Odluka da tada pala da pusti brkove i bradu a to se pokazalo odlično jer je Linklater momentalno pristao da mu da ulogu. Šta više, toliko ga je oduševio da ju je proširio i to sa snimanja tek tri scene na izgovaranje čak 300 rečenica.

metju mekonahi
Shutterstock 

S kolegama iz filma, Milom Jovović, Benom Aflekom, gotovo preko noći postao zvezda o kojoj se govori i koju svi žele da angažuju u svojim filmovima. Zahvaljujući tome, godinu kasnije dobio ulogu u filmu "Teksaški masakr motornom testerom". Iako je imao važnu ulogu, film je u konačnici bio veliko razočaranje za sve, a jedino dobro u svemu bili su on i njegova koleginica Rene Zelveger.

A onda je došla uloga u filmu "Vreme ubijanja". Iako su producenti na početku u njoj želeli da vide Breda Pita ili Vala Kilmera, ulogu je na kraju dobio Mekonahi za koju je i nagrađen 1997. na dodeli MTV filmskih nagrada. Ali za njega je važnije bilo to što je tada osvojio srce svoje koleginice Ešli Džad.

Već tada, upravo je zahvaljujući izgledu stekao neverovatnu popularnost, a često su ga, zbog izgleda, ali i glumačkih sposobnosti, upoređivali i sa slavnim Polom Njumenom. Ponude za filmske uloge tada su mu se već nudile na svakom koraku, a iako u to vreme i nije bio nagrađivan prestižnim nagradama, on je bio zadovoljan. To ne treba da čudi jer je uvek isticao da treba biti "mršavi konj za duge trke, a on sam je tek u trećem kolu borbe od njih ukupno 15".

Mekonahi nije nikada odustao ni od svojih snova da režira. Godine 1998. tako je režirao kratku komediju "The Rebel", potom je glumio u filmu svoje tadašnje devojke Sandre Bulok "Making Sandwiches", a onda je dobio ulogu u filmu "Ed TV". U to vreme bio je upleten i u skandal zbog posedovanja marihuane. Naime nakon što je komšija zbog buke pozvao policajce, oni su u provalili u kuću u kojoj je goli Metju Mekonahi plesao sa svojim prijateljem, glumcem Kolom Hauserom. Proveo je noć u zatvoru, ubrzo je pušten ali je morao da plati samo 50 dolara kaznu. Prisećajući se kasnije te noći, glumac je rekao: "Više nikada ne bih iznajmio kuću, ali bilo je dobro tamo prespavati."

metju mekonahi
Shuterstock 

Kratko vreme njegov je uspeh stao, onda je ponovo krenuo uzlaznom putanjom zahvaljujući ulozi u filmu "Podmornica U-571", a onda su stigle i romantične komedije koje su mu donele milione obožavateljki širom sveta - "Wedding planner’ i "How to lose a gay in 10 days".

Neko vreme novinski naslovi vrištali su kako sam zgodan muškarac bez majice koji živi na plaži.

"Kao da ne razmišljam ni o čemu, ustanem iz kreveta, pa šta bude. Možeš misliti! Tako sam etiketiran, a filmovi koje sam snimao nisu puno pomogli da uvere ljude u suprotno. Zbog svega toga nisam dobijao dobre uloge, ne zato što ih nisam mogao snimiti... a sve zbog te percepcije o meni."

Za visokobudžetni film "Sahara" pripremao se detaljno - učio je da jaše, barata oružjem, a čak je otputovao u afričku državu Mali kako bi se upoznao s uslovima i lokacijom - ali nažalost nije ostvario neki ludi uspeh. Ipak, romansa s filmskog platna s koleginicom Penelope Kruz preselila se i u njegov stvarni život.

Filmske uloge samo su se nizale, a u juli 2006. on i Penelope odlučili su da uzmu kratki predah od veze.

I dok bi neko možda tugovao zbog raskida, Metju Mekonahi u potpunosti se prepustio novim glumačkim ulogama, koncentrišući se na karijeru, a ljubav mu je došla kada se najmanje nadao. Njegova nova devojka ubrzo je postala brazilska manekenka Kamila Alves, a javnost je nemalo ostala iznenađena njihovom objavom u januaru 2008. da čekaju prvo dete.

"Želim da izlazim samo s njom!"

Nakon sina, 2010. dobili su ćerku, a potom dve godine kasnije još jednog sina. Tek godinu pre rođenja trećeg deteta holivudski zavodnik odlučio je da zaprosi svoju partnerku, a venčanje je održano 9. juna 2012. u njihovom domu u Ostinu u Teksasu s privatnom katoličkom ceremonijom.

metju i kamila
Shutterstock 

"Na našem prvom izlasku znao sam da želim da je vidim i sledeće večeri, da odem s njom na još jedan izlazak. Te druge noći poželeo sam još jedan susret i sve od tada, poslednjih devet godina, želim da izlazim samo s njom i ni s jednom drugom", opisao je pre nekoliko godina svoj odnos s lepom Brazilkom, a koji traje i danas.

Kada mu se sve složilo u privatnom životu, Mekonahi je odlučio da poradi i na poslovnom, a njegov prvi potez bio je da uzme pauzu, dobro razmisli o svemu i odluči šta zaista želi.

"Prvi korak je bio da počnem da odbijam uloge koje sam do tada prihvatao. Tada sam rekao svojoj supruzi da neko vreme nećemo živeti bajno. Stanarina će biti plaćena, deca će imati šta da jedu... Nisam ni sam znao koliko će sve to potrajati."

Na kraju je potrajalo čak dve godine, a njegov plan se isplatio - odlučio je da prihvata samo uloge koje su mu bile izazov, kojih se plašio... Njegov život obeležile su dve prekretnice - smrt oca, koji je preminuo tokom intimnog odnosa sa svojom suprugom, Mekonehijevom majkom, i rođenje prvog deteta.

Tih godina stekao je i nadimak "McConaissance", a onda je Metju Mekonahi napokon počeo da dobija uloge kakve i zaslužuje, pa je od glumca u romantičnim komedijama postao onaj "na kojeg se računa" u filmovima poput "Dobri dileri iz Dalasa" iz 2014. Da je doneo dobru odluku prihvativši tu ulogu, bilo je jasno kao dan kada je te godine na dodeli Oskara kući poneo najvažniju nagradu - onu za glavnu mušku ulogu.

metju mekonahi na dodeli oskara
Shutterstock 

O svom nadimku "McConaissance", ali i stavu obožavatelja i kritike o njegovoj glumi, progovorio je u jednom od intervjua:

"Stalno se upoređivalo "onda" i "sada". Ali ništa se nije promenilo. Nisam uzeo novog učitelja glume niti dodatne časove. Jednostavno sam sam sebi rekao: "Briga me za novac, želim da naučim nešto novo.'

Kako bi to i postigao, Mekonahi je zatvorio svoju produkcijsku, ali i muzičku kompaniju, a sve kako bi mu gluma ponovo bila u fokusu.

"Prestao sam da isprobavam i pitam se kako će neko nešto prihvatiti i jednostavno odlučio sam da budem glumac kojem nude uloge. Obožavam što sam glumac i to što se mogu uživeti u razne uloge, što im se prepuštam. Pognuo sam glavu, pokorio se i jednostavno odlučio da prihvatam uloge kojih sam se do tada plašio", rekao je.

metju mekonahi u kanu
Shutterstock 

Kada je završio snimanje "Dobrih dilera iz Dalasa", doneo je još jednu dobru odluku i prihvatio ulogu u HBO-ovoj seriji "Pravi detektiv". Njegovo viđenje Rasta Kola, ostavilo je bez reči čak i one najgore kritičare.

"Mislim da ga ljudi pre nisu doživljavali ozbiljno. U njemu su videli glumca koji dobro izgleda i nisu znali koliko može da da", opisao ga je Skot Steindorf, producent koji je s njim radio na filmu "Cena istine" i nije pogrešio. Na Metjua Mekonahija danas se zaista može računati.