Koliko zanimanja privlači Ilon Mask, toliko javnost intrigira i njegova majka Maje Mask koja je zaslužna za vaspitanje milijardera, a poznato je da im život nije bio nimalo lak uz njenog muža, odnosno njegovog oca nasilnika Erola Maska, piše "Story.hr".

Maje je s 15 godina počela da se bavi manekenstvom i kasnije, kada je završila fakultet, otvorila je svoju nutricionističku kliniku. Nakon toga se 1970. godine s 22 godine udala za inžinjera Erola, pa devet meseci kasnije rodila sina Ilona, pa godinu dana kasnije i Kimbala, a ubrzo i ćerku Tosku.

Suprug ju je fizički i psihički zlostavljao i navodno prisilio da potpuno prekine kontakt sa svojom porodicom. Ipak, nije mogla da se razvede od njega jer tadašnji zakoni Južne Afrike nisu smatrali da je to dovoljno dobar razlog za razvod.

ilon mask
Shutterstock 

Nakon devet godina mučnog braka konačno je uspela da pobegne do njega, razvede se i počne potpuno novi život.

Otišla je od muža s decom i odgajala ih sama, a nisu imali puno novca dok je radila kao nutricionista i manekenka pa nekada nisu mogli priuštiti ni odlazak u bioskop ili restoran. Svojevremeno je otkrila kako je izgledalo detinjstvo njenih sinova Ilona i Kimbala, kao i ćerke Toske.

"Nisu bili razmažena derišta. Nisam im to mogla priuštiti niti bih ikada takvo ponašanje hrabrila", istakla je Maje u intervjuu iz 2018. Iskreno je rekla da nije imala puno vremena da bi pratila svaki aspekt života svoje dece, a nije im proveravala ni školske domaće zadatke, te su vremenom naučili da falsifikuju njen potpis za slučaj da ga učitelj traži.

maje mask
Instagram 

"Nikada se nisam brinula kako će oni pronaći svoj put u životu. Nisam imala vremena za to", rekla je i otkrila da su joj deca pomagala pri vođenju nutricionističke klinike. Tako im je pomogla da nauče vrednost novca i steknu radnu etiku.

Zbog ove jedne izjave pozvali su je nemarnom i sebičnom, ali njena deca su joj zahvalna na ovakvom životnom putu.

Budući da su njena deca puno vremena provodila sama, svako od njih je našao hobi koji ih je usrećivao. Ilon je puno čitao i živio je u nekom svom svetu pa su njegovi roditelji išli kod doktora jer su bili uvereni da je gluv. Uskoro su ga privukli računari i s 12 godina je zaradio novac za svoj prvi program, a sve vreme je trpeo zadirkivanja vršnjaka i nije imao prijatelja.

ilon mask
Saquan Stimpson / Zuma Press / Profimedia 

Njegova sestra Toska je otkrila da želi biti rediteljka nakon što je pogledala film 'Xanadu'. Ilonov brat Kimbal je kao tinejdžer počeo da kuva i Maje se prisetila kada ju je kao 14-godišnjak oduševio svojim specijalitetom od ribe, koju je doneo kući, a kako nije mogla da stane u rernu, ispekao ju je na roštilju.

"Bila je perfektna. Ne znam kako. Osim toga on sa svojim kuvanjem stvara veze, kad Kimbal priprema hranu svi smo tamo, svi srećni sednemo za sto i družimo se satima", rekla je. Kimbal danas ima nekoliko restorana po Americi.

Maje je otkrila i još jedan bolan detalj iz života milijardera. Naime, Ilon i Kimbal su tokom tinejdžerskih godina odlučili da provedu kod svog oca Erola, ali su se kasnije požali.

"Deca su mi rekla da od palice za kriket više boli udarac lenjirom", ispričala je Maje. Objasnila je i da Ilon te dane pamti s puno tuge dok na Kimbalu to razdoblje nije ostavilo puno trauma, a naglasila je da je u to vreme i u školama bilo normalno da se deca fizički kažnjavaju.

maje mask
Instagram 

Zbog dece se preselila u Kanadu, a tamo su joj pomagali da razvije svoj posao i radi na doktoratu te su svi radili dok su studirali. Priznala je i kako joj nije teško palo, kao nekim roditeljima, kada su se njena deca odselila od kuće jer je uživala u svojoj nezavisnosti i imala je puno slobode, koju ranije nije stigla da iskusi.

Osim što je odgajila troje jako uspešnih ljudi, Maje je i sama postigla velike stvari. Pojavila se na pakovanju žitarica, bila je zvezda kampanje vazduhoplovne kompanije Virgin America, a glumila je i u spotu muzičke dive Bijonse.

Ni u 74. godini ne želi da uspori svoj tempo i još je tražena za manekenske kampanje. "Ne planiram da usporim. Moja majka je radila do 96. godine svog života. Ja se tek zagrevam', jednom je pojasnila.

Inače, Maje je jako popularna na Instagramu i prati je više od 470.000 ljudi, a neke njene objave pogledajte u nastavku:

ANGELA WEISS / AFP / Profimedia, Instagram Majka Ilona Maska, Maje iako je zagazila u 8. deceniju, i dalje se bavi manekenstvom.