Od kada je 1952. godine debitovala na filmskom platnu u ostavrenju "Ludi od ljubavi", Brižit Bardo je odmah stekla status seks simbola i slavu koju ni jedna žena do tada nije uspela.

Zanosna plavuša pravilnih crta lica, punih usana i sa pegicama na nosu koja je svojom pojavom zaludela planetu, juče je napunila 86 godina. Sve do njene pojave holivudska produkcija je s visine gledala na evrospku kinematrografiju.

Zahvaljujući svojim prvim ulogama ova zgodna Francuskinja stala je rame uz rame sa američkim poimanjem lepote Merilin Monro.

Ipak život Brižit Bardo iako je mnogima delovao kao ostvarenje snova, imao je svoje itekako mračno strane. Brižit je četiri puta pokušala da se ubije, isto toliko puta se udavala, imala je preko 100 ljubavnika (uključujući i žene) i iznela je tešku i neželjenu trudnoću koja ju je potpuno promenila.

Rođena u bogatoj parižanskoj porodici 28. septembra 1934. godine, Brižit je živela u izobilju od malih nogu. Majka ju je, još kao malu, upisala na balet, a potom i na manekenstvo.

brizit bardo
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Svoju prvu naslovnicu snimila je maja 1949. godine za magazin "Elle", a sa 16 godina upoznala je Rodžera Vadima. Asistent reditelja silno je želeo da Brižit zaigra u njegovom filmu, ali iako nije dobila ulogu rodila se njena prva ljubav.

Uprkos protivljenju njenih roditelja njih dvoje nisu odustajali od tajnog sastajanja, a Bardo je tada prvi put pokušala da se ubije zbog nemogućnosti da sa njim stupi u brak.

Ipak, 1952. godine izgovorila je svoje prvo sudbonosno da, a brak sa Rodžerom otvorio joj je mnoga vrata u svetu poznatih. Krasila je brojne naslovnice prestižnih magazina, a sve su bila učestalija i njena pojavljivanja na televiziji. Brzo je postala "najfotografisanija žena na svetu", a da nije još uvek glumila ni u jednom filmu.

Za četiri godine, Brižit je snimila preko 12 filmova u kojima je primećena njena lepota i seksipil, ali i kritikovano to što ne ume da glumi. Ipak, prekretnica u njenoj karijeri bio je film "I bog stvori ženu" koji je doživeo neverovatan uspeh.

Na snimanju ovog filma, Brižit se zaljubila u oženjenog kolegu Žan Luija Trintignanta, zbog kog se potom razvela od Rožera Vadima.

Brižit je živela sa novim ljubavnikom dve godine, a potom je prešla na pevača Žibera Bekua, koji je takođe bio oženjen. Jedna afera za drugom postale su uobičajene za njen život, a imala je preko 100 ljubavnika, uključujući i par žena.

brizit bardo
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

Sa kolegom Žakom Šarijeom je ostala u drugom stanju, iako nije želela tu trudnoću. Usledio je težak porođaj kod kuće, jer zbog paparaca nije mogla da izađe iz kuće i ode u bolnicu.

Brižit je rodila sina u januaru 1960. godine i nikada nije postala bliska sa njim. Zato je starateljstvo dobio Žak. Par meseci kasnije, opet je pokušala da se ubije.

- Nisam rođena da budem majka. Nisam dovoljno zrela. Znam da je užasno priznati tako nešto, ali ja nisam sposobna da se brinem o detetu. Meni je potreban neko da brine o meni. Žao mi je što sam uopšte rodila to dete - priznala je Brižit nekoliko godina kasnije.
Ponekad je glumica pokušavala da izgladi odnose sa sinom, ali bezuspešno.

brizit bardo
Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia 

Nakon drugog razvoda udala se i treći put za nemačkog milionera i plejboja Gantera Saksa, ali je njihova sreća bila kratkog daha.

Silno bogatstvo koje je tokom karijere stekla nije trošila kao mnoge njene koleginice na luksuzan nakit i skupu garderobu. Volela je da nosi farmerice, džempere, rolke i baletanke, po kojima je i postala prepoznatljiva.

Naravno, uz to je išla plava natapirana kosa i crni ajlajner oko očiju. Navodno, Brižit je inspirisala dizajnere najpoznatije lutke na svetu, Barbike. Osim njom, ova lutka inspirisana je Merilin Monro i nemačkom lutkom Lili.

brizit bardo
IFA Film / United Archives / Profimedia 

Zbog pritiska medija i neuspešnog ljubavnog života, Brižit je upadala u depresiju. Njena karijera i lepota dostigli su vrhunac u šezdesetim godinama prošlog veka, a treći put se udala za milionera Gantera Saksa u Las Vegasu.

Godine 1973, Brižit se oprostila od sveta filma, a 1992. se udala za četvrtog muža, Bernara Dormalea, sa kojim je i dalje u braku.

Nakon što je izašla knjiga o njenom životu i radu, orgoman pritisak javnosti koji ju je ponovo pratio nije mogla da izdrži pa je ponovo došlo do odluke da podigne ruku na sebe.

brizit bardo
JACK GUEZ / AFP / Profimedia 

Brižit već godinama živi povučen na svom imanju u Sen Tropeu, oktužena brojnim životinjama, kojima je veoma posvećena i zbog kojih je osnovala svoju fondaciju za žaštitu ugroženih i mučenih vrsta.

Ona odbija da vežba i da se podvrgne plastičnoj hirurgiji, jer želi da stari dostojanstvo. Zbog artritisa ne može da hoda bez štapa, a ne želi da ode na operaciju.

- Ne mogu više da hodam, ni da plivam. Ali, imam sreće da svaki put kada vidim kako životinje pate, pomislim kako nemam za šta da se žalim. Moj život je sasvim u redu - zaključuje Brižit.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!