Dugometražni dokumentarni film o Greti Tunberg (17) pod nazivom "Ja sam Greta" dobio je tretman potencijalnog bioskopskog hita širom Evrope i Amerike. Ostvarenje je juče prikazano na Venecijanskom filmskom festivalu, a iako se nagađalo da će se Greta pojaviti, njeno izričito odbijanje da koristi avio-prevoz, kao i početak školske godine, sprečili su je da prisustvuje premijeri.

Ovaj dokumentarac je intiman, ljudski portret Grete Tunberg, koji prati ovu tinejdžerku od njenih prvih aktivističkih dana - koje obeležava školski štrajk u avgustu 2018, sve do dvonedeljnog putovanja brodom preko Atlantika na samit Ujedinjenih Nacija o klimatskim promenama u septembru 2019.

"Ja sam Greta" pruža i detaljan uvid u njen porodični život i borbe u kojima se našla postajući ključna ličnost pokreta za zaštitu životne sredine - platforme koja je na momente za nju predstavljala ozbiljan izazov.

Greta Tunberg je ličnost koja nailazi na oprečna mišljenja široke javnosti, od divljenja do osude, ali je činjenica da su pitanja koja postavlja planeti od ključnog značaja za opstanak čovečanstva. Zbog toga, kakvo god mišljenje imali o njoj i njenoj iznenadnoj planetarnoj slavi, ne možemo poreći da je vreme da bioskopi, umesto superheroja, dobiju stvarne heroje koji, bez supermoći, ipak nastoje da spasu svet.