Rođena kao Leticija Ortiz Rokasolano 1972, udajom za kralja Filipa VI i sama je došla do velike titule, a postala je prva kraljica bez kapi plave krvi.

Važi za jednu od najlepših žena na svetu, obrazovana je, uvek svedena, nasmejana, ali kad je njen ljubavni život dospeo u prvi plan javnosti, mnogo je mrlja isplivalo koje su i te kako mogle da joj stanu na put ka sreći.

Leticija dolazi iz porodice novinara i medicinske sestre. Unuka je taksiste, dodali su jednom prilikom strani mediji, a ona je po završetku studija krenula očevim stopama, pa počela da gradi vrlo uspešnu novinarsku karijeru.

S druge strane, pre nego što je postala kraljica, već je jednom izgovorila sudbonosno „da” – piscu i profesoru književnosti, posle 10 godina zabavljanja. Brak joj je, međutim, opstao tek godinu dana.

leticija od spanije
Shutterstock 

Porodična tragedija

Pored Telme, imala je i sestru Eriku, koja je izvršila samoubistvo. Odevena u crno od glave do pete, Leticija je plakala za njom i u javnosti.

Erika je bila pronađena mrtva u svom stanu u Madridu pošto je, kako su mediji tada pisali, uzela preveliku dozu narkotika.

Kako je u stvari upoznala kralja?

Leticija i tada princ Felipe od Burbona i Grčke upoznali su se tokom jedne večere na kojoj je on bio kao reprezent kraljevske porodice.

Kasnije su se sreli dok je ona pokrivala priču o izlivanju nafte; i inače, bavila se mahom ozbiljnim temama poput napada na Njujork, rata u Iraku i niko nije mogao ni da nasluti da će jednoga dana postati kraljica. Međutim, par je brzo „kliknuo”, pa se još brže i verio.

leticija od španije
Shutterstock 

Ono što je mnoge iznenadilo je snimak iz ’96, koji je u tom periodu kružio, a u kom je ona tokom jedne debate u Gvadalahari kritikovala monarhiju.

Leticija je, naime, po završetku studija kratko radila u ovoj zemlji, a tada je navodno i nastao sporni snimak koji je kasnije bio otkupljen za 6.000 evra, pre njene udaje. Danas ga je nemoguće pronaći, a za većinu je i pao u zaborav – samo se šuška da je bila republikanka, ali dokazi ne postoje.